اسرائیل و حماس ۷۲ ساعت آتش‌بس برقرار می‌کنند

اسرائیل و حماس توافق کرده‌اند که آتش‌بسی ۳ روزه برقرار کنند؛ وزیر خارجه آمریکا و دبیر کل سازمان ملل متحد، با اعلام این آتش‌بس در بیانیه‌ای مشترک گفته‌اند از صبح روز جمعه، ۱۰ مرداد، اجرایی می‌شود.

این بیانیه مشترک پس از ورود جان کری، وزیر خارجه آمریکا، به دهلی نو، منتشر شده است و حماس و اسرائیل نیز آن را تائید کرده‌اند.

یک سخنگوی حماس در باریکه غزه، گفته است همه شاخه‌های شبه‌نظامی در آن منطقه با توقف خشونت‌ها موافقت کرده‌اند. دفتر بینامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل نیز توافق را تائید کرده است.

آمریکا و سازمان ملل می‌گویند نمایندگان گروه حماس و دیگر فلسطینی‌ها و اسرائیل فورا به قاهره، مصر، سفر می‌کنند تا مذاکراتی را با هدف برقراری آتش‌بسی طولانی‌تر انجام دهند.

تا کنون چند آتش‌بس کوتاه‌مدت بین اسرائیل و گروه‌های فعال در غزه، شکل گرفته است، اما این آتش‌بس‌های شکننده گاه پس از ساعاتی، در حالی‌که طرف‌ها یکدیگر را به نقض آن متهم کرده‌اند، پایان گرفته است.

در زمان برقراری آتش‌بس، قرار است گروه‌های امدادی برای کمک به ساکنان غزه، رسیدگی به مجروحان و انتقال کشته‌شدگان، رساندن مایتحاج ضروری و مواد غذایی وارد عمل شوند.

در بیانیه مشترک سازمان ملل متحد و آمریکا از دو طرف خواسته شده است تا طی زمان برقراری آتش‌بس به آن احترام کامل گذاشته و موارد آن را رعایت کنند.

جان کری به خبرنگاران گفته است این وقفه «زمان تبریک و شادی نیست» و «عزمی جدی از همه برای تمرکز در مورد پیدا کردن ادامه راه می‌طلبد».

کری و مقام‌های آمریکایی ابراز امیدواری کرده‌اند که از وقفه فعلی استفاده کنند تا در مورد آینده غزه مذاکراتی را آغاز کنند.

خبرگزاری فرانسه از بیانیه‌ وزارت خارجه مصر نیز نقل می‌کند که قاهره بر تعهد دو طرف به آتش‌بس تاکید کرده است تا مذاکرات در فضایی مناسب انجام گیرد.

تا کنون تلاش‌های بین‌المللی برای ایجاد آتش‌بسی پایدار نتیجه‌ چندانی نداشته است.

حماس خواستار توقف کامل حملات و رفع حصر غزه است.

اسرائیل که می‌گوید در حال دفاع از شهروندان خود است، انهدام تونل‌هایی که از غزه به خاک آن کشور حفر شده‌اند و زرادخانه‌ها و پایگاه‌های پرتاب موشک را هدف خود قرار داده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز پنجشنبه در چهارمین نشست ویژه کابینه خود برای بررسی عملیات نظامی گفته بود کشورش «سوگند» خورده که «تونل‌های مرگ» حماس را منهدم کند.

یکی از فرماندهان عالی‌رتبه حماس نیز پیشتر گفته بود آنها تا زمانی که «وقار و آزادی» به زندگی ساکنان غزه باز نگردد به مبارزه ادامه می‌دهند.

شمار کشته‌شدگان فلسطینی از ۱۴۰۰ نفر گذشته است. اکثر قربانیان غیرنظامی و شمار قابل توجهی از آنها کودکان هستند.

اسرائیل نیز ۶۱ سرباز و دو شهروند غیرنظامی خود را از دست داده است. یک کارگر تایلندی نیز در پی موشک‌باران‌های حماس کشته شده است.

طی حملات اسرائیل، نیروگاه اصلی غزه، دو مدرسه-پناهگاه متعلق به سازمان ملل، شبکه‌های رسانه‌ای حماس، خانه‌های مسکونی و مسجدها نیز هدف قرار گرفته‌اند.

اسرائیل نیز می‌گوید طی یک ماه گذشته حماس دو هزار و ۶۰۰ راکت پرتاب کرده‌ است. عمده این راکت‌ها یا در مناطق غیرمسکونی فرود آمده‌اند یا به وسیله سامانه دفاع ضدموشکی اسرائیل منهدم شده‌اند.