جرج بوش، رييس جمهوری آمريکا، گفت که وی به خاطر علاقه اش به ورزش و برای تماشای رقابت های ورزشی، به المپيک پکن خواهد رفت.
آقای بوش گفت وی در اين سفر همچنين درباره مسائل مربوط به حقوق بشر در چين و نقش اين کشور در روابط جهانی نظير بحران هسته ای ايران با همتای چينی خود گفت و گو خواهد کرد.
وی که روز پنج شنبه در يک کنفرانس خبری در کاخ سفيد صحبت می کرد گفت: «تصميم من روشن است. من به المپيک می روم، چرا که المپيک يک رويداد ورزشی است و من می خواهم اين رقابت های ورزشی را تماشا کنم.»
رييس جمهوری آمريکا همچنين گفت که علاوه بر حقوق بشر و برنامه هسته ای ايران، درباره تنش های ميانمار و بحران انسانی در دارفور سودان نيز با هو جين تائو، رييس جمهوری چين گفت و گو خواهد کرد.
جرج بوش گفت: «اين رويداد ورزشی جلوی ملاقات من با رييس جمهوری چين را نمی گيرد و من می خواهم مثل هميشه نگرانی عميق خود را نسبت به طيف وسيعی از موارد به وی گوشزد کنم.»
وی افزود: «جامعه سالم جامعه ای است که ارزش های آزادی مذهب را محترم می شمارد.»
همزمان ژاک روژ، رييس کميته جهانی المپيک، با اشاره به اين نکته که «بهزيستی» هدف المپيک است، ابراز اميدواری کرد که المپيک ۲۰۰۸ پکن تحولات مثبتی را در ساختار سياسی چين ايجاد کند.
در حالی که نزديکتر شدن زمان بازيهای المپيک پکن را از يک سو با فشارهای روز افزون جهانی رو به رو کرده اما از سوی ديگر شتاب چشمگيری را به روند آماده سازی اين شهر بخشيده است.
دولت چين روز جمعه - ۲۹ فوريه، فرودگاه عظيم الجثه تازه ای را که به بزرگی ۱۷۰ زمين فوتبال است راه اندازی کرد تا اين شهر برای پذيرش صد ها هزار نفر که برای شرکت در المپيک از نقاط مختلف جهان به اين منطقه سرازير می شوند، مشکلی نداشته باشد.
ساخت اين فرودگاه دو ميليارد و هفتصد ميليون دلاری که پروژه آن از چهار سال پيش آغاز شده بود زير نظر نورمن فاستر، معمار برجسته بريتانيايی، صورت گرفته و طرح آن به شکل يک اژدهای غول پيکر است.
۵۰ هزار کارگر چهار سال گذشته را به شکل مداوم بر روی ساخت اين بنا کار کرده اند و بيش از ۱۰ هزار نفر از ساکنين ۹ روستا مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شده اند تا فضای کافی برای ساخت اين مجموعه کم نظير مهيا شود.
پاسخ پکن به انتقادها
بسياری از مدافعان حقوق بشر می گويند که برپايی المپيک در چين را به فرصتی بدل خواهند کرد تا مساله نقض حقوق بشر در اين کشور، بيش از هميشه انعکاسی جهانی يابد.
همزمان با تشديد انتقادها از چين به دليل نقض حقوق بشر در اين کشور، پکن می گويد که مردم چين «به شکل گسترده ای» از آزادی بيان بهره مندند.
يانگ جيه چی، وزير امور خارجه چين، روز پنج شنبه، ۲۸ فوريه، انتقادهای داخلی و جهانی را مبنی بر اينکه حقوق بشر و آزادی بيان در اين کشور سرکوب می شود به شدت رد کرد و گفت: «کسی به خاطر ابراز عقيده در چين دستگير نمی شود.»
آقای يانگ که پس از ديدار با ديويد ميليبند، همتای بريتانيايی خود، در پکن صحبت می کرد گفت: «مردم چين به طور گسترده ای از آزادی بيان بهره مندند و اگر کسی در اين کشور بگويد که حقوق بشر از المپيک مهمتر است پليس او را دستگير نخواهد کرد.»
وزير امور خارجه چين ادامه داد: «از ده شهروند چينی بخواهيد که به طور مستقيم به پليس بگويد که حقوق بشر ده بار و حتی صد بار از المپيک مهمتر است تا من ببينم کدام افسر پليس آنها را دستگير می کند.»
چين بيشترين تعداد اعدام در جهان را در سال اجرا می کند و منتقدان نظام سياسی اين کشور می گويند که تمامی مخالفان تنها حزب حاکم بر چين، به شدت تحت فشار هستند.