معاون اول رئیس جمهوری ایران میگوید حسن روحانی در گردهمایی سالانه سازمان ملل متحد شرکت خواهد کرد و مشاور بینالملل رهبر جمهوری اسلامی نیز از پیگیری آنچه «بدعهدی آمریکا در برجام» توصیف کرده، در نیویورک، سخن گفتهاست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران، روز یک شنبه، ۲۱ شهریور، خبر داد که رئیس جمهوری ایران برای شرکت در مجمع عمومی سالانه سازمان ملل متحد به نیویورک سفر خواهد کرد.
حسن روحانی در سه سال گذشته دوره ریاست جمهوری خود در مجمع عمومی سازمان ملل شرکت و در حاشیه آن با روسای تعدادی از کشورها از جمله فرانسوا اولاند، رئیسجمهور فرانسه و دیوید کامرون، نخست وزیروقت بریتانیا، دیدار کرده بود.
سال ۹۲ نیز در پایان سفر آقای روحانی به نیویورک، روسای جمهوری ایران و آمریکا برای نخستین بار پس از قطع روابط دو کشور درسال ۵۹، تلفنی، گفتوگو کردند.
آقای جهانگیری همچنین درپاسخ به سئوالی درباره «بدعهدیهای» آمریکا در اجرای توافق اتمی وین گفت که «اگر گزارشی» دراین باره بوده، در ششمین جلسه هیئت نظارت بر اجرای برجام مطرح شده و درباره آن «تصمیمگیری و عمل» میشود.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، از برگزاری ششمین جلسه هیئت نظارت براجرای برجام در روز ۱۷ شهریور خبر داده و «آخرین وضعیت اجرای تعهدات طرفهای غربی» را از جمله دستور کارهای این جلسه اعلام کرده بود.
علیاکبر ولایتی، عضو هیئت نظارت بر اجرای برجام، نیز گفته بود که «بدعهدیهای آمریکا در اجرای برجام» از جمله محورهای جلسه این هیئت خواهد بود.
درباره نتایج این جلسه، تاکنون جزئیاتی منتشر نشده است.
مقامهای وزارت خارجه ایران پیش از این ضمن اعتراض به مصوبات کنگره و اقدامات وزارت خزانهداری آمریکا علیه ایران، ایالات متحده را به «بدعهدی» در اجرای توافق اتمی وین متهم کرده و در عین حال اعلام کردهاند که توافق اتمی وین از سوی آمریکا نقض نشده است.
اتهام کارشکنی آمریکا در مسیر اجرای توافق اتمی وین، در حالی توسط ایران بیان میشود که مقامهای آمریکایی با رد این سخنان، میگویند حتی «فراتر از تعهدات» خود در توافق هستهای عمل کردهاند.
محدودیت مبادلات ارزی و همکاری نکردن بانکهای بزرگ غربی با ایران از جمله موارد اصلی اعتراضهای مقامات جمهوری اسلامی است.
درهمین حال علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، در مصاحبه با شبکه المنار لبنان که روز یک شنبه در رسانه های ایران بازنشر شده، با اشاره به مشکلات در مبادلات بانکی با ایران، مقامات آمریکایی را متهم کرد که «با یک بازی سیاسی دوگانه عملاً مخالف روح برجام» عمل میکنند.
مقامات جمهوری اسلامی در ماههای گذشته بارها از آمریکا خواستهاند که «موانع روانی» درباره همکاری بانکهای اروپایی با ایران را بر طرف کند و به بانکهای اروپایی «تضمین» دهد که به دلیل همکاری با ایران مواخذه نخواهند شد.
وزیر خارجه آمریکا و همتایان او از بریتانیا، آلمان، فرانسه به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز ۳۰ اردیبهشت در بیانیهای از بانکها و بازرگانان خواسته بودند از فرصتهای سرمایهگذاری قانونی در ایران چشمپوشی نکنند.
این کشورها همچنین اعلام آمادگی کردهاند که تردیدها در این مورد را رفع کنند.
برخی از مقامهای دولت ایران از جمله عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه، اعلام کردهاند که به جز نگرانیهای بانکهای اروپایی از تحریمها، «ضعف در انضباط مالی» بانکهای ایرانی در همکاری نکردن بانکهای اروپایی با آنان «بیتأثیر نبوده»، که بانک مرکزی برای رفع این مشکل «تلاش میکند».
گردهمایی سالانه سازمان ملل امسال از ۱۳ تا ۲۶ سپتامبر برگزار میشود.