عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، به طور تلویحی اظهارات باراک اوباما مبنی بر اینکه آزمایش موشکی جمهوری اسلامی، همزمان موجب «نگرانی» سرمایهگذاران و «کند» شدن روند سرمایهگذاری در ایران شده را تأیید کرد.
باراک اوباما، رئیس جمهور ایالات متحده، روز جمعه (۱۳ فرودینماه) دربارهٔ روند سرمایهگذاری خارجی در ایران پس از اجرای برجام گفت که تهران باید نشان دهد که برای کسب و کار «محیطی امن» شده است.
اوباما افزود که ایران «طیفی از اقدامات تحریکآمیز» از جمله انجام «آزمایش موشکهای بالیستیک» انجام داده که این اقدامها سرمایهگذاران بالقوه را «نگران» میکند.
آقای عراقچی شامگاه شنبه (۱۴ فروردینماه) در برنامه گفتوگوی ویژه خبری با تأیید تلویحی این سخنان گفته که خودمان [جمهوری اسلامی] هم قدری به فضای بیاعتمادی دامن میزنیم.»
عراقچی افزود: «اگر میخواهیم زودتر مشکلات رفع شود باید این اعتماد را ایجاد کنیم تا فردی که میخواهد در ایران سرمایهگذاری کند و پول خود را به کشور بیاورد بتواند اعتماد کند.»
به گفته وی جمهوری اسلامی باید فضا را به گونهای آماده کند که «آمریکاییها نتوانند از این فضا سوء استفاده کنند.»
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه اضافه کرد که «منافع ملی کشور اقتضا میکند که ما فضایی آرام و اعتمادساز را برای شرکتهایی که قصد سرمایهگذاری در ایران دارند آماده کنیم.»
برنامههای نظامی ایران به خصوص در حوزه موشکی نگرانیهای وسیعی در سطح منطقه و برخی کشورهای جهان به وجود آورده، اما تهران میگوید که ماهیت برنامههای نظامیاش کاملاً دفاعی است.
سپاه پاسداران پس از امضای توافقنامه هستهای، «برجام»، چندین آزمایش موشکی انجام داده که این آزمایشها با واکنش کشورهای غربی به خصوص آمریکا مواجه شده است.
عباس عراقچی دربارهٔ این مسئله هم گفت که آزمایشهای موشکی و احتمال وضع تحریمهای جدید به خاطر این آزمایشها، به منزله «نقض برجام» نخواهد بود.
به گفته وی در صورتی که آمریکا به خاطر آزمایشهای موشکی، تحریمهای جدید علیه ایران وضع کند این اقدام به معنای «نقض برجام» نیست.
وی انجام آزمایشهای موشکی سپاه پاسداران را نیز به معنای نقض این توافقنامه ندانسته و گفت که برنامه موشکی جمهوری اسلامی موضوع تازهای در عرصه بینالمللی نیست.
عراقچی در عین حال اظهار داشت: «طبق فرمایشات رهبری تحریم جدید نقض برجام است و ملاک ما منویات رهبری است و از دید ایشان نقض برجام است و ملاک ما فرمایشات مقام معظم رهبری است.»
آنطور که این مقام وزارت امور خارجه ایران اعلام کرده تاکنون ۸۹ نفر اعم از حقیقی و حقوقی به خاطر مسائل موشکی در فهرست تحریمهای شورای امنیت قرار گرفتهاند.
عراقچی با این وجود اضافه کرد که «بحث موشکی بحث امنیتی و دفاعی است و اصلاً در این رابطه شوخی نداریم و در طول مذاکرات اجازه ندادیم که وارد این بحث شوند.»
پس از سخنرانی چند روز گذشته علی خامنهای در جمع گروهی از مداحان در دفاع از برنامه موشکی ایران، فضای سیاسی در ایران به سمت حمایت از این برنامهها و افزایش حملات لفظی به غرب متمایل شده است.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز صبح روز یکشنبه (۱۵ فروردینماه) در اولین جلسه علنی مجلس در سال جدید اعلام کرد که «ما بر افزایش توان موشکی تأکید داریم.»
لاریجانی گفت: «بهانهجوییهای برخی کشورهای غربی در مسئله اخیر موشکی ایران، ناشیانه و از نظر حقوقی بیمقدار است.»