سازمان بینالمللی هوانوردی که مقر آن در کاناداست روز سهشنبه، ۱۷ مردادماه، اعلام کرد که دو کشور از چهار کشور عربی تحریمکننده قطر بخشی از قلمروی هوایی خود را به روی پروازهای مسافربری قطر گشودهاند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از سخنگوی ایکائو، سازمان بینالمللی هوانوردی مسافری، دو کشور امارات متحده عربی و بحرین پذیرفتهاند که کریدورهای هوایی خود را به روی قطر ایرویز، خط هوایی ملی قطر، بگشایند.
این خبر پس از آن مخابره میشود که مدیرعامل شرکت هواپیمایی قطر به تازگی گفته بود که عربستان، امارات و بحرین با بستن آسمان خود برای روی قطر مقررات ایکائو را نقض کردهاند و این شرکت اقدام حقوقی متناسب انجام خواهد داد.
سه کشور مصر و بحرین و امارات متحده عربی دو ماه پیش با رهبری عربستان سعودی، همسایه عرب خود یعنی قطر را به تامین مالی گروههای افراطی و همچنین گرمی روابط با جمهوری اسلامی ایران متهم کردند.
در پی این اتهامزنی، چهار کشور مذکور تحریمهایی را بر قطر تحمیل کرده و عملا این کشور را در محاصره اقتصادی قرار دادند.
قطر در مقابل اتهامهای این چهار کشور را رد کرده است.
این کشورها با تعیین شروطی ۱۳ گانه اعلام کردند که شکستن محاصره تنها با اجرای این شرایط ممکن است.
قطر اما این شروط را رد کرده و آن را ناقض حاکمیت ملی خود میداند. تعطیلی شبکه تلویزیونی الجزیره، قطع رابطه سیاسی با ایران، اخراج اعضای اخوانالمسلمین و تعطیلی پایگاه نظامی ترکیه در قطر از جمله خواستههای این کشورهاست.
در این میان قطر ایرویز نیز از تحریمهای چهار کشور عربی ضربه خورده و مسافران آن که عمده دو و نیم میلیون جمعیت قطر را شامل میشود مجبور بودند حریم هوایی چهار کشور را دور زده و مسیرهایی طولانیتر را طی کنند.
پیش از این اعلام شده بود که در پی تحریم هوایی قطر از سوی کشورهای عرب همسایه، بیشتر پروازهای قطر ایرویز از طریق آسمان ایران و عراق انجام میشود.
حال سخنگوی ایکائو اعلام کرده است که در پی تلاشهای این سازمان بینالمللی که مقر آن در شهر مونترئال کاناداست، از این میان دو کشور بحرین و امارات توافق کردهاند حریم هوایی خود را به روی خط هوایی قطر بگشایند.
شرکت هواپیمایی قطر که یکی از بزرگترین و پردرآمدترین شرکتهای هواپیمایی جهان است به بیش از ۱۷۳ شهر جهان پرواز میکند. شرکت هواپیمایی قطر ۴۰ هزار کارمند دارد که ۲۴ هزار نفر از آنها در دوحه مقر اصلی این شرکت کار میکنند.
خبر گشایش در کار خط هوایی قطر تنها دو روز پس از آن منتشر میشود که خبرگزاری رویترز از سفر دو مقام بلندپایه آمریکایی به منطقه خلیج فارس خبر داد تا به تلاشهایی بپیوندند که حول ابتکار کویت برای میانجیگری میان قطر و چهار کشور عربی شکل گرفته است.
مأموریت این دو مقام آمریکایی هفته گذشته از سوی رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا به خبرنگاران اعلام شده بود.