معاون فنی و درآمد سازمان تامين اجتماعی ایران خبر داد که «بر اساس مطالعات» ۴۷ هزار نفر از ۱۴۵ هزار زنی که در يک دوره ۱۸ ماهه از مرخصی شش ماهه زايمان استفاده کردند پس از بازگشت به کار اخراج شدهاند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ايسنا، محمدحسن زدا، معاون سازمان تامین اجتماعی، روز جمعه، ۹ مرداد، همچنين بودجه مورد نیاز برای افزایش مرخصی زايمان در ایران به ۹ ماه در سال ۹۴ را حدود ۳۲۰ ميليارد تومان اعلام کرده و گفت که تاکنون «حتی يک ريال» از این بودجه «تخصيص نيافته است».
Your browser doesn’t support HTML5
مجلس ايران در روز ۲۰ خرداد ۹۲ با تصويب «قانون اصلاح قوانين تنظيم جمعيت و خانواده» به دولت «اجازه» داد تا مرخصی زايمان مادران را به ۹ ماه افزايش دهد و همسر آنان نيز از دو هفته مرخصی تشويقی برخوردار شوند.
در همین حال دولت محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری سابق ایران، نیز با صدور بخشنامههایی دستور افزایش مرخصی زایمان به ۹ ماه را صادر کرده بود.
با اين حال پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی، اسحاق جهانگيری، معاون اول رئيس جمهوری، در مردادماه ۹۲ مصوبههای دولت سابق درباره افزايش مرخصی زایمان مادران از شش ماه به ۹ ماه و مرخصی تشويقی پدران را لغو کرد.
درهمين حال الهام امينزاده، معاون حقوقی رئيس جمهوری ايران، در روز ۱۹ تير گفته بود که دولت توان تامين بودجه افزايش مرخصی زايمان از ۶ ماه به ۹ ماه را ندارد و زنان برای استفاده از ۹ ماه مرخصی، بايد با محل کار خود هماهنگ کنند.
معاون فنی و درآمد سازمان تامين اجتماعی نیز روز جمعه گفت که برای افزایش مرخصی زايمان در سال ۹۴ حدود ۳۲۰ ميليارد تومان منابع مالی نياز است.
محمدحسن زدا اضافه کرد: «اگر دولت امروز اين مبلغ را برای ما واريز کند از فردا میتوانيم مرخصی زايمان را ۹ ماهه اعلام کنيم، اما تاکنون حتی يک ريال اعتبار برای افزايش مرخصی زايمان به سازمان تخصيص نيافته است.»
به گفته آقای زدا، در صورت تامين منابع مالی اين طرح، حدود ۱۶۰ هزار نفر میتوانند سالانه از مرخصی زايمان ۹ ماهه استفاده کنند.
معاون سازمان تامين اجتماعی در عين حال گفت که «بر اساس مطالعات» ۴۷ هزار نفر از ۱۴۵ هزار زنی که در کشور در يک بازه زمانی ۱۸ ماهه از مرخصی شش ماهه زايمان استفاده کردند، در بازگشت به کار اخراج شدند.
وی اضافه کرد: «در حال حاضر به علت شرايط بازار کار، افراد زيادی با تحصيلات عالی حاضر هستند با دستمزد کم مشغول به کار شوند، لذا اگر مرخصی زايمان به ۹ ماه افزايش يابد تعداد زنانی که پس از مرخصی اخراج میشوند، بسيار افزايش میيابد.»
این گفتههای مقامات دولت در حالی است که تعدادی از نمايندگان مجلس ايران بارها از افزايش نيافتن مرخصی زايمان به ۹ ماه انتقاد کردهاند.
در همين حال کبری خزعلی، رئيس شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده، در روز ۲۳ تير گفته بود که دولت بايد در مورد اجرايی نشدن افزايش مرخصی زايمان که از سياستهای مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی است پاسخگو باشد.