صالحی: تا قبل از عملیاتی‌شدن برجام اقدامی انجام نمی‌دهیم

علی‌اکبر صالحی

علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، درباره سخنان اخیر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه توضیح داده و تأکید کرده است که ایران تا «قبل از روز عملیاتی شدن برجام اقدامی [هسته‌ای] انجام نمی‌دهد».

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، آقای صالحی، دوشنبه نهم شهریور گفته که «شاید» منظور آقای ظریف این بوده که «خواسته‌اند زمان پایان توافق را مشخص کنند».

توضیحات رئیس سازمان انرژی اتمی درباره سخنان وزیر امور خارجه بیان شده که هفته گذشته در سفری به اصفهان، با تأکید بر اینکه «محدودیت‌های» جمهوری اسلامی بر اساس توافق هسته‌ای «۱۰ ساله» خواهد بود، گفت که «از روز اول مهر بعد از مدت ۱۰ سال پرونده ایران به طور رسمی بسته خواهد شد.»

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در توضیح بیشتری گفته است: «ایشان [محمدجواد ظریف] به عنوان مثال اول مهرماه سال جاری را به عنوان مبنا قرار دادند اما اینکه چه وقت برجام را عملیاتی کنیم بستگی به آن دارد که روز عملیاتی شدن برجام چه وقت خواهد بود».

آقای صالحی افزوده است: «از ۱۴ جولای اگر ۹۰ روز را در نظر بگیریم حدوداً می‌شود اواسط مهرماه. البته بعد از آن روز هم یک زمانی مختص به اجرای اقدامات ایران باید درنظر گرفته شود تا به روز اجرای برجام برسیم. چه اول مهر را در نظر بگیریم و چه زمان دیگری این ۱۰ سال به علاوه ۳۰ روز یا منهای ۳۰ روز تفاوت چندانی نمی‌کند».

سخنان وزیر خارجه ایران در مورد زمان رسمی بسته شدن پرونده ایران، پیشتر واکنش شماری از منابع نزدیک به اصولگرایان را به دنبال داشت.

از جمله سایت رجانیوز نوشته بود که «دولت تا زمانی که نتیجه بررسی برجام [نامی که ایران بر توافق جامع هسته‌ای گذاشته است] از سوی مراجع قانونی اعلام نشود، اجازه اجرایی نمودن توافق وین را نخواهد داشت».

«برجام بی‌عیب و نقص نیست»

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، همچنین با بیان اینکه «قطعاً برجام بی‌عیب و نقص نیست»، گفته که «ممکن است مواردی باشد که بهتر بود نمی‌بود».

علی‌اکبر صالحی در عین حال افزوده که قدرت‌های جهانی در «تعداد سانتریفیوژ‌ها، سطح غنی‌سازی و میزان ذخایر اورانیوم»، توانستند ایران را «به نوعی محدود» کنند زیرا به گفته او «نگرانند امکان گریز هسته‌ای ایران کمتر از یک سال نباشد».

بر اساس توافق هسته‌ای، در ازای محدودیت‌ها و بازرسی‌هایی که نمایندگان جمهوری اسلامی درباره برنامه اتمی پذیرفته‌اند، بسیاری از تحریم‌ها علیه ایران و مقام‌های آن لغو می‌شوند.

با این حال در آمریکا، در شرایطی کنگره این کشور سرگرم بررسی توافق هسته‌ای است، جمهوری‌خواهان که اکثریت را در هر دو مجلس نمایندگان و سنا در دست دارند، مخالف آن هستند.

رأی منفی کنگره به توافق هسته‌ای البته می‌تواند با حق وتوی رئیس‌جمهور نقض شود به شرطی که کمتر از دو سوم اعضای مجلس نمایندگان و سنا به آن رأی داده باشند و باراک اوباما نیز از آغاز مخالفت‌ها تهدید کرده است که رأی منفی کنگره به این توافق را وتو خواهد کرد.

در ایران اما مجلس، و شورای عالی امنیت ملی در حالی بررسی توافق هسته‌ای را در دستور کار دارند که آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی گفته است تکلیف توافق در ایران «هنوز معلوم نیست».