کاخ سفید آمریکا در بیانیهای میگوید باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا و ولادیمیر پوتین، همتای روس او، ساعاتی پس از اعلام خروج بخشی از نیروهای روسی از سوریه، با یکدیگر در مورد این موضوع و گامهای بعدی برای اجرای کامل آتشبس، گفتوگو کردهاند.
آقای پوتین، روز دوشنبه، پس از صدور دستور خروج بخشی از نیروهای نظامی روسیه از سوریه، ابراز امیدواری کرده بود که این اقدام، به موفقیت مذاکرات صلح بیانجامد.
ژنو از روز دوشنبه میزبان مذاکراتی است که سازمان ملل متحد، با هدف یافتن راه برونرفت از جنگ داخلی سوریه برپا کرده است.
جنگ داخلی سوریه پنج سال است که با صدها هزار کشته و زخمی، و آوارگی نیمی از جمعیت این کشور، ادامه دارد. نماینده سازمان ملل در امور سوریه هشدار دادهاست که اگر مذاکرات ژنو راه به جایی نبرد، به جز جنگ، جایگزین دیگری دیده نمیشود.
اعلام این خبر که روسیه، مهمترین قدرت بینالمللی حامی بشار اسد، بخشی از نیروهای نظامی خود را از سوریه خارج میکند، فعلا با واکنش محتاطانه گروهی از مخالفان و منتقدان حکومت اسد روبهرو شدهاست.
به گفته کاخ سفید، رئیسجمهوری آمریکا در گفتوگوی خود با همتای روسش، به برخی پیشرویها در کمکرسانی انساندوستانه به مردم سوریه اشاره کرده است. اوباما در عین حال تاکید کرده، لازم است قوای دولتی سوریه اجازه دهند دسترسی آزادانه به برخی مناطق، به ویژه «داریا»، فراهم شود.
باراک اوباما گفته است «ادامه حملات نیروهای حکومت سوریه، هم ترک مخاصمه و هم روند سیاسی به رهبری سازمان ملل (برای پایان دادن به بحران) را به خطر میاندازد».
کاخ کرملین نیز میگوید پوتین، اوباما را در مورد برنامه خروج «بخش اصلی نیروهای نظانی» از سوریه مطلع کرده است.
در بیانیه دولت روسیه آمده است که تصمیم برای خروج بخشی از نیروهای نظامی آن کشور «قطعا نشانه حسن نیت به تمام طرفهای درگیر است و پایهای برای آغاز یک روند واقعی در جهت ایجاد صلح».
به گفته کرملین، روسای جمهوری دو کشور در مورد لزوم تعامل نزدیک، از جمله در بخش نظامی، برای حفظ آتشبس و کمکرسانی به مردم سوریه، تاکید کردهاند.
گروه عمده مخالفان اسد که در مذاکرات ژنو حضور دارند نیز به موضوع واکنش نشان دادهاند.
به گزارش رویترز نماینده مخالفان ضمن استقبال از خبر خروج نیروهای روس، به عنوان یک گام مثبت تاکید کرده است، هنوز نشانهای از اقدام عملی در این راستا در دست نیست.
محمد علوش گفته است: «من از خروج نیروهای روسی، در صورتی که یک تصمیم واقعی و نه فقط یک مانور باشد، استقبال میکنم.»
حملات روسیه در حمایت از نیروهای وفادار به اسد، از سپتامبر سال گذشته آغاز شد و به طور محسوسی بر موفقیتهای اخیر ارتش دولتی سوریه تاثیر گذاشت. ائتلافی به رهبری آمریکا نیز حملاتی هوایی را علیه گروه حکومت اسلامی و شاخهای از القاعده در آن کشور انجام میدهد.