تحقیق خزانه‌داری آمریکا در مورد منابع مالی لابی مجاهدین خلق

جیمز جونز، مشاور سابق باراک اوباما در امور امنیت ملی، به گفته گاردین از جمله حامیان سازمان مجاهدین خلق است

روزنامه بریتانیایی گاردین در گزارشی مفصل از تحقیق و بازرسی وزارت خزانه‌داری ایالات متحده در زمینه مشروعیت منابع مالی سازمان مجاهدین خلق و «احتمال نقض قوانین این کشور در همین ارتباط» خبر داده است.

به گزارش روزنامه گاردین در روز سه‌شنبه، دوم خردادماه، یک ژنرال ارتش آمریکا و دست‌کم یک مدیر سابق اف‌بی‌آی از جمله مقاماتی هستند که بازرسان وزارت خزانه‌داری به سراغ‌شان رفته‌اند.

گزارشگر گاردین از قول برخی از اعضای کنگره ایالات متحده تلاش سازمان مجاهدین خلق ایران برای خارج شدن نامش از فهرست گروه‌های تروریستی ایالات متحده را «یکی از موثرترین لابی‌گری‌ها در تاریخ دو مجلس» آمریکا توصیف کرده است.

در حالی که وزارت امور خارجه آمریکا قانونی بودن این گروه مخالف جمهوری اسلامی را در دست بررسی دارد، لابی مجاهدین خلق توانسته است حمایت برخی از سیاستمداران بانفوذ آمریکایی را در جهت حذف نام خود از فهرست تروریست‌های بین‌المللی جلب کند.

سال گذشته نیز روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی گفته بود که سازمان مجاهدین خلق با صرف میلیون‌ها دلار و به خدمت گرفتن گروهی از چهره‌های صاحب‌نظر در امور امنیت ملی آمریکا تلاش می‌کند نام این سازمان را از فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا خارج کند.

گاردین از چند رئیس سابق سازمان‌های سیا و اف‌بی‌آی و مقامات امنیتی سابق آمریکا و همین طور چندین ژنرال ارتش این کشور به عنوان حامیان این طرح سازمان مجاهدین خلق نام برده است.

اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۹ نام این سازمان را از فهرست گروه‌های تروریستی این اتحادیه حذف کرد.

از دیگر حامیان بانفوذ سازمان مجاهدین خلق در آمریکا می‌توان به رودولف جولیانی، شهردار سابق نیویورک، جیمز وولسی، رئیس سابق سازمان سیا، و تام ریج، وزیر سابق امنیت وطن، اشاره کرد.

با این حال این روزنامه می‌گوید که «فاش بودن تلاش مجاهدین» در کنگره آمریکا و مهم‌تر از همه «پول فراوانی» که این سازمان ایرانی در این راه صرف می‌کند باعث شده است که وزارت خزانه‌داری در باب «نقض بالقوه قوانین» این کشور دست به تحقیق بزند.

به گزارش گاردین، هدف دیگر از این تحقیق پاسخ به این پرسش است که آیا حمایت از لابی مجاهدین در کنگره آمریکا به معنای حمایت از تروریسم است یا خیر.

این روزنامه از جمله مقاماتی که در تحقیق وزارت خزانه‌داری مورد پرسش قرار گرفته یا خواهند گرفت به این افراد اشاره کرده است:‌ ژنرال هیو شلتون، رئیس سابق ستاد مشترک ارتش آمریکا، لوئیس فری، مدیر سابق اف‌بی‌آی، و مایکل موکاسی،‌ دادستان کل سابق.

گاردین همچنین به نام ادوارد رندل، فرماندار سابق پنسیلوانیا،‌ در این تحقیق رسمی اشاره می‌کند که برای شرکت در چند کنفرانس در حمایت از مجاهدین خلق ایران در آمریکا و خارج از این کشور ۱۶۰ هزار دلار دریافت کرده است.

در زمینه این پول‌های دریافتی از سازمان مجاهدین، تام ریج گفته است که «باور دارم» این پول از «منابع مشروع» کسب شده است.

اما روزنامه گاردین به برخی از مقامات آمریکایی اشاره می‌کند که ظن آن را دارند پولی که لابی مجاهدین خلق خرج می‌کند «از منابعی دیگر» می‌آید، از «به احتمال زیاد عربستان سعودی یا اسرائیل».

این مقامات که روزنامه گاردین از آنها نام نبرده به گفته این روزنامه به شواهدی اشاره می‌کنند حاکی از این که اسرائیل برای ترور دانشمندان هسته‌ای ایران از سازمان مجاهدین خلق استفاده کرده است. به گفته گاردین، این شواهد هنوز قطعی نیستند.

سازمان مجاهدين خلق ايران در يک سلسله اقدام تروريستی در دو دهه ۷۰ و ۸۰ ميلادی در ايران نقش داشت. تصميم اين سازمان به جانب‌داری از عراق در جريان جنگ هشت ساله ايران و عراق باعث شده است که مجاهدين خلق از نظر بسياری از ايرانيان «خائن» محسوب شوند.