سفیر فرانسه در سازمان ملل: خروج آمریکا از توافق اقلیمی تولد جهان چندقطبی است

سران جهان در نشست کنفرانس تغییرات آب‌وهوایی در شمال پاریس: نوامبر ۲۰۱۵

سفیر فرانسه در سازمان ملل متحد می‌گوید خروج ایالات متحده از توافق مقابله با تغییرات اقلیمی که با رهبری واشینگتن به‌دست آمده بود، «عملا نقطه‌ی تولد جهانی چند قطبی» و پایان حضور آمریکا «به‌عنوان قابل اعتمادترین ضامن نظم جهانی» است.

سخنان فرانسوا دلاتره، نماینده فرانسه در سازمان ملل، همزمان است با امضای توافق میان دولت چین و ایالت کالیفرنیا، برای همکاری در زمینه کاهش گازهای گلخانه‌ای؛ توافقی که فرای همکاری میان دولت فدرال ایالات متحده و کشورهای دیگر صورت می‌گیرد.

آقای دلاتره از اقدام دونالد ترامپ برای خروج از توافق پاریس برای مقابله با تغییرات آب‌وهوایی انتقاد کرده و می‌گوید رئیس‌جمهوری آمریکا در «سمت اشتباه تاریخ» قرار گرفته‌است. سفیر فرانسه گفته است این کار به این معنی است که ایالات متحده «دیگر قابل‌اعتمادترین ضامن نظم جهانی نیست».

آقای ترامپ ۱۱ خرداد ماه، با وجود تلاش‌های متحدان اروپایی واشینگتن، اعلام کرد کشورش از توافق آب‌وهوایی پاریس خارج می‌شود. به گفته رئیس‌جمهوری آمریکا، این کشور «مذاکرات تازه‌ای را شروع می‌کند تا ببینید می‌شود به یک توافق منصفانه دست یافت».

دونالد ترامپ می‌گوید این توافق «برای مردم آمریکا هزینه‌بر» است و براساس یک مطالعه انجام‌شده، اجرای این معاهده تا سال ۲۰۲۵ بیش از دو و نیم میلیون فرصت شغلی را در کشورش از بین می‌برد.

شماری از حامیان خروج آمریکا از توافق پاریس نیز این اقدام رئیس‌جمهوری آمریکا را ستوده و می‌گویند در راستای وعده‌های انتخاباتی آقای ترامپ برای «تقدم دادن به منافع داخلی آمریکا» است.

خروج آمریکا از توافق پاریس با واکنش‌های گسترده‌ای در داخل و خارج از آن کشور روبه‌رو شده‌است. ←در اینجا و اینجا در مورد این واکنش‌ها بیشتر بخوانید

اما سفیر فرانسه در سازمان ملل می‌گوید این کار «فراتر از سیاست‌های مربوط به تغییرات آب‌وهوایی است» و می‌تواند به‌عنوان «عاملی در تحلیل رهبری سیاسی و اخلاقی از طرف ایالات متحده» برآورد شود.

با این حال حامیان خروج از پیمان پاریس، منتقد مذاکرات و توافق صورت‌گرفته بودند و برخی از آن‌ها از جمله سناتور جمهوری‌خواه جیمز اینهاف، می‌گویند اقدام آقای ترامپ «ثابت می‌کند که دولت او منافع اساسی آمریکایی‌های سخت‌کوش را بر عقاید افراطیون محیط‌زیست برتری می‌دهد».

توافق آب‌وهوایی پاریس

توافق پاریس در سال ۱۳۹۴ پس از سال‌ها مذاکره و ناتوانی سران جهان برای دستیابی به پیمانی فراگیر در جهت مقابله با تغییرات آب‌وهوایی و تولید گازهای گلخانه‌ای، به‌دست آمد؛ در آن زمان باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا بود.

هدف بلندمت توافق این است که نگذارد دمای زمین بیش از «۲ درجه سانتیگراد» افزایش یابد. برای تحقق این هدف، کشورهای جهان توافق کردند با اجرای سیاست‌هایی، هرچه سریع‌تر جلوی انتشار گازهای گلخانه‌ای را بگیرند. البته انتظار می‌رود تنها کشورهای توسعه‌یافته موفق شوند به‌معنای واقعی به این هدف برسند.

این توافق خواسته‌است کشورهای غنی به کشورهای فقیر کمک کنند تا به اهداف کاهش گازهای گلخانه‌ای دست یابند. همچنین از کشورها خواسته بود به صورت داوطلبانه به این جمع بپیوندند. تا پیش از خروج ایالات متحده، به جز سوریه و نیکاراگوئه، مابقی کشورهای جهان به این توافق پیوسته بودند. چین و آمریکا نزدیک به ۳۸ درصد کل گازهای گلخانه‌ای جهان را تولید می‌کنند.