روزنامه ژاپنی «نیکی» میگوید شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن، به دولت ایران اطلاع داده، علاقهمند است دیداری از تهران داشته باشد؛ در صورت انجام این دیدار، نخستین بار طی چهار دهه گذشته است که نخستوزیر ژاپن به ایران سفر میکند.
موسسه رسانهای «نیکی» که صاحب پرتیراژترین روزنامه اقتصادی جهان است، ۱۷ اسفند ماه، میگوید شینزو آبه قصد دارد این سفر احتمالی را در ماه اوت، تقریبا همزمان با دیداری که قرار است از کنیا داشته باشد، انجام دهد.
آخرین بار که رئیس هیئت وزیران ژاپن از ایران دیدار کرد به سال ۱۹۷۸ و دیدار تاکهاو فوکودا باز میگردد. از زمانی که روابط ایران و آمریکا قطع شد، دیدارهای میاندولتی از سوی ژاپن، در سطح وزیران انجام شده است. محمد خاتمی، رئیسجمهوری ایران در سال ۲۰۰۰ میلادی دیداری از توکیو داشت.
پیش از این در بهمن ماه، بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران از احتمال سفر نخستوزیر ژاپن، در جهت گسترش همکاریها، خبر داده بود.
به گزارش شبکه انگلیسیزبان تلویزیون دولتی ایران، آقای زنگنه در آن زمان گفته بود «زمینههای همکاری بین دو کشور در زمینه پالایشگاهها، گاز، فراوردههای نفتی، سرمایهگذاری و تامین مالی پروژهها وجود دارد».
به گزارش روزنامه نیکی، با رفع تحریمهای هستهای آمریکا و اروپا، آبه قصد دارد گفتوگوهایی را برای تحکیم بخشیدن به روابط اقتصادی دو طرف انجام دهد.
ژاپن از مهمترین خریداران نفت ایران است و در زمان تحریمها نیز، در کنار چین، هند یا کره جنوبی، از مشریان اصلی ایران بود. با این همه روابط دو طرف به طور چشمگیری تحت تاثیر تحریمهای مربوط به برنامه اتمی تهران، قرار گرفت.
توکیو در آغاز بهمنماه اعلام کرد با اجرایی شدن «برنامه جامعه اقدام مشترک»، تحریمها و محدودیتها علیه تهران را لغو میکند.
به گفته «نیکی»، ایران، بازاری با چشمانداز مناسب است؛ بزرگترین ذخایر گاز جهان، چهارمین ذخایر نفت و ۷۸ میلیون نفر جمعیت دارد.
این موسسه رسانهای ژاپنی میگوید دیدار احتمالی آقای آبه از تهران، در زمان سفر او به کنیا که قرار است ۲۷ تا ۲۸ ماه اوت انجام شود، صورت میگیرد. در آن زمان هیئتی اقتصادی از مقامهای ارشد بخشهای خودروسازی، تجارت و انرژی او را همراهی خواهند کرد.
احتمال دارد نخستوزیر ژاپن در همان زمان از عربستان سعودی نیز دیدار کند. عربستان نزدیک ۳۰ درصد نفت ژاپن را تامین میکند. به گفته «نیکی» با وجود اهمیت ایران به عنوان یک منبع انرژی متفاوت برای ژاپن، توکیو باید توازن را در دیپلماسی برقرار کرده و بدون آنکه طرف کسی را بگیرد، با هر دو کشور روابط خوبی داشته باشد.
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، و شینزو آبه، در اردیبهشتماه گذشته در حاشیه اجلاس سران آسیا-اقیانوسیه در جاکارتا، اندونزی، دیداری کرده بودند.