حکم اعدام محمد علی طاهری «نقض شد»

Iran- Mohammad Ali Taheri, alleged Psymentologist and spiritual master

وکیل محمد علی طاهری، بنیان‌گذار «عرفان حلقه»، روز یک‌شنبه ۲۹ آذر، خبر داد که حکم اعدام موکلش در شعبه ۳۳ دیوان عالی کشور «نقض» و پرونده برای «رسیدگی مجدد» به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب، شعبه صادرکننده رای اولیه، «ارجاع» شده‌است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، سعید خلیلی اعلام کرد که قضات دیوان عالی کشور به «دلایل و استدلالات» او و موکلش در «بی‌اعتباری حکم توجه کرده و رای دادگاه بدوی را به لحاظ وجود ایراداتی موجه و قابل تأیید ندانسته‌اند.»

آقای خلیلی ۲۳ شهریور ماه خبر داده بود که به صدور حکم اعدام برای موکلش از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران اعتراض کرده و پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع شده‌است.

محمدعلی طاهری که با راه‌اندازی مؤسسه‌ای به نام «عرفان حلقه» در سال ۱۳۸۰ به فعالیت‌هایی مربوط به «طب مکمل ایرانی، فرادرمانی و سیمنتولوژی» پرداخته بود، در سال ۱۳۹۰ بازداشت شد.

به گفته کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران، آقای طاهری یک بار دیگر نیز در سال ۱۳۸۹ بازداشت شده و پس از ۶۷ روز حبس در سلول انفرادی آزاد شده بود.

پیش از این زید رعد الحسین، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل و بسیاری از سازمان‌های حقوق بشری به صدور حکم اعدام برای آقای طاهری اعتراض کرده‌اند.

هواداران محمدعلی طاهری نیز در سال‌های اخیر چندین تجمع اعتراضی برگزار کرده‌اند و تعدادی از آن‌ها نیز بازداشت و زندانی شده‌اند.

آقای طاهری در تیرماه سال ۱۳۹۳ در نامه‌ای به احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد دربارهٔ حقوق بشر در ایران، نوشته بود که «بازجویان و بازپرس‌ها» او را با «اعمال فشار و شکنجه روانی» به «اعترافات ساختگی» وادار کردند.

او همچنین گفته بود که به علت «شکنجه‌های» وارد شده بر خود در دوران بازداشت، چهار بار اقدام به خودکشی و دو بار اعتصاب غذا کرده‌است.

در ماه‌های گذشته نیز گزارش‌هایی دربارهٔ اعتصاب غذای آقای طاهری منتشر شده بود.

خبرگزاری فارس پیش از این گزارش داده بود که «سه تن از مراجع تقلید طی استفتائاتی که از سوی دستگاه قضا صورت گرفته، حکم ارتداد طاهری را صادر کرده‌اند.»

پس از آن برخی از وب‌سایت‌ها از جمله سایت «مشرق‌نیوز» از ناصر مکارم شیرازی، لطف‌الله صافی گلپایگانی و محمد علی علوی گرگانی، به عنوان این سه مرجع تقلید نام برده و تصویر فتوای آنان را نیز منتشر کرده بودند.

با این حال خبرگزاری کار ایران، ایلنا، دهم شهریور به نقل از آیت‌الله مکارم شیرازی اعلام کرده بود که «چنین مطلبی (حکم به ارتداد) صحت ندارد، ولی ایشان انحرافات فراوانی دارند و شرکت در کلاس‌های ایشان جایز نیست.»

آیت‌الله علوی گرگانی نیز در پاسخ به پرسشی نوشته بود که «هیچگونه فتوای قطعی» مبنی بر «ارتداد» آقای طاهری داده نشده‌است.