مشاور بینالملل رهبر جمهوری اسلامی با ذکر اینکه «وظیفه اصلی محور مقاومت» جلوگیری از نفوذ آمریکا در منطقه است، گفت که ایران پس از توافق اتمی وین «توان بیشتری» برای پشتیبانی از «دوستان خود در منطقه» خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری مهر، علیاکبر ولایتی، روز یکشنبه ۲۵ مرداد، تأکید کرد که «محور مقاومت» در منطقه با وجود «توطئه برخی کشورها» تقویت خواهد شد.
Your browser doesn’t support HTML5
جمهوری اسلامی ایران از گروههای حزب الله و حماس و سایر گروههای فلسطینی مخالف صلح خاورمیانه و همچنین حکومت سوریه به عنوان «جبهه مقاومت» علیه اسرائیل نام میبرد.
در همین حال آیت الله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز شنبه، ۲۷ تیر، با نام بردن از سوریه، یمن، بحرین، فلسطین، لبنان و عراق گفته بود که جمهوری اسلامی پس از توافق اتمی وین از حمایت «دوستان» خود در منطقه دست نخواهد کشید.
گفتههای مقامات جمهوری اسلامی درحالی بیان میشود که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز دوشنبه، پنجم مرداد، گفته بود که پولهای آزاد شده ایران از توافق اتمی وین، از هم اکنون موجب «جشن گرفتن بشار اسد و حسن نصرالله شدهاست».
در همین حال عادل جبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی، پیش از این به جمهوری اسلامی توصیه کرده بود که سود اقتصادی حاصل از توافق هستهای را صرف ملت خود کند و نه به گفته او «ماجراجویی در منطقه».
«وظیفه محور مقاومت جلوگیری از نفوذ آمریکا در منطقه است»
آقای ولایتی در بخش دیگری از سخنان روز یکشنبه خود از کشورهایی چون ایران، عراق، سوریه، لبنان و فلسطین به عنوان «محور مقاومت» نام برد و گفت که «وظیفه اصلی» این کشورها «نه تنها مبارزه در برابر سلطه بیگانگان... بلکه جلوگیری از نفوذ آمریکا در منطقه است.»
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، وی که در مراسم افتتاحیه اجلاس اتحادیه رادیو و تلویزیون های کشورهای اسلامی سخن میگفت همچنین با نام بردن از سوریه به عنوان «حلقه طلایی مقاومت» علیه اسرائیل، آمریکا را متهم کرد که قصد تجزیه سوریه، عراق و یمن و همچنین شکستن «سلسله مقاومت متشکل از کشورهای ایران، سوریه، لبنان و فلسطین» را دارد.
در همین حال به گزارش خبرگزاری فارس، علی سعیدی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران، روز یکشنبه آمریکا را به تلاش برای تجزیه عراق و سوریه متهم کرد و گفت که ایران «با تمام وجود» از تمامیت ارضی این دو کشور «و دیگر کشورها» حمایت میکند.
آقای سعیدی روز پنجشنبه، ۲۴ مهر ۹۳، کشورهای عراق، سوریه، بحرین و آمریکای لاتین را «عمق استراتژیک» جمهوری اسلامی ایران توصیف کرده بود.
در همین حال محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز دوشنبه، ۱۴ اردیبهشت، وضعیت صدور انقلاب اسلامی در خارج از ایران را «بسیار مطلوب» دانسته و گفته بود که انقلاب «احتیاج به پیشرفت سریعتر» در داخل ایران دارد.
در ماههای گذشته و همچنین پس از توافق اتمی وین مقامات برخی کشورهای عربی از افزایش نفوذ ایران در منطقه ابراز نگرانی کردهاند.
با این حال حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، روز شنبه طرح اندیشه «هلال شیعی» را عامل «تفرقه» در منطقه نامید و تأکید کرد که «هلال شیعی» وجود ندارد.
«هلال شیعی» اصطلاحی است که ملک عبدالله، پادشاه اردن نخستین بار به کار برد و برای ابراز نگرانی از تلاش ایران برای گسترش نفوذ شیعیان در گستره سرزمینهای لبنان، سوریه، عراق، ایران و بحرین مطرح میشود.