سران ۹ عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز، از جمله روسای جمهوری نیجریه، عراق، ترکمنستان، بولیوی و ونزوئلا و نیز نخستوزیر الجزایر برای شرکت در سومین نشست این مجمع به تهران سفر کردهاند.
سران کشورهای حاضر در ایران با رئیسجمهوری و دیگر مقامهای ارشد دولتی در تهران نیز دیدار خواهند کرد.
رئیسجمهوری ترکمنستان اول آذر ماه، پس از ورود به ایران با آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز دیدار کرده است.
قربانقلی بردی محمد اف، رئیسجمهوری ترکمنستان در این دیدار از پیشبرد پروژههای اقتصادی مشترک سخن گفته است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی نیز با اشاره به «داعش و گروههای تکفیری» و «شرایط پرتنش منطقه»، گفته است افزایش همکاریها برای استمرار آرامش «ضروری» است.
نشست سران کشورهای عضو و ناظر مجمع صادرکنندگان گاز از روز دوشنبه دوم آذر ماه آغاز میشود.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، از دیگر اعضای این مجمع است که خود شخصا برای دیدار با مقام های ایرانی وارد تهران خواهد شد.
مجمع صادرکنندگان گاز، در برگیرنده ۱۲ عضو اصلی و چند عضو ناظر است.
ایران، روسیه، الجزایر، امارات متحده عربی، قطر یا ونزوئلا از اعضای اصلی به شمار میروند.
این گروه نزدیک به ۷۰ درصد از ذخایر گازی جهان را در اختیار دارد.
ایران و روسیه از لحاظ حجم گاز طبیعی در میدانهای گازی یا همراه نفت و میدانهای نفتی در صدر فهرست صاحبان گاز هستند.
پیش از مذاکرات اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی و در زمانی که روابط تهران و غرب به طور گستردهای با تنش و بحران روبهرو شده بود، صادرات گاز نیز از حوزه تحریمهای غرب بیرون نماند.
در پی توافق صورتگرفته در وین، ۲۳ تیر ماه، قرار شده است تا در پی محدود کردن برنامه اتمی ایران، تحریمهای بینالمللی نیز لغو شوند.
بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا به گاز روسیه وابستهاند. در مواردی نیز اختلافات سیاسی یا مسائل مربوط به انتقال گاز یا بهای آن، بر روند این انتقال تاثیری جدی گذاشته است.
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، از یک سو برای اجرایی شدن «شبکه انتقال گاز به اروپا» اعلام آمادگی کرده ولی از سوی دیگر تاکید کرده است که در صورت قطع انتقال گاز روسیه، تهران نمیخواهد جای مسکو را در این زمینه بگیرد. [بیشتر بخوانید]