اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان، از برچیده شدن تدریجی گروه حکومت اسلامی (داعش) در افغانستان خبر داده و گفت که داعش در مناطق شرقی افغانستان با شکست مواجه شده است.
اعضای داعش از یک سال پیش کنترل برخی شهرستانهای دورافتاده در شرق افغانستان را در دست داشتهاند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اشرف غنی، رئیسجمهوری افغانستان روز یکشنبه ۱۶ اسفند در مراسم افتتاحیه سال ششم پارلمان افغانستان موسوم به «شورای ملی» در یک سخنرانی تاکید کرد که «افغانستان، قبرستانِ داعش خواهد بود.»
آقای غنی با اشاره به اینکه گروه حکومت اسلامی (داعش) در شرق افغانستان شکست خورده است، اعلام کرد که نیروهای افغان حامیان داعش را از مناطق استان ننگرهار در مرز پاکستان بیرون راندهاند.
رئیس جمهور افغانستان همچنین در مورد مذاکره با طالبان گفت که «حکومت برای ایجاد صلح اراده جدی دارد اما در برابر گروههایی که به جنگ ادامه میدهند، خواهد جنگید.»
پیشتر ویلسون شوفنر، سخنگوی ارتش آمریکا، گفته بود که این کشور در یک ماه گذشته به شکل قابل توجهی بر حملات هوایی خود علیه داعش در افغانستان افزوده است.
حضور گروه حکومت اسلامی در افغانستان در کنار دیگر گروههای اسلامگرای مسلح، یکی از تازهترین چالشهای پیشروی نیروهای نظامی این کشور بوده است.
از سوی دیگر، بنابر گزارش بخش افغانستان رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، امیدواریها برای آغاز مذاکرات مستقیم میان حکومت افغانستان و طالبان بیشتر شده است اما حاضر نشدن طالبان در این مذاکرات، شاید این روند را تحت تأثیر قرار دهد.
طالبان افغانستان، روز شنبه، در بیانیهای، اعلام کرده بود که در مذاکرات صلح با مقامات افغانستان شرکت نخواهد کرد.
این گروه، خروج نیروهای خارجی از افغانستان، حذف نام طالبان از فهرست سیاه و آزادی اعضای زندانی این گروه را از جمله پیششرطهای خود برای شرکت در مذاکرات صلح عنوان کرده است.
یک روز پیش از انتشار این بیانیه، باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا، از اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان خواسته بود که به تلاشهایش برای صلح با طالبان ادامه دهد.
رژیم طالبان در سالهای حکومت بر افغانستان، اقلیتهای شیعه افغانستان را سرکوب میکرد و در نزاع داخلی و منطقهای بر سر افغانستان مستقیماً در برابر رژیم مذهبی و شیعه ایران قرار داشت.
با این همه برخی از مقامهای دولت افغانستان و رهبران گروه طالبان میگویند که این دو دشمن قدیمی اکنون با همکاری در عملیات پنهانی سعی میکنند از گسترش نفوذ حکومت اسلامی (داعش) در افغانستان جلوگیری کنند.
داعش که قلمرو گستردهای در سوریه و عراق را کنترل میکند، در هر دو کشور با دولتهای همپیمان ایران میجنگد. در افغانستان نیز گروه داعش اکنون برای طالبان به یک خطر جدی بدل شدهاست.
پیشتر روزنامه والاستریت جورنال در گزارشی به نقل از مقامات غربی و افغان، نوشته بود که از طالبان افغانستان پشتیبانی مالی و نظامی میکند.
این گزارش روز پنجشنبه، ۲۱ خرداد سال جاری منتشر شد و در آن ادعا شده بود که تهران نه تنها به حمایت مالی و تسلیحاتی از طالبان روی آورده، بلکه شبهنظامیان وابسته به این گروه را آموزش میدهد.
این روزنامه اظهارات یک دیپلمات غربی را بدون اشاره به نام و ملیت او منتشر کرد، که گفته بود: «ایران روی ظهور دوباره طالبان سرمایهگذاری کرده است. آنها مطمئن نیستند که افغانستان اکنون به چه سمت و سویی حرکت میکند و به همین خاطر دست به اقدامات احتیاطی زدهاند.»