به نوشته روزنامه بریتانیایی گاردین، کشورهای منطقه خلیج فارس پیشنهاد دولت ایران برای قطع صادرات نفت از سوی اعضای مسلمان اوپک را در اعتراض به حملات اسرائیل به نوار غزه، ناديده گرفتند.
یک سخنگوی اوپک به خبرگزاری رویترز گفته است، که این نهاد چنین برنامهای ندارد و بعید است که در آینده نیز چنین تصمیمی بگیرد.
به نوشته روزنامه گاردین به دنبال نگرانیهای ناشی از احتمال درگیر شدن کشورهای نفتخیز منطقه در بحران فعلی در نوار غزه، روز دوشنبه قیمت نفت خام آمریکا به بالاتر از ۴۸ دلار رسید. بهایی که عملا بالاترین قیمت این محصول طی دو هفته جاری است.
روزنامه گاردین همچنین به سخنان یکی از فرماندهان نظامی ارشد در ایران اشاره میکند که روز یکشنبه گفته بود «کشورهای مسلمان میتوانند از اهرم نفت برای اعمال فشار بر حامیان اروپایی و آمریکایی اسرائیل استفاده کنند.»
ایران چهارمین تولید کننده بزرگ نفت و یکی از اعضای مهم سازمان کشورهای صادر کننده نفت، اوپک، است.
روزنامه گاردین مینویسد: «عربستان سعودی -مهمترین عضو اوپک- و همسایگان آن در منطقه خلیج فارس یعنی کویت، امارات متحده عربی و قطر از متحدان منطقهای آمریکا هستند. به گفته یک سخنگوی اوپک دلیل افزایش بهای نفت در روزهای اخیر تنشهای سیاسی در سطح منطقه و جهان است و نه تحولی مهم در بازار تولید و صادرات نفت. به گفته این مقام اوپک هنوز هم تولید و صادرات نفت بیشتر از میزان رو به نزول تقاضا است. اما قبل از انجام هر اقدام دیگری اوپک باید تاثیرات این مرحله از کاهش تولید بر بازار نفت را بررسی کند.»
به نوشته روزنامه گاردین، اخیرا اعضای اوپک توافق کردند که میزان عرضه نفت به بازار را در مقایسه با حجم صادرات در ماه سپتامبر ۴.۲ میلیون بشکه در روز کاهش دهند. منابع اوپک میگویند هنوز تصمیمی برای برگزاری یک اجلاس اضطراری، قبل از جلسه معمولی این نهاد که در ماه مارس تشکیل میشود، گرفته نشده است.
اما روزنامه گاردین میافزاید که یکی از مقامهای دولت ایران روز شنبه گفت که اعضای اوپک ممکن است در ماه فوریه ملاقات کنند. موضوعی که وزیر نفت و انرژی الجزایر نیز به آن اشاره کرده بود. وی نیز پیشتر گفته بود که اعضای این نهاد «ممکن است قبل از ماه مارس تشکیل جلسه دهند.»