واکنشها در پی شلیک آمریکا به جنگنده سوری ادامه دارد؛ واشینگتن میگوید نمیخواهد تنشها در سوریه شدت گیرد، اما به دفاع از منافع خود و نیروهای ائتلاف ادامه خواهد داد. روسیه، هشدار داده است، از این پس هر هواپیمایی در حریم عملیاتی خود را، بالقوه بهعنوان هدف در نظر خواهد گرفت.
ائتلاف به رهبری ایالات متحده، ۲۸ خرداد ماه در بیانیهای اعلام کرد، یک جنگنده ارتش سوریه را پس از آنکه به «نیروهای دمکراتیک سوریه» در اطراف شهر رقه حمله کرده بود، هدف قرار داده و سرنگون کردهاست. ←بیشتر بخوانید
حمله به جنگنده سوری پس از آن صورت میگیرد که ایالات متحده در جنوب سوریه دست به حملاتی به نیروهای دولتی سوریه و شبهنظامیان حامی بشار اسد زده بود. در این مورد نیز واشینگتن گفته بود نیروهای اسد در حال نزدیک شدن به نیروهای ائتلاف بودند و پیش از انجام حملات به آنها «هشدار» داده بود. در همان زمان روسیه واکنش نشان داده و خواستار توقف حملات به نیروهای حامی دولت دمشق شده بود.
حمله به جنگنده سوری اما واکنشهای شدیدتری را در پی داشتهاست. وزارت دفاع روسیه، ۲۹ خرداد ماه اعلام کرده است از این پس هر هواپیمای ائتلاف به رهبری آمریکا، در غرب رودخانه فرات در سوریه، یک هدف بالقوه خواهد بود.
مسکو در عین حال گفتهاست، به استفاده از خط اضطراری ارتباطی میان روسیه و ایالات متحده، برای جلوگیری از برخوردهای احتمالی در سوریه، پایان میدهد.
واشینگتن میگوید جنگنده سوری در مناطقی که شبهنظامیان مورد حمایت ائتلاف حضور داشتهاند، بمب انداخته است و این شبهنظامیان مجبور به ترک محل شدهاند. آمریکا در عین حال افزوده است که ارتش آن کشور توسط خط ویژه ارتباطی با روسیه تماس گرفته بود «تا جلوی تنش و آتشباری [جنگنده دولت سوریه] گرفته شود».
شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید آمریکا، ۲۹ خرداد، گفته است «افزایش تنشها میان طرفهای مختلفی که در منطقه در حال انجام عملیات هستند، به هیچکس کمکی نمیکند. ولی رژیم سوریه و رژیمهای دیگر لازم است متوجه این موضوع شوند که ما حق دفاع از نیروهای متحد ائتلاف در نبرد علیه داعش را محفوظ میدانیم».
کاخ سفید تاکید کرده است که ایالات متحده «برای دفاع از منافع خود از هیچ اقدامی فروگذار نخواهد کرد».
اما در عین حال رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده اظهار داشته، ارتش آن کشور تلاش میکند تا خط ارتباط اضطراری روسیه-آمریکا را حفظ کند. ژنرال جوزف دانفورد میگوید هنوز بین مرکز عملیاتی آمریکا در قطر و نیروهای روسی ِ داخل سوریه، ارتباط وجود دارد: «ما به اقدامات دیپلماتیک و نظامی در ساعتهای آینده، برای بازگرداندن خط ارتباطی ادامه میدهیم».
این نخستین بار از ماه مه سال ۱۹۹۹ به این سو است که نیروی هوایی ارتش آمریکا یک هواپیمای با سرنشین را سرنگون میکند.
تازهترین تحولات و تنشها میان واشینگتن و مسکو پیرامون سوریه در حالیست که ایران، روز یکشنبه دست به پرتاب موشکهایی به مناطقی تحت کنترل حکومت اسلامی در دیرالزور سوریه زدهاست. تهران میگوید این حملات در واکنش به حملات مرگبار تهران صورت گرفته که داعش مسئولیت آن را پذیرفتهاست. اما رسانههای بینالمللی، برای نمونه خبرگزاری رویترز، میگویند پرتاب این موشکها در جهت نمایش قدرت نظامی در منطقهای که کنترل آن برای حکومت اسد و حامیانش اهمیت دارد، صورت گرفتهاست.
روسیه و ایران از مهمترین حامیان بشار اسد هستند و در نبردها علیه شورشیان مخالف حکومت مرکزی شرکت دارند. گروه موسوم به حکومت اسلامی نیز هدف حملات نیروهای اسد و حامیان آن قرار گرفتهاست. ایالات متحده خواستار کنارهگیری اسد از قدرت است و از شماری از شورشیان مخالف او، در نبردها علیه گروه «حکومت اسلامی»، حمایت میکند.