پیشنهاد روسیه و چین: پیمان منع جنگ فضایی

سرگئی لاوروف، پیشنهاد اخیر را در کنفرانسی در سوئیس اعلام کرد. عکس از AFP

روسيه و چين روز سه شنبه پيمانی الزام آور را به کشورهای جهان پيشنهاد کردند که بر اساس آن، استفاده از تسليحات در فضا ممنوع خواهد شد.


سرگئی لاوروف، وزير امور خارجه روسيه روز سه شنبه در يک کنفرانس خلع سلاح در ژنو – دومين شهر مهم سوئيس – گفت که بدون «منعی برای رقابت تسليحاتی در فضا»، امنيت بين المللی به خطر خواهد افتاد.


وی گفت: «ماموريت برای محدود کردن رقابت تسليحاتی در فضا در دستور کار اين کنفرانس قرار دارد. اکنون زمانش فرارسيده است و بايد کار جدی و عملی را در اين زمينه آغاز کنيم.»


نگرانی ها از يک رقابت تسليحاتی تازه در فضا، از ماه ژانويه سال گذشته ميلادی – زمستان سال گذشته – که چين يک موشک ضد ماهواره را آزمايش کرد، افزايش چشمگيری داشته است. آزمايش موشک ضد ماهواره چين نيز جنجال ديپلماتيک بزرگی را در پی داشت.


ايالات متحده آمريکا نيز برنامه تسليحاتی ضد ماهواره ای را در دست اجرا دارد که تسيحات گوناگون از تسليحات ليزری تا موشک های ضد ماهواره در آن قرار دارند.


نگرانی ها از يک رقابت تسليحاتی تازه در فضا، از ماه ژانويه سال گذشته ميلادی – زمستان سال گذشته – که چين يک موشک ضد ماهواره را آزمايش کرد، افزايش چشمگيری داشته است. آزمايش موشک ضد ماهواره چين نيز جنجال ديپلماتيک بزرگی را در پی داشت.

پيمان «فضای بيرونی» که در سال ۱۹۶۷ ميلادی توسط قدرت های جهان امضا شده و تاکنون ۹۷ کشور به آن پيوسته اند، کشورهای جهان را از ساختن يا نگهداری تسليحات در مدار زمين و پايگاه های ماه منع کرده است.


در اين پيمان مشخصا به تسليحات هسته ای و سلاح های کشتار جمعی نيز اشاره شده است، اما در هيچ کجای آن منعی برای ساخت تسليحات زمين به فضا وجود ندارد. به بيان ديگر کشورها کماکان مجاز هستند که موشک هايی با قابليت ضربه زدن به ماهواره ها بسازند، اما اين موشک ها بايد از روی زمين شليک شوند.


آقای لاوروف روز سه شنبه گفت: «صف آرايی نظامی يک کشور در فضا، لاجرم با واکنش زنجيره ای ديگران رو به رو خواهد شد.»


به گفته وزير امور خارجه روسيه، «اين واکنش زنجيره ای» کشورهای جهان چيزی نخواهد بود جز «يک رقابت تسليحاتی تازه در زمين و فضا» که برای همه خطرناک است.


وی همزمان ايالات متحده را برای طرح استقرار يک سپر دفاع موشکی در اروپا، به باد انتقاد گرفت.


وی گفت: «تلاش های ايالات متحده برای استقرار و توسعه يک سيستم جهانی ABM، [ ضد موشک های بالستيک ] در حال افزايش است.»


واشينگتن اخيرا با پراگ و ورشو درباره احداث ۱۰ پايگاه ضد موشکی در لهستان و تاسيسات رادار آن در جمهوری چک، مذاکراتی انجام داده است. آمريکا اميدوار است که کار احداث اين سپر دفاع موشکی تا سال ۲۰۱۲ ميلادی به پايان برسد.


آمريکا می گويد طرح احداث سپر دفاع موشکی در اروپا از جمله اقداماتی است که با هدف مقابله با آنچه «تهديدهای کشورهای ياغی، مشخصا ايران» خوانده می شود، انجام خواهد شد.


اما کارشناسان نظامی روسيه می گويند که قابليت های نظامی ايران در حدی نيست که اروپا را تهديد کند و آمريکا در تلاش است تا «به بهانه ايران»، تاسيساتی نظامی عليه روسيه در اروپا احداث کند.