گفت‌وگوی دوباره ایران و آمریکا در مورد «حکومت اسلامی»؛ نگرانی اسرائیل

ماری هرف، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا

وزارت خارجه ایالات متحده روز سه‌شنبه خبر داد که مقامات ایرانی و آمریکایی در حاشیه نشست هسته‌ای هفته گذشته، در مورد مسئله حکومت خودخوانده اسلامی (داعش سابق) با یکدیگر بحث و تبادل نظر داشته‌اند.

در همین حال یکی از مقام‌های اسرائیلی روز چهارشنبه در مورد احتمال «نرمش» از سوی آمریکا در قبال ایران، به خاطر همکاری دو کشور علیه داعش، هشدار داد.

در گزارشی که روز چهارشنبه در لس‌آنجلس تایمز و برخی جراید دیگر آمریکایی منتشر شد آمده است که «ماری هرف»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از گفت‌وگوی کوتاه مقامات ایرانی و آمریکایی درباره داعش خبر داده است.

به گفته خانم هرف، ویلیام برنز، معاون وزیر امور خارجه آمریکا، در حاشیه جلسه گفت‌وگوی اتمی که پنج‌شنبه و جمعه گذشته در ژنو برگزار شد «به طور کوتاه» در مورد مسئله داعش با مقام‌های ایرانی گفت‌وگو داشته است.

«ماری هرف» افزود که «گفت‌وگوهایی از این دست هر چند وقت یک‌بار در حاشیه این جلسات انجام می‌شوند.» آقای برنز در جلسه هسته‌ای ژوئن گذشته در وین نیز با مقام‌های ایرانی در خصوص داعش گفت‌وگوی کوتاهی داشت.

به نوشته لس‌آنجلس تایمز، مقام‌های آمریکایی از اعلام محتوای گفت‌وگوهای خود با ایران در مورد «خلافت اسلامی» خودداری می‌کنند.

به نوشته این روزنامه، همکاری میان ایران و آمریکا از موضوعات بسیار حساس است زیرا برخی کشورهای منطقه نظیر اسرائیل و عربستان سعودی بر این باورند که این همکاری می‌تواند برای منافع آنها مضر باشد.

روزنامه‌های آمریکایی می‌نویسند که پرسنل نظامی ایرانی و آمریکایی که در شمال عراق با نیروهای پیشمرگ کرد همکاری می‌کنند «تنها چند کیلومتر از هم فاصله دارند».

موضوع احتمال همکاری ایران و آمریکا در نبرد علیه داعش نگرانی‌هایی را در اسرائیل، که حکومت ایران را تهدیدی برای موجودیت خود می‌داند، برانگیخته است.

آویگدور لیبرمن، وزیر خارجه اسرائیل، بامداد چهارشنبه در حالی که راهی سفر به ایالات متحده و لیتوانی بود گفت: «فعالیت‌ها و ابتکار آمریکا برای تشکیل ائتلاف علیه خلافت اسلامی را تمجید می‌کنم و امیدوارم که این تلاش‌ها به نتیجه برسد».

اما در همین حال معاون آقای لیبرمن که مناسبات نزدیکی با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، دارد هشدار داد که تلاش‌های آمریکا در جهت تشکیل ائتلاف یادشده می‌تواند به معنی نزدیک شدن روابط میان ایالات متحده و ایران باشد.

وی این‌گونه هشدار داد که «این می‌تواند باعث نوعی نرمش در قبال ایران توسط آمریکایی‌ها در نبرد علیه خلافت اسلامی بشود.»

در همین حال روز چهارشنبه، جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در چارچوب تلاش‌ها برای تشکیل ائتلاف بین‌المللی برای مقابله با گروه «خلافت اسلامی» وارد بغداد شد تا با نخست‌وزیر جدید این کشور دیدار کند.

باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا نیز قرار است عصر چهارشنبه راهبرد کلی دولت آمریکا در قبال گروه «خلافت اسلامی» را اعلام کند.