وزیر خارجه ترکیه میگوید هیئتی از مقامهای امنیتی، نظامی و اعضای وزارت خارجه آن کشور، برای گفتوگو در مورد سوریه در جهت پیدا کردن راهحلی برای بحران سوریه، به سنپترزبورگ میروند.
|برای دریافت تازهترین خبرها به تلگــــرام رادیو فردا بپیوندید|
سخنان مولود چاووشاغلو، یک روز پس از دیدار و گفتوگوهای رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه و ولادیمیر پوتین، همتای روس او، بیان شدهاست.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، رهبران دو کشور با وجود اختلاف نظر بر سر سوریه، دیداری جداگانه در مورد بحران در آن کشور داشتهاند. به گفته چاووشاغلو، طرفها در مورد «آتشبس، کمکهای انساندوستانه و گذار سیاسی» همعقیده هستند اما «احتمالا اختلافاتی در مورد نحوه اجرای آتشبس» دارند.
روزنامه حریت، چاپ ترکیه، نیز به نقل از مقامهای ارشد آنکارا، میگوید رهبران دو کشور در جریان دیدار خود در سنپترزبورگ، موافقت کردهاند که مکانیزمی در مورد سوریه و نیز یک کانال مستقیم نظامی برای جلوگیری از حوادث ناخواسته هوایی بر فراز آن کشور شکل گیرد.
به گفته حریت این مکانیزم، در برگیرنده افرادی از سرویسهای امنیتی، وزارت خارجه و ارتش دو طرف است و هیئتی از این گروه نیز روز ۲۱ مرداد در سنپترزبورگ به گفتوگو مینشینند. به گفته حریت، این دیدار «یکی از دستاوردهای فوری مذاکرات» اردوغان و پوتین است.
ترکیه و روسیه، متحدان دو گروه درگیر در جریان جنگ داخلی سوریه به شمار میروند؛ مسکو در کنار تهران، از حامیان اصلی بشار اسد است، آنکارا در کنار برخی کشورهای غربی و عربی، از گروهی از مخالفان اسد حمایت میکند.
روزنامه حریت میگوید «مقامهای ترک به همتایان روس خود، محل حضور غیرنظامیان و نیز تجمع شورشیان میانهرو را گزارش خواهند داد و از آنها میخواهند تا نبردها بر گروه داعش (حکومت اسلامی) متمرکز شود».
مولود چاووشاغلو، وزیر خارجه ترکیه، پیش از این گفته بود مذاکرات و همکاریهای اخیر میان آنکارا و مسکو، نباید به عنوان «پیامی برای غرب» در نظر گرفته شود. وزیر خارجه ترکیه میگوید «ما این کار را به خاطر منافع خودمان انجام میدهیم. برای منافع منطقه. در صورتی که بخواهیم پیامی برای غرب بفرستیم، این کار را به شکل واضحی انجام میدهیم».
این سخنان در حالی مطرح شده که روابط ترکیه و برخی متحدان غربی آن کشور، پس از کودتای نافرجام، دچار تنش و بحران شدهاست. برخی پایتختهای اروپایی در کنار سازمانهای مدافع حقوق بشر در مورد واکنشها به کودتا ابراز نگرانی کردهاند. آنکارا این نگرانیها را رد کردهاست. اما در این میان سخنان گاه تندی میان برخی مقامهای وین، برلین و دولت ترکیه رد و بدل شدهاست.
ترکیه از سوی دیگر بارها در مورد حضور فتحالله گولن در آمریکا، و پسدادهنشدن او ابراز ناراحتی کردهاست. ایالات متحده میگوید در حال بررسی مدارکیست که به گفته ترکیه حاکی از «رهبری» کودتا به دست گولن است. واشینگتن میگوید نمیتواند خارج از قوانین و امور رایج اداری در مورد استرداد کسی تصمیم بگیرد.
وزیر خارجه ترکیه گفته است بسیاری از کشورهای غربی، پس از کودتا، نشان دادهاند «دوست واقعی ما هستند یا نیستند» و آینده روابط آنکارا با غرب و آینده روابط ترکیه و روسیه تاثیری بر یکدیگر نخواهند گذاشت.