وزير نفت جمهوری اسلامی روز دوشنبه اعلام کرد که ايران قصد دارد تا در ساخت پنج پالايشگاه نفتی در آسيا مشارکت کند.
سيد کاظم وزيری هامانه که در حاشيه اجلاس دو روزه نفت و گاز آسيا در کوآلالامپور، پايتخت مالزی سخن می گفت اظهار داشت: ايران طرح های مطالعاتی برای پنج پروژه ساخت پالايشگاه در پنج کشور مختلف آسيايی را نهايی کرده است که ظرفيت اين پالايشگاه ها ۱.۱ ميليون بشکه نفت در روز خواهد بود.
بر اساس اظهارات وزير نفت ايران قرار است که اين پالايشگاه ها در کشورهای چين، سنگاپور، اندونزی، مالزی و سوريه ساخته شود.
اين مقام ايرانی به خبرنگاران گفت که هدف از انجام اين پروژه ها تحکيم همکاری با کشورهای آسيايی است و ايران نفت خام اين پالايشگاه ها را تامين خواهد کرد.
به گفته آقای وزيری هامانه، پيش بينی می شود که دو کشور چين و هند از مصرف کننده گان عمده نفت خام در ۲۰ سال آينده باشند.
وزير نفت ايران با اشاره به اينکه مذاکرات درباره ساخت برخی پالايشگاه ها نهايی شده و برخی مذاکرات ديگر در جريان است حاضر نشد تا درباره نحوه مشارکت ايران و ميزان سرمايه گذاری در اين پروژه ها اظهار نظر کند.
وی همچنين از برخی طرح ها برای ايجاد ذخاير استراتژيک نفت خام در چين خبر داد و گفت که در اين زمينه پاره ای مذاکرات انجام شده است.
آقای وزيری هامانه اعلام کرد که نيمی از ذخاير اثبات شده جهانی در سه کشور عربستان ، ايران و عراق قرار دارد که ميزان ذخاير نفتی هريک از اين کشورها، ۲۶۴، ۱۳۶ و ۱۱۵ ميليارد بشکه نفت در جا است.
تعهد برای تامين نفت خام بازارهای جهانی
موضوع تامين نفت خام برای بازارهای جهانی و جلوگيری از افزايش قيمت ها از ديگر موضوعاتی بود که وزير نفت ايران درباره آن اظهار نظر کرد و گفت که جمهوری اسلامی همراه با ديگر کشورهای عضو اوپک خود را متعهد به قيمت عادلانه و ثبات در عرضه نفت خام به بازارهای جهانی می داند.
وی در عين حال افزايش قيمت نفت در بازارها را بی ارتباط به کمبود عرضه نفت دانست و گفت که کمبودی در بازارها وجود ندارد و اوپک نيز قصد ندارد تا در اجلاس ماه سپتامبر آينده توليد نفت را افزايش دهد.
آقای وزیری هامانه درباره احتمال افزايش قيمت ها به سطح ۸۰ دلار برای هر بشکه با توجه به افزايش تقاضا و کاهش ذخاير نيجريه اظهار داشت: نمی توانيم پيش بينی کنيم که چه اتفاقی برای قيمت ها خواهد افتاد.
تحليلگران می گويند که ادامه تنش بين ايران و غرب بر سر برنامه هسته ای تهران سبب خواهد شد تا قيمت نفت با افزايش بيشتری در بازارهای جهانی روبرو شود.
در ژوئيه سال ۲۰۰۶ قيمت های جهانی نفت به رکورد ۷۸.۴۰ دلار برای هر بشکه رسيد و در معاملات الکترونيک روز دوشنبه قيمت هر بشکه نفت خام تحويلی در ماه ژوئيه سالجاری ۶۴.۹۴ دلار معامله شد.