بهمنی: تحریم آمریکا علیه بانک مرکزی ایران «غیر استاندارد» است

محمود بهمنی، رییس‌ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.

یک روز پس از امضای لایحه تحریم بانک مرکزی ایران توسط باراک اوباما، مقام های ایران نسبت به آن واکنش نشان دادند. رییس بانک مرکزی ایران این اقدام را «غیراستاندارد» نامید و گفت که «دنیا به آمریکا به دلیل تحریم بانک مرکزی ایران می‌خندد».

روز یک‌شنبه هم‌چنین وزیر اقتصاد ایران، تحریم بانک مرکزی را «یک گزینه ناکام» توصیف کرد و در همین حال وزیر صنعت جمهوری اسلامی از این تحریم به عنوان «آخرین حربه استعمارگران غربی» نام برد.

محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی نیز این تحریم جدید را «اقدامی ناشایست» توصیف کرد.

باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا روز شنبه با امضای لایحه‌ای که از سوی کنگره آمریکا تصویب شده بود بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را که کانال اصلی ورود درآمدهای نفتی ایران است مشمول تحریم‌های جدید آمریکا کرد.

این لایحه شرکت‌های خارجی را وادار می‌کند میان همکاری با بخش نفتی، مالی و بانک مرکزی ایران یا بخش مالی آمریکا، یکی را انتخاب کنند و به موجب این قانون، بانک‌های مرکزی کشورهای دیگر در صورت معامله با بانک مرکزی ایران در ارتباط با انتقال درآمدهای نفتی ایران، شامل تحریم‌های مشابه خواهند شد.

هدف از این مصوبه مقابله با فعالیت‌های هسته‌ای ایران است؛ فعالیتی که غرب و آمریکا مظنونند که دارای بعدی نظامی است. ایران همواره این ادعا را رد کرده‌است.

محمود بهمنی، رییس‌کل بانک مرکزی ایران تحریم این بانک را «یک مانور سیاسی» خواند و گفت: «برخی غربی‌ها بحث سیاسی به راه می‌اندازند و استقلال بانک مرکزی را نادیده می‌گیرند، در حالی که بانک مرکزی مستقل است و در تمام دنیا نیز بانک‌های مرکزی وابسته به دولت‌ها نیستند، بنابراین تحریم بانک مرکزی غیر اصولی و غیرمنطقی است.»

رییس بانک مرکزی ایران تحریم این بانک را برابر با تحریم «ملت‌ها» دانست و گفت که «اگر این کار انجام شود، مغرضانه‌است و بحث غیراستاندارد و غیراصولی به شمار می‌رود که دنیا آن را مورد شماتت قرار می‌دهد.»

وی افزود که «دنیا به آمریکا به دلیل تحریم بانک مرکزی ایران می‌خندد.»

شمس‌الدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران نیز روز یک‌شنبه در واکنش به خبر تحریم بانک مرکزی گفت: «کشورهایی که به دنبال تحریم ایران هستند حتی نتوانسته‌اند نظر شورای حکام و شورای امنیت سازمان ملل را جلب کنند و باید گفت تحریم بانک مرکزی برای آنها یک گزینه ناکام است و ایران خود را برای شیطنت‌های آنها آماده کرده‌است.»

اظهارات وزیر اقتصاد ایران در مورد ناکام بودن گزینه تحریم در حالی بیان می‌شود که پیش از این به علت دشواری‌های موجود در پرداخت پول ایران، شماری از خریداران عمده نفت ایران ازجمله پالایشگاه هندی «بهارات»، به دیگر تولیدکنندگان نفت مراجعه کرده‌اند.

همچنین مهدی غضنفری، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران تحریم بانک مرکزی را «آخرین حربه استعمارگران غربی علیه اقتصاد ایران» قلمداد کرد و اظهار داشت: «عده‌ای فکر می‌کنند تحریم‌ها به نقطه ضربه‌زننده خود رسیده و اگر تحریم‌ها شامل بانک مرکزی شود، کار ایران یک‌سره می‌شود؛ در حالی که برخلاف آنها فکر می‌کنیم، زیرا این آخرین حربه و آزمون آنها است و بعد از این نیز تحریم معنایی ندارد.»

محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی ایران نیز در واکنش به تحریم بانک مرکزی گفت: «یکی از استثنائات تحریم این است که هرچقدر تحریم‌ها بیشتر و شدیدتر شده و به منافع ذی‌نفعان بیشتری، لطمه وارد شود، امکان تحقق و اعمال و دستیابی به اهداف تحریم کمتر می‌شود.»

وی تحریم بانک مرکزی ایران را «اقدامی ناشایست از سوی دولتمردان آمریکایی» دانست و افزود: «با تمام این محدودیت‌ها، اقتصاد ایران پویا است و تجارت ایران رو به بهبود است.»

گرچه محمد نهاوندیان معتقد است که «هرچقدر تحریم‌ها بیشتر و شدیدتر شده و به منافع ذی‌نفعان بیشتری، لطمه وارد می‌شود» اما مقام‌های ارشد آمریکایی گفته‌اند که راهنمای تحریم‌های جدید را به گونه‌ای تنظیم خواهند کرد که از اقتصاد جهانی حفاظت شده و اولویت‌های سیاست خارجی آمریکا صدمه نبیند، در عین حال که فشار بر ایران افزایش یابد.

در واکنش به تحریم بانک مرکزی، حمیدرضا ترقی، معاون بین‌الملل حزب موتلفه اسلامی، به خبرگزاری مهر گفته است که به اعتقاد او، «اقدام آمریکا در تحریم بانک مرکزی ایران تاثیری جز تاثیر روانی بر اقتصاد ایران نخواهد داشت» اما در ادامه افزود که «آثار روانی این تحریم‌ها معمولاً منجر به تورم‌های مقطعی می‌شود.»

پیش از این رستم قاسمی، وزیر نفت ایران، گفته‌بود: «قانونی در دنیا وجود دارد که براساس آن، حتی کشورهای در حال جنگ هم مجاز نیستند بانک مرکزی کشوری را تحریم کنند. این یک قانون بین‌المللی است. به همین دلیل هست که تا الان بانک مرکزی را تحریم نکرده‌اند و حتما هم تحریم نمی‌کنند.»