يک عضو تيم مذاکرهکننده هستهای ايران میگويد که «در روز اول اجرای تفاهمنامه {احتمالی}» ميان ايران و قدرتهای جهانی، «تمام» تحريمهای اتحاديه اروپا و شورای امنيت سازمان ملل متحد عليه «لغو» اما تحريمهای آمريکا «متوقف» خواهند شد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، حميد بعيدینژاد، مديرکل سياسی و بينالملل وزارت امور خارجه و از اعضای تيم مذاکرهکننده هستهای ايران، در جريان يک سخنرانی در عصر دوشنبه، ۲۴ فروردين، گفته که «موضوع برداشته شدن تحريمها در روز اول اجرای تفاهم و توقف و لغو آنها اصولی است که در خصوص آن بحث و صحبت شده و در کل آنها، تفاهم شده است».
اين عضو تيم مذاکرهکننده ايران در عين حال گفته که «بعد از اولين روز اجرای تفاهم ميان ايران و ۱+۵، سه هفته زمان برای برداشته شدن تحريمها و اقدامات ايران و طرف مقابل در نظر گرفته خواهد شد».
لغو تحريمهای مرتبط با برنامه هستهای ايران بلافاصله پس از توافق نهايی احتمالی با قدرتهای جهانی، از تاکيدات اصلی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و حسن روحانی، ریيس جمهوری ايران است.
اما آمريکا اعلام کرده که در صورت دستيابی به توافق هستهای با ايران لغو تحريمهای تهران، مرحلهای خواهد بود.
يکی ديگر از تاکيدات رهبر جمهوری اسلامی به تيم مذاکره کننده هستهای ايران، اين بود که در توافق احتمالی با آمريکا «زير بار نظارتهای غيرمتعارف» نروند.
اين در حالی است که بر اساس فکتشيت منتشر شده آمريکا از تفاهم لوزان، ايران بازرسیهايی بسيار گسترده، دقيق و طولانی مدت بر روی مراحل، تاسيسات و حتی مواد هستهای خود پذيرفته است.
اشتون کارتر، وزير دفاع آمريکا نيز تاکيد کرده که هرگونه توافقی با ايران شامل نظارت بر تاسيسات جمهوری اسلامی خواهد بود.
وزير دفاع آمريکا در عين حال با اشاره به «قوی ترين بمبهای سنگرکوب» ايالات متحده گفت که به باور او مقامهای ايرانی به اين توانايی نظامی آمريکا آگاه هستند.
در واکنش به اين سخنان، عباس عراقچی، عضو ارشد تيم مذاکرهکننده هستهای، ریيس ستادکل نيروهای مسلح و معاون اين ستاد، گفتند که جمهوری اسلامی بازديد «ناظرين خارجی» از مراکز نظامی و همچنين «نظارت» بر موشکهای بالستيک خود را نخواهد پذيرفت.
رد بازرسی از صنایع نظامی ایران
حميد بعيدینژاد نيز «اظهارات مبنی بر انجام بازرسیهای نظامی از صنايع دفاعی» ايران را «غيرواقعی» دانسته و گفته است: «تفاهمی صورت نمیگيرد که از صنايع نظامی و دفاعی ما بازرسی به عمل آيد».
مديرکل وزارت امور خارجه ايران در عين حال تاييد کرده است: «يکی از اصولی که در مذاکرات مطرح میشد بحث توان موشکی ايران بود».
به گفته عضو تيم مذاکرهکننده هستهای ايران، کشورهای گفتوگوکننده با جمهوری اسلامی «اصرار داشتند» موضوع توان موشکی ايران «به عنوان اصولی که در قطعنامه شورای امنيت به آن اشاره شده» در مذاکرات هستهای نيز مطرح شود.
اما آقای بعيدینژاد گفته که «ما نيز تصريح کرديم اگر میخواستيم قطعنامه شورای امنيت را مورد لحاظ قرار دهيم پشت ميز مذاکره نمیآمديم».