انتقاد تهران از قانون «مقابله با نفوذ ایران در آمریکای لاتین»

رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه، ۱۲ دی‌ماه، در واکنشی منفی به قانون آمریکایی «مقابله با نفوذ ایران در آمریکای لاتین» ایالات متحده و دولت باراک اوباما را به دخالت «آشکار» در امور کشورها متهم کرد.

باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز جمعه، هشت دی، با امضای خود به قانونی در جهت مقابله با آن‌ چه نفوذ ایران در منطقه آمریکای لاتین توصیف شده است رسمیت داد.

وزارت امور خارجه ایالات متحده بر اساس قانونی که قانون‌گذاران آمریکا چند ماه قبل با عنوان «قانون مقابله با ایران در نیم‌کره غربی» تدوین کردند، موظف است ظرف ۱۸۰ روز طرحی راهبردی را برای «حل مسئله حضور و گسترش فعالیت خصمانه ایران» در منطقه آمریکای لاتین تدوین کند.

در واکنش به این قانون،‌ سخنگوی وزارت خارجه ایران روز سه‌شنبه با اعتراض و انتقاد از این قانون دولت آمریکا را به عدم توجه به روابط بین‌الملل و «دخالت آشکار» در امور کشورهای دیگر متهم کرد.

رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در نشست خبری خود با خبرنگاران گفت: «آمریکا فکر می‌کند کشورهای آمریکای لاتین حیاط خلوت این کشور هستند و می‌تواند در امور داخلی این کشورهای مستقل دخالت کند.»

اتهام دخالت در امور کشورهای آمریکای لاتین که این مقام جمهوری اسلامی متوجه دولت آمریکا دانسته در حالی است که هنوز هیچ از این کشورها واکنشی رسمی به تصویب این قانون در کنگره آمریکا نداشته‌اند.

قانون مقابله با نفوذ ایران در منطقه آمریکای لاتین همچنین از وزارت امنیت میهن ایالات متحده می‌خواهد که نظارت بیشتری بر مرزهای این کشور با کانادا و مکزیک داشته باشد تا «از ورود عاملان ایران، اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی قدس، حزب‌الله یا هر سازمان تروریستی به خاک ایالات متحده جلوگیری شود».

ایران در منطقه آمریکای لاتین به‌ویژه با ونزوئلا روابط نزدیکی دارد. محمود احمدی‌نژاد و هوگو چاوز، روسای جمهور ایران و ونزوئلا، که هر دو نیز مواضعی ضدآمریکایی دارند، بارها از کشورهای یکدیگر بازدید داشته‌ و بر گسترش همکاری‌های اقتصادی، نظامی و امنیتی تاکید کرده‌اند.

«زمان و مکان» مذاکرات تازه با ۵+۱، نامعلوم

سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین در نشست خبری خود که موضوعات متنوعی را شامل می‌شد اعلام کرد که جمهوری اسلامی درباره زمان و مکان ادامه مذاکرات خود با گروه ۵+۱ هنوز به توافقی نرسیده است.

اعضای گروه ۵+۱ متشکل از نمایندگان آمریکا، فرانسه، بریتانیا، روسیه، چین و آلمان اوایل آذرماه گذشته در بروکسل درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت‌وگو و رایزنی کرده و هر شش کشور در مورد انجام هرچه‌زودتر دور بعدی مذاکرات با ایران به توافق رسیدند.

در سال ۲۰۱۲، ایران و کشورهای ۱+۵ سه دور مذاکره هسته‌ای در استانبول، بغداد و مسکو داشتند که نهایتا در پایان آنها هر دو طرف درباره این که گفت‌وگوها نتیجه‌بخش بوده ابراز تردید کردند.

با این حال طبق زمان‌بندی اعلام‌شده توسط علی‌اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، دور بعدی گفت‌وگوهای ایران و این سازمان روز ۲۷ دی‌ماه سال جاری در تهران انجام خواهد شد.