آمریکا، ایرانی های بازداشتی در عراق را آزاد می کند

ایران روز سه شنبه رسما کنسولگری خود در شهر اربیل را افتتاح کرد.

سخنگوی ارتش ایالات متحده آمریکا در عراق روز سه شنبه اعلام کرد که این نیرو، نه ایرانی بازداشت شده در این کشور را در ماه جاری آزاد خواهد کرد.


به گفته دریاسالار گریگوری اسمیت، از سخنگویان ارتش آمریکا در عراق، دو نفر از افراد بازداشت شده که قرار است آزاد شوند، کسانی هستند که در حمله ماه ژانویه این نیرو به ساختمانی متعلق به ایران در شهر اربیل کردستان عراق دستگیر شده بودند.


وی اظهار داشت: «هیچ یک از این نه ایرانی، تهدیدی به شمار نمی روند.»


  • «دو نفر از افراد بازداشت شده که قرار است آزاد شوند، کسانی هستند که در حمله ماه ژانویه این نیرو به ساختمانی متعلق به ایران در شهر اربیل کردستان عراق دستگیر شده بودند.»
سخنگوی ارتش آمریکا

موضوع بازداشت این افراد در ماه های گذشته تنش در روابط تهران و واشینگتن را افزایش داده بود.


ارتش آمریکا این افراد را متهم کرده بود که عضو نیروی قدس وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هستند که برای شورشیان عراقی سلاح و مواد منفجره پرقدرت ارسال کرده و آنها را آموزش نظامی می دهند.


جمهوری اسلامی ایران بارها این اتهامات را رد کرده بود.


در ژانویه سال جاری ارتش آمریکا با حمله به ساختمانی در شهر اربیل عراق، پنج ایرانی را بازداشت کرد. جمهوری اسلامی ایران این اقدام را محکوم کرد و گفت که افراد بازداشت شده، دیپلمات بوده و در کنسولگری ایران کار می کرده اند.


اما وزارت امور خارجه عراق اعلام کرد که هر چند محل کار اين پنج تن، کنسولگری ايران نبوده، «اما در حال طی مراحل اداری برای تبديل شدن به کنسولگری» بوده و با اينکه اين پنج تن، رسما «ديپلمات» نبوده اند، اما حضورشان در عراق، قانونی بوده است.


روز سه شنبه اعلام شد که ایران کنسولگری های خود در شهرهای اربیل و سلیمانیه عراق را افتتاح کرده است.


روز ۲۵ شهریور ماه سال جاری نیز، ارتش آمریکا با حمله به هتل پالاس شهر سلیمانیه کردستان عراق، یک ایرانی را که گفته می شد عضو نیروی قدس سپاه پاسداران بوده است بازداشت کرد.


بازداشت این فرد واکنش ایران را به دنبال داشت و تهران اقدام به بستن مرزهای خود با کردستان عراق کرد که نارضایتی مقام های کرد و رییس جمهوری عراق را به دنبال داشت.


جلال طالبانی، رییس جمهوری عراق و مقامات ایرانی، محمود فرهادی، (فرد بازداشت شده) را «مشاور بازرگانی استانداری کرمانشاه» معرفی کردند و خواستار آزادی فوری او شدند.


به رغم آزاد نشدن این فرد، جمهوری اسلامی ایران به دنبال سفر برخی مقام های کردستان عراق به تهران و رایزنی های آنها مرزهای خود را با کردستان عراق، باز کرد و عبور و مرور کامیون ها به دو سوی مرز از سر گرفته شد.


ارتش آمریکا هنوز درباره هویت افراد دیگر که می گوید قرار است آزاد شوند اطلاعاتی منتشر نشده است.


آزادی این افراد در زمانی صورت می گیرد که ایران و ایالات متحده آمریکا اظهار تمایل کرده اند که دور سوم گفت وگو ها میان سفرای ایران و آمریکا درباره چگونگی برقراری امنیت و ثبات در عراق برگزار شود.


به نظر می رسد که آزادی ایرانی های بازداشت شده نشانه ای از حسن نیت ایالات متحده و تشویق ایران برای جلب همکاری آن در زمینه مقابله با نا امنی و بی ثباتی در عراق است.


دو کشور در مذاکرات قبلی بیشتر به رد و بدل کردن اتهامات علیه یکدیگر پرداختند و به رغم تصمیم به تشکیل کمیته سه جانبه امنیتی عراق، دستاورد خاصی در این زمینه بدست نیامده است.