ایران بازنده جام آسیا، برای چهارمین بار

بیست و چهارمین دوره مسابقات کشتی آزاد قهرمانی آسیا در تاشکند با قهرمانی کشور میزبان و نایب قهرمانی ایران به پایان رسید. در این رقابت‌ها، کره شمالی نیز مدالی بهتر از ایران به دست آورد.

ایران که فقط یک مدال طلا کسب کرده است، در پایان روز نخست در رده چهارم قرار داشت، اما در روز دوم با اتکا به ضعف همیشگی سنگین‌وزن‌های آسیایی، موفق شد فقط با اختلاف یک امتیاز، مغولستان را جا بگذارد و تا رده دوم صعود کند.

در این مسابقات احسان امینی در وزن ۸۴ کیلوگرم روی سکوی نخست ایستاد. مصطفی آقاجانی در ۶۰ کیلو، عرفان امیری در ۹۶ کیلو و کمیل قاسمی در فوق‌سنگین نایب قهرمان شدند.

ضعیف‌ترین نتیجه ایران در تاریخ قهرمانی آسیا

ایران تاکنون ۲۰ بار فاتح رقابت‌های قهرمانی آسیا شده و این چهارمین باری است که جام قهرمانی آسیا را از دست داده است.

ضعیف‌ترین نتیجه ایران در تاریخ قهرمانی آسیا، سال ۲۰۰۰ در چین و بدون کسب مدال طلا رقم خورد. مسابقات امسال دومین نتیجه ضعیف ایران در تاریخ رقابت‌های قهرمانی آسیا محسوب می‌شود.

رقابت‌های قهرمانی آسیا از سال ۱۹۷۹ و با ابتکار دکتر محمد توکل، رئیس وقت کنفدراسیون کشتی آسیا، در شهر جوتانداریو، هندوستان، پایه‌گذاری شد. ایران نیز هر سال قهرمان می‌شد.

سال ۱۹۸۱ در لاهور که مسابقات به دلیل استقبال چشمگیر تماشاگران در استادیوم فوتبال و فضای باز برگزار می‌شد، ایران ۸ طلا گرفت.

سال ۱۹۸۳ در تهران نیز فقط محسن کاوه، مربی کنونی تیم ملی، و حسین گلابی طلا نگرفتند!

سال ۲۰۰۳ ایران با سرمربی‌گری رسول خادم از هفت وزن، ۶ طلا و یک نقره گرفت.

چهار دوره‌ای که ایران قهرمان نشده است، از سال ۱۹۹۹ در ازبکستان آغاز شد. در آن رقابت‌ها به رغم این که علی‌اکبر دودانگه، علیرضا حیدری و علیرضا رضایی طلا گرفتند، میزبان امتیازات بیشتری جمع کرد و اول شد.

سال ۲۰۰۰ هم ایران ناکام ماند. هیچ کس در تیم اعزامی به چین طلا نگرفت! ناکامی کشتی‌گیرانی مثل امیررضا خادم در ۸۵ کیلو از عوامل این شکست تاریخی بود.

سال ۲۰۰۸ در جی‌جو فقط فردین معصومی طلا گرفت و ایران نایب قهرمان شد، گرچه آن رقابت‌ها برخلاف مسابقات امسال، گزینشی المپیک پکن بود و کیفیت بسیار بالایی داشت.
رقابت‌های ۲۰۱۱ تاشکند، چهارمین ناکامی ایران در امتداد ۲۴ دوره رقابت‌های کشتی آزاد قهرمانی آسیاست.

کارنامه کشتی‌گیران ایران

احسان امینی در دور نخست ریگولنگ نماینده باسابقه چینی‌ها را که از سال ۲۰۰۵ در سطح اول کشتی آسیا حضور دارد ۷-۱ مغلوب کرد.

او دور دوم مقابل زائوربک سوخیف از ازبکستان دارنده مدال طلای ۲۰۰۹ و نقره ۲۰۱۰ جهان را در سه تایم که به طور کامل به کلینچ انجامید، از پیش رو برداشت.

این کشتی‌گیر اهل کرمانشاه، در نیمه‌نهایی نیز مقابل یوسف عبدالسلامف، نایب قهرمان المپیک پکن از تاجیکستان، در سه تایم با نتیجه ۸-۱ به برتری رسید. امینی در دیدار فینال قزاقستان را در ۷-۶ شکست داد و به مدال طلا رسید.

در ۶۰ کیلو مصطفی آقاجانی در دور نخست سئونگ از کره جنوبی را ۹ بر صفر شکست داد. در دور دوم می‌ونگ ری از کره شمالی را ۱۰ بر ۳ مغلوب کرد.

آقاجانی در نیمه‌نهایی مقابل تاکاتسوکا از ژاپن ۴-۱ به پیروزی رسید و راهی فینال شد تا مقابل ژوماگازیف از قزاقستان قرار بگیرد. او این نبرد را باخت تا روی سکوی دوم بایستد.

در ۱۲۰ کیلو کمیل قاسمی ابتدا قزاقستان را شکست داد و در دور دوم نیز موفق شد لازاریف از قرقیزستان را به سختی با نتیجه ۲ بر ۲ مغلوب کند.

برتری در نیمه‌نهایی مقابل نماینده مغولستان، او را روانه دیدار فینال کرد، اما آرتور تایمازوف، دارنده دو مدال طلای المپیک از ازبکستان، قرار گرفت و شکست خورد.

تایمازوف اولین بار در سال ۲۰۰۰ قهرمان آسیا شد و مشهور‌ترین و قدیمی‌ترین کشتی‌گیر حاضر در مسابقات امسال بود.

عرفان امیری در ۹۶ کیلو بر هندوستان و مغولستان غلبه کرد و راهی دیدار فینال شد. امیری مقابل کوربان کوربانف از ازبکستان شکست خورد تا نایب قهرمان شود.

حذف‌شده‌های ایرانی

در ۷۴ کیلو مرتضی رضایی قلعه، ابتدا نماینده قرقیزستان، را شکست داد، اما در مرحله نیمه‌نهایی مقابل رشید کوربانف از ازبکستان خورد.

او برای کسب مدال برنز به مصاف سئوک لی از کره جنوبی رفت و با نتیجه ۹-۶ شکست خورد تا پنجم شود.

یاسر حیدرقلی‌نژاد و مصطفی حسین‌خانی نیز با شکست مقابل حریفان خود از دور رقابت‌ها کنار رفتند.

حیدرقلی‌نژاد در وزن اول و در دور اول، تایوان را ۸-۰ مغلوب کرد، اما در کشتی بعدی مغلوب وو جو لی از کره جنوبی شد.

در ۶۶ کیلو نیز مصطفی حسین‌خانی در‌‌ همان دور نخست مقابل اینوکنتی از قرقیزستان در سه تایم با نتیجه ۴ بر ۴ شکست خورد تا از جدول رقابت‌ها حذف شود.

رده بندی بیست و چهارمین دوره قهرمانی آسیا

۵۵ کیلو: ۱- یانگ کیونگ ایل (کره شمالی) ۲- یاساهیرو اینابه (ژاپن) ۳- راهول آوار (هندوستان) و جو لی (کره جنوبی) در این وزن یاسر حیدرقلی‌نژاد از ایران هفتم شد.

۶۰ کیلو: ۱- ژوماگاجیف (قزاقستان) ۲- مصطفی آقاجانی (ایران) ۳- بات سایخان (مغولستان) و می‌ونگ ری (کره شمالی)

۶۶ کیلو: ۱- سانگ یانگ (کره شمالی) ۲- اختیار نورزوف (ازبکستان) ۳- آنخ بایار (مغولستان) و اینوکنتی (قرقیزستان). در این وزن مصطفی حسین خانی از ایران در رده نهم ایستاد.

۷۴ کیلو: ۱- رشید کوربانف (ازبکستان) ۲- ژانگ (چین) ۳- لی یون سئوک (کره جنوبی) و اونور بات (مغولستان). مرتضی رضایی قلعه از ایران پنجم شد.

۸۴ کیلو: ۱- احسان امینی (ایران) ۲- کانات بردیف (قزاقستان) ۳- یوسوپف (قرقیزستان) و زائوربک سوخیف (ازبکستان)

۹۶ کیلو: ۱- کوربان کوربانف (ازبکستان) ۲- عرفان امیری (ایران) ۳- دولت شابانبای (قزاقستان) و ساگسورن (مغولستان)

۱۲۰ کیلو: ۱- آرتور تایمازوف (ازبکستان) ۲- کمیل قاسمی (ایران) ۳- چولونبات جارگال سیخان (مغولستان)

در پایان روز نخست کره شمالی با ۳۴ امتیاز صدرنشین بود. مغولستان ۳۲ امتیاز داشت. ازبکستان هم با ۳۱ امتیاز و مرغوبیت مدال نسبت به ایران، سوم بود.

در پایان اما ازبکستان ۵۱ امتیازی شد. ایران ۴۹ امتیاز جمع کرد. مغولستان هم با ۴۸ امتیاز در رده سوم ایستاد.

کره شمالی در اوزان ۹۶ و ۱۲۰ کیلوگرم نماینده‌ای نداشت و این بهترین اتفاق برای تیم‌های ایران و مغولستان بود تا به راحتی در رده‌های دوم و سوم بایستند.