انتقاد ژاپن از طرح افزایش نیروی آمریکا در عراق

فومیو کیوما، وزیر دفاع ژاپن، در توکیو به خبرنگاران گفت فکر می کند تصمیم رییس جمهور آمریکا برای اشغال عراق «یک اشتباه» بود.

در حالی که سخنرانی روز سه شنبه جرج بوش، رییس جمهوری آمریکا در جمع نمایندگان مجلس سنا و نمایندگان این کشور، در میان متحدان ایالات متحده واکنش چندانی نداشت، برخی از کشورها از جمله ژاپن و مالزی از طرح افزایش نیروی آمریکا در عراق انتقاد کرده اند.

فومیو کیوما، وزیر دفاع ژاپن، در توکیو به خبرنگاران گفت فکر می کند تصمیم رییس جمهور آمریکا برای اشغال عراق «یک اشتباه» بود.

ژاپن یکی از نخستین حامیان ایالات متحده در حمله به عراق بود. این کشور به ندرت از سیاست های خارجی واشینگتن انتقاد می کند و این مساله موجب شد انتقاد ژاپن از آمریکا در رسانه ها قابل توجه به نظر آید.

وزیر دفاع ژاپن همچنین گفت مطمئن نیست کشورش بتواند پس از ماه ژوییه که مدت ماموریتش در عراق به پایان می رسد، نیروهایش را در این کشور نگه دارد.

ژاپن ۶۰۰ نیروی غیر نظامی خود را سال گذشته از عراق بیرون آورد اما هنوز برای نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در عراق لوازم جنگی می فرستد.

در همین حال مالزی روز چهارشنبه اعلام کرد سیاست ایالات متحده در فرستادن نیروهای بیشتر و تازه نفس به عراق، کمکی به فرونشاندن درگیری ها در آن کشور نخواهد کرد و راه حل این درگیری ها باید در درون عراق جست و جو شود.

سید حمید البار، وزیر خارجه مالزی روز چهارشنبه در کوالالامپور در واکنش به سخنرانی روز گذشته جرج بوش، رییس جمهوری آمریکا گفت: «وقتی صحبت از درگیری های فرقه ای به میان می آید، نباید هیچ نیرویی از خارج از کشور در آن درگیر شود.»

وزیر خارجه مالزی همچنین خواستار زمان بندی دقیقی برای خروج نیروهای آمریکا از عراق شد و گفت :« اختلاف بین عراقی ها باید توسط خود آنها حل شود و اگر کسی هم بخواهد در این درگیری وارد شود، باید از کشورهای منطقه باشد.»

متحدان دیگر آمریکا نسبت به سخنان رییس جمهوری آمریکا درباره عراق واکنش های کمتری نشان دادند.

جرج بوش رییس جمهوری آمریکا در سخنرانی خود در جمع نمایندگان دو مجلس گفت: «مردم آمریکا می توانند از نتیجه جنگ علیه تروریسم اطمینان داشته باشند زیرا ما در این جنگ تنها نیستیم. ما استراتژی و دیپلماسی داریم و دنیا را به جنگ علیه افراط گرایی فرا می خوانیم. نیروهای چند ملیتی در عراق تحت فرمان سازمان ملل عملیاتی برای پاکسازی شورشیان و مظنونان به حملات تروریستی انجام می دهند. ما از اردن، عربستان سعودی ، مصر و کشورهای حوزه خلیج فارس خواسته ایم حمایت های خود را از دولت عراق افزایش دهند.»

موضوع تغییرات آب و هوا و گازهای گلخانه ای از موضوعات دیگری بود که ریس جمهوری آمریکا در سخنرانی خود به آنها اشاره کرد.

رییس دفتر تغییرات آب و هوای سازمان ملل در واکنشی مثبت گفت: «اینکه رییس جمهوری آمریکا اعلام کرده مصرف بنزین تا ده سال آینده ۲۰ درصد کاهش خواهد یافت، دلگرم کننده است.»

وی گفت از طرح جرج بوش، در این باره خشنود است و مشکل تغییرات آب و هوا در جهان بدون مشارکت آمریکایی ها حل نخواهد شد.

هنوز واکنشی از سوی ایران یا حزب الله لبنان به سخنرانی روز سه شنبه رییس جمهوری آمریکا منتشر نشده است.

با این حال محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری اسلامی ایران در گفت و گوی تلفنی روز چهارشنبه خود با جلال طالبانی، رییس جمهوری عراق، طرح جدید رییس جمهوری آمریکا برای عراق را موفق ندانست و گفت:« این طرح هم مانند طرح های پیشین آمریکا محکوم به شکست است.»

دکتر داود هرمیداس باوند، استاد دانشگاه تهران و تحلیلگر سیاسی در گفت و گو با خبرگزاری رویترز گفت جرج بوش به دو دلیل تهدید شیعیان را بزرگ کرد، یک اینکه سنی های عرب را بسیج کند و دیگر اینکه با ایجاد ارتباط بین شیعیان افراطی و القاعده، به حرکت های بعدی خود در صورت حمله احتمالی به ایران، مشروعیت بخشد.

رییس جمهوری آمریکا در سخنرانی خود شیعیان افراطی را که مورد حمایت ایران هستند را برابر با القاعده دانست.