روزنامه آمریکایی والاستریتجورنال گزارش داده که بر خلاف گزارشهای پیشین، یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار سود ناشی از دیرکرد قرارداد نظامی میان ایران و آمریکا، در دو محموله و به شکل نقد به جمهوری اسلامی پرداخت شده است.
بر اساس این گزارش که سهشنبه ۱۶ شهریور منتشر شده، این یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار در دو محموله نقدی در روزهای دوم و ۱۶ بهمن ۱۳۹۴ از اروپا به ایران ارسال شده است.
والاستریتجورنال در گزارش خود تاکید کرده که این اطلاعات را از جلسه توضیحی مقامهای وزارت امور خارجه، خزانهداری و دادگستری در کنگره ایالات متحده دریافت کرده است.
آمریکا پیش از این دو محموله پول نقد به مبلغ یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار که مربوط به سود قراردادی قدیمی بود و ۴۰۰ میلیون دلار مربوط به اصل پول را نیز ۱۷ دی ماه ۱۳۹۴ سوار بر یک هواپیمای باری از ژنو سوییس به ایران فرستاده بود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس پیشتر گزارش داده بود که این یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار در ۱۳ قسط جداگانه به جمهوری اسلامی پرداخت شده بود.
این پول، بهره ۴۰۰ میلیون دلار قرارداد تسلیحاتی میان ایران و آمریکا در آخرین ماههای حکومت محمدرضاشاه پهلوی است که به دلیل وقوع انقلاب اسلامی و قطع مناسبات دیپلماتیک میان دو کشور اجرایی نشد.
همزمانی ارسال این پول به ایران و آزادی زندانیان دارای تابعیت دوگانه ایرانی - آمریکایی از سوی تهران، باعث شد تا جمهوریخواهان در آمریکا آن را به عنوان «باج» به جمهوری اسلامی در نظر بگیرند.
دولت اوباما اگرچه میگوید که پرداخت این پول «باج» به ایران نبوده اما تایید کرده که تا از آزادی زندانیان مطمئن نشده، آن را پرداخت نکرده است.
در همین حال، جمهوریخواهان، ۱۶ شهریور طرحی را به کنگره آمریکا ارائه دادهاند که بر مبنای آن وزارت خزانهداری ایالات متحده از پرداخت هرگونه پولی به ایران منع خواهد شد تا زمانی که جمهوری اسلامی این یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار را به آمریکا پس دهد.
مارکو روبیو، سناتور ایالت فلوریدا گفته است: «دولت آمریکا نباید با تروریستها مذاکره کند و به آنها برای آزادی گروگانهای آمریکایی باج بدهد».
دولت آمریکا، حکومت ایران را بزرگترین حامی تروریسم در جهان میداند هرچند جمهوری اسلامی هم همین اتهام را به آمریکا وارد میکند.
دولت باراک اوباما پیشتر اعلام کرده بود که به علت تحریمها علیه ایران، امکان پرداخت یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار به تهران را از طریق بانکی نداشته است.