۱۶ سناتور جمهوریخواه آمریکایی روز پنجشنبه اول شهریور از وزارت خزانهداری این کشور خواستند تا «تمام اقدامات لازم» را به عمل آورد که ایران از نظام مالی سوئیفت اخراج شود.
نظام مالی موسوم به سوئیفت تمام نقلوانتقالهای بانکی بینالمللی را رصد میکند.
این سناتورها به رهبری تد کروز، سناتور ایالت تگزاس، در نامهای به استیو منوچین، وزیر خزانهداری، نوشتند که «اقدامات سریع و همهجانبه برای موفقیت استراتژی فشار حداکثری دولت (ترامپ) امری حیاتی است، هم برای اینکه منابع رژیم در مسیر رفتار مخربش محدود شود و هم اینکه علامتی از تعهد آمریکا به حفظ یکپارچگی معماری تحریمهای ما خواهد بود».
آنها افزودهاند که کارزار فشار حداکثری موفقیتآمیز نخواهد بود تا زمانی که جمهوری اسلامی ایران همچنان به سوئیفت متصل باشد.
سوئیفت عبارت کوتاه شده «جامعه ارتباطات مالی بین بانکی جهانی» است که مرکز آن در بلژیک است ولی هیات مدیره آن که مدیرانی از بانکهای آمریکایی و دستگاههای فدرال در عضو آن هستند، به واشینگتن امکان میدهد تا علیه بانک مرکزی ایران و بانکهای متهم به ارتباط با تروریسم و پولشویی دست به اقدام بزند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، روز ۱۸ اردیبهشت امسال این کشور را از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران خارج کرد و در اواسط مرداد دور اول تحریمهای تعلیق شده واشینگتن علیه تهران را بار دیگر اجرایی کرد.
دور دوم تحریمها که گسترده از مرحله اول خواهد بود قرار است از روز ۱۳ آبان اجرایی شود.
نامه ۱۶ سناتور آمریکایی به فاصله کمی از ارائه نخستین بسته حمایتی مالی اتحادیه اروپا از ایران به ارزش ۲۱ میلیون دلار منتشر میشود.
ارائه این بسته یک روز پس از مقاله وزیر خارجه آلمان در یک روزنامه اقتصادی این کشور صورت گرفت. هایکو ماس نوشته بود که اگر اتحادیه اروپا خواستار نجات برجام است، به «سیستم پرداخت مستقل از آمریکا» نیاز دارد.
وزیر خارجه آلمان افزوده بود هر روز که توافقنامه هستهای با ایران به قوت خود باقی بماند، بهتر از بحران انفجار گونهای است که میتواند خاورمیانه را تهدید کند.
آلمان همراه با بریتانیا، روسیه، چین، فرانسه و اتحادیه اروپا با انتقاد از خروج آمریکا از برجام، همچنان از توافقنامه هستهای با ایران حمایت میکنند و به دنبال یافتن راهحلهایی برای ادامه روابط اقتصادی با تهران، به رغم مجازاتهای احتمالی آمریکا هستند.