در حالیکه وازرت نیرو به تازگی از ثبت رکوردهای تازهای در مصرف برق در ایران خبر داده، حمید چیتچیان، وزیر نیرو گفته است بهای برق در کشور بسیار پایین است و این موضوع یکی از مهمترین دلایل مصرف زیاد آن است.
طی روزهای گذشته خبرهایی منتشر شده که نشان میدهند مصرف برق در ایران به بالاترین میزان در تاریخ رسیده است و در چهارشنبه گذشته با ۱۱ هزار مگاوات افزایش در مقایسه با مدت مشابه در سال پیش، به بیش از ۵۲ هزار مگاوات رسید.
آقای چیتچیان، دوم مرداد ماه در یک برنامه در تلویزیون دولتی ایران گفته است «در تمام کشورهای دنیا به جز سه کشور آمریکا، فنلاند و سوئیس، مردم قدرت خرید برق کمتری نسبت به ایران دارند و در این سه کشور نیز به دلیل درآمد بالا قدرت خرید کافی وجود دارد.»
به نظر میرسد گفتههای وزیر نیرو اشارهای نیز به افزایش احتمالی بهای برق در ایران دارد؛ او در بخشی از مصاحبه تلویزیونی خود میگوید در کشور این تفکر وجود دارد که با افزایش بهای برق، ممکن است گروهی از شهروندان آسیب ببینند، «در حالیکه قرار نیست قیمت برق به صورت یکسان افزایش یابد… قطعاً مردم متحمل ضرر نخواهند شد».
تعرفه برق خانگی در ایران در اسفند ماه سال ۱۳۹۴، در هر پلکان از مصرف آن ۱۰ درصد افزایش پیدا کرده بود. در اسفند ماه سال ۱۳۹۳ بهای برق ۲۴ درصد افزایش پیدا کردهبود.
هر پلکان بستگی به کیلووات، میزان مصرف برق در هر خانه دارد. بهای مصرف برق در ایران بستگی به زمان استفاده از آن نیز دارد.
بهای برق بخش کشاورزی و صنعتومعدن نیز جداگانه افزایش پیدا کردهاند.
پیش از این وزارت نیروی ایران در مورد تامین برق در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ هشدار داده بود. در آبانماه ۱۳۹۴ هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو، گفته بود میزان دسترسی صنعت برق به منابع مالی مورد نیاز کاهش پیدا کردهاست. آقای فلاحتیان در همان زمان از پیشبینیها در مورد نیاز به ۵۳ هزار مگاوات برق در سال ۱۳۹۵ خبر داده بود.
حمید چیتچیان دوم مرداد ماه گفته است «با توجه به اینکه قیمت برق در ایران بسیار پایین است باعث میشود که مردم در مورد نحوه مصرف برق توجه نداشته باشند». او به عنوان نمونه از عایقهای نامناسب دیوارها، و نیز بیتوجهی مردم به برچسب مصرف انرژی لوازمی مانند یخچال یا تلویزیون اشاره کرده و در عین حال تاکید کرده که در این زمینه به «آموزش و مقررات» نیز نیاز است.
وزیر نیرو در عین حال هشدار داده است که «منطقی نشدن بهای برق» به مشکلات دیگری مانند کاهش سرمایهگذاری و جذب نشدن بخش خصوصی نیز میانجامد.
افزایش بهای برق در ایران منتقدانی نیز دارد؛ از جمله در مناطقی از ایران که بهای قبضهای برق به دلیل نبود گاز بسیار بالاست.
از سوی دیگر رسانههای نزدیک به اصولگرایان نیز از روحانیون مانند احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان و محمدعلی علوی گرگانی، از مراجع شیعه در قم از جمله «منتقدان» افزایش بهای برق در ایران نام بردهاند.