مذاکره غیرمستقیم اسرائیل و حماس در قاهره برگزار می‌شود

خالد مشعل، رهبر حماس

چهار هفته پس از آتش‌بس میان ارتش اسرائیل و تشکل‌های مسلح فلسطینی در غزه که به عملیات نظامی ۵۰ روزه در غزه پایان داد، از آغاز مذاکرات غیر مستقیم طرفین در روزهای آینده خبر رسیده‌است.

خبرگزاری فرانسه یکشنبه سی‌ام شهریور به نقل از مقامات مصری و فلسطینی نوشته‌است که گفت‌وگوهای اسرائیل و حماس از اواسط این هفته در قاهره آغاز می‌شود.

بر پایه این گزارش، مصر که میزبان این مذاکرات خواهد بود، از دو طرف برای اعزام هیات‌های نمایندگی خود به قاهره دعوت کرده‌است. تاریخ اول یا دوم مهر برای آغاز این مذاکرات ذکر شده‌است.

مصر در دستیابی دو طرف به آتش‌بسی که از چهارم شهریور، بیست و ششم اوت، به عملیات متقابل خاتمه داد نیز نقش اساسی ایفاء کرده بود.

سامی ابوزهری، سخنگوی حماس در غزه، پنجشنبه گذشته گفته بود، دلایلی که بخاطر آن خشونت‌های اخیر رخ داد، همچنان به قوت خود باقی است. ابوزهری، اسرائیل را به خودداری از اجرای تعهدات براساس تفاهم آتش‌بس متهم کرده بود.

اسرائیل نیز گفته‌است، در قضیه چند حمله راکتی روزهای اخیر از غزه به اسرائیل، حماس را که حاکم بر غزه است، مسئول می‌داند.

حماس خواهان آن است که در مذاکرات با اسرائیل به برخی از خواسته‌های دیرینه ساکنان غزه، پاسخ داده شود.

مطالبات عمده حماس برپایی اسکله دریایی و فرودگاه در غزه، مبادله زندانیان، گشایش همیشگی تمامی گذرگاه‌های غزه با اسرائیل و مصر و برقراری تسهیلات واقعی برای زندگی بیش از یک میلیون و هشتصد هزار ساکن غزه است.

در جنگ اخیر غزه، افزون بر بیش از دو هزار و یکصد فلسطینی که در بمباران‌های اسرائیلی کشته شدند، خسارات چشمگیری به زیرساخت‌های غزه وارد شد.

گزارش درخواست مصر از اسرائیل و حماس برای اعزام تیم‌های مذاکره‌کننده خود به قاهره در حالی مخابره می‌شود که محمود عباس رهبر تشکیلات خودگردان نیز برای پیشبرد طرح استقلال کشور فلسطین راهی نیویورک شده‌است.

با وجود این، آقای عباس و جنبش فتح در ائتلاف خود با حماس دستخوش اختلافات جدی شده‌اند؛ آقای عباس حماس را متهم کرده که عامل جنگ ویرانگر و پرتلفات با اسرائیل بود و اکنون نیز «دولت در سایه» در غزه تشکیل داده و نمی‌گذارد که تشکیلات خودگردان اختیارات خود را در غزه اعمال کند.

در این میان نیز صدها نفر از ساکنان شهرک‌های جنوب اسرائیل که در نزدیکی مرز غزه هستند، شامگاه شنبه بیست و نهم شهریور، با برگزاری یک تظاهرات اعتراضی گفتند با وجود تحمل یک جنگ طولانی در تابستان، هنوز «احساس امنیت نمی‌کنند».

بر پایه گزارش رسانه‌های اسرائیل، تظاهرکنندگان تاکید داشتند که سخنان نخست وزیر، وزیر دفاع و رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل در خصوص بازگشت روال عادی زندگی به این مناطق، آنها را قانع نمی‌کند، بلکه باید «راه حل درازمدت برای امنیت همیشگی در جنوب کشور» بدست آید.

تظاهرات معترضان اسرائیلی در حالی است که روزهای آینده سلسله اعیاد و روزه یهودیان آغاز می‌شود.

در جنگ ۵۰ روزه غزه، مقامات اسرائیل گفته بودند، تونل‌های بزرگ و طولانی ایجاد شده از سوی حماس در مرز غزه با اسرائیل، برای ربودن اسرائیلی‌ها در طول ایام عید سال نو عبری و روزه کیپور حفر شده‌است.

در این میان، نخست وزیر اسرائیل گفته‌است در بودجه سال ۲۰۱۵ نیز نیازهای امنیتی و افزایش بودجه برای تامین این نیازها باید در اولویت باشد زیرا به گفته او «هیچ چیز برای اسرائیل مهم‌تر از امنیت نیست».