آمريكا: ايران نقش مثبتى در امور افغانستان ايفاء كند

یک روز قبل از برگزاری کنفرانس لاهه، رابرت وود، سخنگوى وزارت امور خارجه آمريكا، از ايران خواست تا در امور افغانستان نقش مثبتى ايفاء كند.

آقاى وود كه همراه با هيلارى كلينتون، وزير امور خارجه آمريكا، به لاهه، محل برگزارى كنفرانس افغانستان، سفر كرده است روز دوشنبه گفت: ما اميدواريم آنها (ايرانى ها) با ما سر يك ميز بنشينيد و آمادگى، علاقه مندى و توانايى آن را داشته باشند تا در امور افغانستان و پاكستان كمك كنند.

كنفرانس يك روزه افغانستان روز سه شنبه در لاهه هلند برگزار مى شود و انتظار مى رود علاوه بر هيئت هاى ايرانى و آمريكايى نمايندگان ۸۰ كشور نيز در آن شركت كنند. از ايران، مهدی آخوندزاده، معاون وزير امور خارجه در نشست ياد شده حضور خواهد يافت.

قرار است در اين كنفرانس پيرامون راه‌ هاى تقويت امنيت و ثبات در افغانستان و منطقه بحث و تبادل نظر صورت گيرد.

آمريكا انتظار دارد كه در اين كنفرانس اجماع جهانى را براى حمايت از سياست تازه دولت اوباما در قبال افغانستان و پاكستان جلب كند.

بر اساس اين سياست كه جمعه گذشته از سوى رييس جمهورى آمريكا اعلام شد بيش از چهار هزار نيروى اضافى به افغانستان اعزام خواهد شد تا ارتش اين كشور را آموزش دهند.

آمريكا ماه گذشته از اعزام ۱۷ هزار سرباز تازه نفس به افغانستان تا قبل از انتخابات رياست جمهورى ماه اوت در اين كشور خبر داده بود.

انتظارات از ايران

پيشتر، كاخ سفيد آمريكا ابراز اميدوارى كرده بود كه جمهورى اسلامى در زمينه مبارزه با قاچاق مواد مخدر از افغانستان همكارى كند.

ايران كه داراى مرز طولانى با افغانستان است در مسير اصلى انتقال مواد مخدر به اروپا قرار گرفته است كه در آمد حاصل از آن صرف تقويت و تجهيز شورشيان طالبان مى شود.

مقام هاى وزارت امور خارجه آمريكا هفته گذشته اعلام كرده بودند كه در كنفرانس لاهه برنامه اى براى ديدار ميان هيلارى كلينتون با هيئت ايرانى پيش بينى نشده است.

با اين حال احتمال ديدار اتفاقى نمايندگان دو كشور رد نشده است. دولت باراك اوباما مى گويد كه خواهان گفت و گوى مستقيم با ايران است تا به سه دهه خصومت ميان تهران و واشينگتن پايان داده شود.

دعوت از ايران براى شركت در كنفرانس افغانستان يكى از نخستين گام هاى آمريكا براى نزديكى به ايران ارزيابى شده است.

دنيس مك دوناگ، معاون مشاور امنيت ملى كاخ سفيد آمريكا، مى گويد: ايران اين حق را دارد كه يكى از اعضاى جامعه جهانى باشد اما اين حق با پذيرش مسئوليت همراه است.

وى يكى از اين مسئوليت ها را برنامه اتمى ايران دانست. كشورهاى غربى خواهان توقف فعاليت هاى هسته اى جمهورى اسلامى هستند چرا كه ظن آن مى رود اين برنامه در راستاى ساخت بمب اتمى باشد.

ايران چنين اتهامى را رد مى كند و مى گويد تعليق فعاليت هاى هسته اى «خط قرمز» اين كشور است.