نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی که پیشتر درباره موضوع مورد اختلاف با آژانس درباره آزمایش چاشنیهای انفجاری در ایران گفته بود موضوع به «بنبست» نرسیده و وعده همکاری بیشتر داده بود، روز جمعه، ۲۸ شهریور، اطلاعات این نهاد را «بیاعتبار» خوانده و انکار کرد که ایران مهلت را از دست داده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، رضا نجفی در سخنان خود در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاعات این نهاد درباره این موضوع را «بیاعتبار» خوانده و به کارگیری عبارت «از دست دادن مهلت تعیینشده» در گزارش آژانس درباره این موضوع را «کاملا غیردقیق» دانست.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه، ۱۴ شهریور، در گزارشی اعلام کرد که ایران در زمان مقرر به پرسشهای این نهاد زیرمجموعه سازمان ملل درباره آزمایش احتمالی با چاشنیهای انفجاری و مطالعات در مورد محاسبه شدت انفجارهای هستهای پاسخ نداده است.
تهران قرار بود تا روز ۲۵ اوت به پرسشهای آژانس پاسخ دهد.
آقای نجفی اما میگوید: «آژانس آگاه بوده که ممکن است تاریخ تعیین شده ۲۵ اوت تحقق نیابد و لذا به کارگیری عبارت از دست دادن مهلت تعیینشده کاملا غیردقیق است.»
سخنان روز جمعه آقای نجفی در حالی است که وی پیشتر در روز سهشنبه، ۱۸ شهریور، بدون هیچ اعتراضی به استفاده از این عبارت در گزارش گفته بود که موضوع مورد اختلاف با آژانس درباره آزمایش چاشنیهای انفجاری به «بنبست» نرسیده و ایران همچنان برای رفع نگرانیها با آژانس همکاری خواهد کرد.
وی در عین حال روز ۱۴ شهريور نیز گفته بود که از ديد ايران، موضوع چاشنیهای انفجاری تمام شده و جمهوری اسلامی با ارائه اسناد و اطلاعات «ثابت» کرده که کاربرد اين چاشنیها برای صنايع نفت و گاز است.
ايران در ماه فوريه ۲۰۱۴ (بهمن ۱۳۹۲) موافقت کرد تا برای از سرگيری تحقيقات پيرامون جنبههای نظامی احتمالی برنامه هستهای خود با آژانس بينالمللی انرژی اتمی همکاری کند.
با این حال گزارش ۱۴ شهریورماه آژانس تاکید میکند که تا ماه گذشته دو مرحله از پنج مرحله شفافیت برنامه هستهای ایران اجرا نشده است.
در واکنش، آقای نجفی در سخنان امروز خود «پیچیدگی و بیاعتباری اطلاعات آژانس و عدم وجود شواهد مستدل در اختیار آژانس» را از جمله دلایل «تکمیل نشدن» این دو اقدام ایران ذکر کرده است.
وی از قصد ایران برای برگزاری یک نشست فنی درباره دو «اقدام عملی» باقیمانده خبر داده و افزود: «به محض این که این دو موضوع روشن و بسته شوند، میتوانیم شروع به اجرای اقدامات عملی جدید کنیم.»
علاوه بر موضوع چاشنیهای انفجاری، فعالیتهای ایران در منطقه پارچین و درخواست برای بازدید بازرسان از این منطقه از موضوعات مورد بحث بین ایران و آژانس است.
مقامهای غربی معتقدند که ایران در یک دورهای، آزمایشهای انفجاری در ارتباط با توسعه سلاح هستهای را در این محل انجام داده است.
در مقابل محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ايران، روز چهارشنبه، ۲۶ شهریور، گفت که آژانس بينالمللی انرژی اتمی تاکنون دو بار از تاسيسات نظامی پارچين «بازديد و نمونهبرداری محيطی» کرده است.
آژانس بينالمللی انرژی اتمی اما میگويد که علیرغم نمونهبرداریهايی که در بازرسیهای قبلی از اين تاسيسات داشته، به اطلاعات جديدی دست يافته و بايد دوباره از پارچين نمونهبرداری شود.