اندکی پس از تازهترین تلاشهای آمریکا برای حل بحران میان قطر و چهار کشور عربی که رابطه خود را با دوحه قطع کردهاند، امارات متحده عربی گفته است، راهحلی برای مشکلات یافت نشده و این کشورها بهسوی «جدایی طولانیمدتی گام بر میدارند».
انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجی امارات عربی، ۲۳ تیر ماه در حساب کاربری خود در توئیتر نوشتهاست «ما به سوی یک جدایی بلندمدت میرویم… با یک راهحل سیاسی که مسیر قطر را عوض کند، فاصله بسیار زیادی داریم. در نتیجه چیزی عوض نخواهد شد و ما باید بهدنبال شکل تازهای از روابط باشیم».
بیش از یک ماه قبل، عربستان، امارات متحده عربی، مصر و بحرین، ضمن متهم کردن دوحه به «حمایت از تروریسم»، «دخالت» در امور برخی از کشورها و یا «بهخطرانداختن» امنیت و ثبات در منطقه، تمامی روابط خود را با قطر قطع کرده، مسیرهایی ورودی و خروجی به آن کشور را بستند. قطر این اتهامها را رد کرده و چهار کشور، و در صدر آنها عربستان و امارات، را متهم به تلاش برای دخالت در امور خود و نادیدهگرفتن حق حاکمیت ملیاش کردهاست.
کشورهای عربی پیش از این فهرستی از شرایط خود را برای ازسرگیری روابط با دوحه فرستاده بودند که از جمله آنها کاهش شدید روابط با ایران، تعطیلی شبکه الجزیره و یا برچیدن پایگاه نظامی ترکیهاست. دوحه این شروط را رد کرده است.
در هفتهای که گذشت، رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، کشوری که روابطی بسیار نزدیک با قطر، عربستان، امارات، بحرین و مصر دارد، راهی غرب آسیا شد تا شاید راهحلی برای برونرفت از بحران پیدا شود.
آقای تیلرسون پس از دیدار با مقامهای عربی، روز پنجشنبه، بدون آنکه به پرسشهای خبرنگاران پاسخ دهد، به واشینگتن بازگشت. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ابراز امیدواری کرده بود که چهار کشور عربی و قطر برای پایان دادن به اختلافات، رو در رو به مذاکره بنشینند.
با این همه بیانیه صادرشده در توئیتر وزیر خارجه امارات، این احتمال را مطرح کرده که سفر سه روزه تیلرسون یخها را آب نکردهاست.
پیشتر بهنظر میرسید کشورهای عربی از اقدامان فعلی رضایت کامل ندارند. برای نمونه پس از امضای یادداشت تفاهم وزیر خارجه آمریکا و مقامهای قطری برای مقابله با تامین منابع مالی تروریسم، عربستان در بیانیهای از طرف چهار کشور گفته بود این گام «کافی نیست» و قطر را متهم کرده بود که «پیمان شکستهاست».
آسوشیتدپرس در گزارشی این احتمال را مطرح کرده که فرانسه، کشور بعدی خواهد بود که تلاش خواهد کرد راهحلی برای بحران پیدا کند. ژان ایو لودریان، وزیر خارجه آن کشور نیز قرار است در هفته پیشرو، برای پیگیری مذاکرات عازم منطقه شود. پیش از این چین، رئیس دورهای شورای امنیت سازمان ملل، گفته بود این شورا دخالتی در موضوع نخواهد کرد.