مذاکره تلفنی جلیلی و سولانا در باره پاسخ به بسته پیشنهادی

خاویر سولانا و سعید جلیلی اواخر تیرماه در ژنو با یکدیگر دیدار کرده بودند.(عکس: AFP)

نماينده ايران و گروه پنج به علاوه يک روز دوشنبه درباره برنامه اتمی تهران با يکديگر گفت و گو کردند ولی جمهوری اسلامی می گويد که اصل تعليق غنی سازی اورانيوم را نمی پذيرد.


مقام های غربی تا روز شنبه به ايران فرصت داده بودند تا پاسخ خود را به بسته پيشنهادی گروه پنج به علاوه يک ارائه کند. اين بسته حاوی مشوق های اقتصادی است که به ايران ارائه شده تا اين کشور برنامه غنی سازی اورانيوم را به حال تعليق در آورد.


منابع رسمی ايرانی و نزديک به نماينده کشورهای گروه پنج به علاوه يک تاييد کردند که سعيد جليلی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران و خاوير سولانا روز دوشنبه با يکديگر درباره مذاکرات ژنو که روز ۲۹ تيرماه برگزار شد، گفت و گو کردند ولی نتايج اين مذاکره تلفنی فاش نشده است.


يک مقام اتحاديه اروپا پس از اين گفت و گو اظهار داشت: «آقای سولانا با نمايندگان کشورهای چين، روسيه، فرانسه، آمريکا، بريتانيا و آلمان تماس خواهد گرفت.»


اين کشورها عضو گروه پنج به علاوه يک هستند که در باره پرونده هسته ای ايران با يکديگر رايزنی و تبادل نظر می کنند.


يک سخنگوی خاوير سولانا که نام او فاش نشده است به خبرگزاری فرانسه نيز گفته است: «مذاکرات انجام شد و آقای سولانا گزارش خود را به نمايندگان کشورهای گروه پنج به علاوه يک ارائه خواهد داد.»


دبير خانه شورای عالی امنيت ملی ايران نيز گفته است: «در اين تماس تلفنی طرفين با تاکيد بر اين که حفظ اين مسير نيازمند فضای مثبت و سازنده است توافق کردند در روزهای آينده مجددا با يکديگر رايزنی کرده و تماسهای خود را ادامه دهند.»


  • «مذاکرات انجام شد و آقای سولانا گزارش خود را به نمايندگان کشورهای گروه پنج به علاوه يک ارائه خواهد داد.»
یک سخنگوی خاویر سولانا

به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران، ايسنا، «گفت و گوی مجدد تلفنی طرفين ظرف دو سه روز آينده انجام مي شود.»


رد تعليق و «درخواست برای تحريم بيشتر»


ساعاتی پيش از اين گفت و گوها، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران هر گونه تعليق غنی سازی اورانيوم را که خواست کشورهای غربی است، رد کرده بود.


حسن قشقاوی به خبرنگاران در تهران گفت: «کسی نمی تواند منکر اين شود که درچارچوب ان.پی.تی غنی سازی حق ايران است.»


آمريکا و متحدانش نسبت به برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کرده و می گويند که ايران ممکن است اين تکنولوژی را برای دستيابی به سلاح هسته ای به کار گيرد ولی تهران اين مسئله را رد می کند.


کشورهای غربی اعلام کرده اند تنها در صورتی حاضر به مذاکره با ايران هستند که اين کشور فرمول «تعليق در برابر تعليق» را بپذيرد که بر اساس آن ايران برای شش هفته افزايش تعداد سانتريفيوژ های خود را متوقف کرده و غرب نيز از وضع تحريم های بيشتر عليه ايران خودداری کند.


اما يک مقام ايرانی که خبرگزاری رويترز از وی نقل قول کرده، می گويد: «مسئله تعليق در برابر تعليق مورد بحث قرار نخواهد گرفت.»


روز يکشنبه ايالات متحده اعلام کرد که ايران، خواست جامعه جهانی مبنی بر تعليق غنی سازی اورانيوم را زير پا گذاشته و راهی جز تحريم بيشتر ايران وجود ندارد.


ريچارد گرنل، سخنگوی هيئت نمايندگی آمريکا در سازمان ملل، روز يکشنبه، ۱۳ مرداد ماه، گفت: «روشن است که دولت ايران خواست جامعه جهانی مبنی بر متوقف کردن غنی سازی اورانيوم را اجابت نکرده و حتی علاقه ای هم برای تلاش در اين زمينه ندارد.»


او افزود: «آنها (ايرانی ها) شورای امنيت سازمان ملل را ناديده گرفتند و همانطور که در قطعنامه قبلی آمده بود، راهی جز افزايش تحريم ها وجود ندارد.»


گزارش های رسيده حاکی است که هيئت نمايندگی آمريکا در سازمان ملل ممکن است بر ساير کشورهای عضور شورای امنيت فشار وارد آورد تا بار ديگر موضوع ايران مورد بحث قرار گيرد.


با اين حال ديپلمات های برخی از ۱۴ کشور عضو شورای امنيت گفته اند که ترجيح می دهند در حال حاضر در مورد دور تازه ای از تحريم ها عليه ايران مذاکره نکنند.


همزمان با اين تحولات، فرمانده سپاه پاسداران بار ديگر مقابله با تهديدات خارجی عليه ايران تاکيد و تهديد کرد که ايران به آسانی می تواند تنگه هرمز را ببندد.


وی در همين زمينه گفت که سپاه موشک فوق مدرن دريايی را آزمايش کرده است که می تواند به اهداف تا برد ۳۰۰ کيلومتر ضربه بزند.


آمريکا و اسرائيل اعلام کرده اند که در برخورد با ايران همه گزينه ها از جمله گزينه نظامی روی ميز قرار دارد.