اوباما و کاسترو در اجلاس قاره آمریکا رو در رو می‌شوند

باراک اوباما و رائول کاسترو

پس از آنکه هاوانا و واشینگتن، در پی دهه‌ها روابط پرتنش و سرد میان ایالات متحده و کوبا، تصمیم به برقراری رابطه دیپلماتیک گرفتند، اکنون باراک اوباما و رائول کاسترو، رهبران دو کشور، برای نخستین بار در نشست قاره آمریکا، چهره‌به‌چهره می‌شوند.

رسانه‌ها و خبرگزاری‌ها در انتظار آغاز نشست قاره آمریکا در روزهای جمعه و شنبه، ۲۱ و ۲۲ فروردین در پاناما هستند؛ جایی‌که به گفته خبرگزاری فرانسه، تصویر رئیسان‌جمهوری آمریکا و کوبا، در برابر یکدیگر، برای نخستین بار از زمان جنگ سرد، نکته برجسته اجلاس خواهد بود.

رهبران کوبا تا کنون در این نشست که هفتمین دوره آن برپا می‌شود، حضور نداشتند.

این تازه‌ترین دور از تحولات در روابط دو کشور پس از آن صورت می‌گیرد که یک مقام آمریکا، ۱۸ فروردین اعلام کرد، وزارت خارجه آن کشور در پی ارائه نظر مشورتی خود برای خروج کوبا از فهرست کشورهای حامی تروریسم است.

دعوت کوبا به نشست پاناما در عین حال با مخالفت دو سناتور کوبایی‌تبار آمریکایی روبه‌رو شده است؛ باب منندز و مارکو روبیو، که از پاناما خواسته بودند دعوت خود را از هاوانا پس بگیرد.

باتیستا، آخرین رهبر کوبا، که دیداری اصولی با یک رئیس‌جمهوری آمریکا داشت (در تصویر سفر او در سال ۱۹۳۸ به کوبا همراه با همسر اولش و سفیر کوبا در واشینگتن)

در عین حال گزارش‌ها حاکی از آن است که احتمال دیدار جان کری، وزیر خارجه آمریکا و برونو رودریگوئز، وزیر خارجه کوبا، نیز در حاشیه نشست پاناما وجود دارد.

آخرین باری که رهبران آمریکا و کوبا مذاکره‌ای اصولی داشتند به سال ۱۹۵۶ و آن هم در پاناما باز می‌گردد؛ وقتی که دوایت آیزنهاور با فولخنسیو باتیستا دیدار کرد. ژنرال کوبایی ۳ سال بعد از آن به دست فیدل کاسترو و نیروهای او از قدرت برکنار شد.

رو در رو شدن اوباما و کاسترو و آب شدن یخ روابط دو کشور همزمان است با تفاهم اتمی میان ایران و قدرت‌های جهانی که دولت ایالات متحده به شکل‌های گوناگونی از آن حمایت کرده است.

اوباما تاکید کرده است که دیپلماسی را بهترین راه برای مهار برنامه اتمی ایران می‌داند و راهی که در این مورد باز شده، فرصتی‌ست که تنها یک بار پیش می‌آید.