چالش سیاسی بر سر «مافیای نفتی» در ایران

وقتی در فاصله شهريور تا آبان سال ۸۴ وزرای نفت پيشنهادی احمدی نژاد يک به يک از سوی مجلس رد شدند، رييس جمهور اسلامی وزارت نفت را وزارتی کليدی و مهم توصيف کرد که در اختيار مافيای نفت است

روز دوشنبه و در آستانه انتخابات مجلس خبرگان و شوراها، رييس قوه قضاييه جمهوری اسلامی در نامه ای از بيژن نامدار زنگنه تقدير کرد.

آيت الله محمود هاشمی شاهرودی در نامه خود خطاب به وزير سابق نفت، او را «وزير پاک» معرفی کرده و شايسته تقدير دانست.

نامه رييس قوه قضاييه در حالی منتشر شد که محمود احمدی نژاد از يک سال پيش با ادعای وجود «مافيای نفت» در کشور دست به تغييرات گسترده ای در وزارت نفت زد .

«مافيای نفت»؟

هاشمی شاهرودی در اين نامه با استناد به «گزارش دفتر اجرای اصل ۱۴۲ قانون اساسی قوه قضاييه و بررسی های انجام شده نسبت به اظهارنامه های ارسالی درباره وزير سابق نفت»، اعلام کرد که «اموال شخصی و خانواده درجه يک» بيژن نامدار زنگنه در طی دوران هشت ساله وزارت نفت افزايشی برخلاف قانون نداشته است.

رييس قوه قضاييه با ابراز خشنودی «مراتب تقدير و تشکر» خود را از زنگنه و خانواده وی اعلام کرده است.

برخی صاحب نظران، انتشار اين نامه را پاسخی به اظهارات رييس قوه مجريه در يک سال و نيم گذشته ارزيابی کرده اند؛ چرا که محمود احمدی نژاد در جريان تبليغات انتخابات رياست جمهوری سال ۸۴، به کرات ادعا کرد که در ساختار اقتصادی جمهوری اسلامی ايران، به دليل فعاليت گروهی که وی آن را «مافيای نفت» می ناميد، فساد مالی گسترده ای وجود دارد.

صريح ترين موضع گيری او به واپسين روزهای رقابت نامزدهای رياست جمهوری بر می گردد که احمدی نژاد اعلام کرد: «من دست مافيای قدرت و قبيله را از نفت کوتاه خواهم کرد و جانم را به پای آن خواهم گذاشت. نفت بايد بر سر سفره های مردم باشد. بحث بر سر بی عدالتی، تخريب کرامت انسانها و توسعه فقر و فساد است.»

از شعار تا عمل

بعد از پيروزی غيرقابل پيش بينی محمود احمدی نژاد در انتخابات رياست جمهوری، تحليل گران بسياری گفتند که سخنان آقای احمدی نژاد درباره وجود گروهی به عنوان تبليغاتی «مافيای نفت»، در پيروزی او نقشی کليدی ايفا کرده است.

البته آقای احمدی نژاد، چند ماه پس از آغاز به کارش، شعار معروف خود، يعنی «آوردن پول نفت بر سفره مردم» را ،شعار رسانه های طرفدارش خواند و در حضور خبرنگاران گفت که خود وی هيچ گاه چنين وعده ای را مطرح نکرده است.

رييس جمهور اسلامی علاوه بر اين به خبرنگاران گفت که تنها کاری که در برابر طرح چنين شعاری انجام داده اين بوده که اين شعار را تکذيب نکرده است .

وقتی در فاصله شهريور تا آبان سال ۸۴ وزرای نفت پيشنهادی آقای احمدی نژاد، يک به يک از سوی مجلس رد شدند، وی بارديگر وزارت نفت را وزارتی کليدی و مهم توصيف کرد که در اختيار «مافيای نفت » است و ادعا کرد که «مافيای نفت» در برابر دولت مانع تراشی می کند.

هر چند که رييس جمهوری هرازگاهی از ترکيب «مافيای نفت» در سخنرانی های خود بهره می برد، اما نه او و نه هيچ يک از اطرافيانش تاکنون درباره چگونگی فعاليت اين گروه، هويت واقعی اعضای آن و جزئيات فساد مالی ناشی از وجود چنين گروهی، هيچ گاه سخن نگفته اند و آنچه از فساد در وزارت نفت در رسانه ها مطرح شده، از عبارت تبليغاتی-رسانه ای «مافيای نفت» فراتر نرفته است؛ ترکيبی که بيشتر دستمايه تبليغات هواداران رييس جمهوری است تا ادعايی مستند برای مقابله با فساد مالی در جمهوری اسلامی ايران.