روابط بانک های اروپا با ایران به سردی می گراید؟

دویچه بانک تا چهاردهم سپتامبر به مشتريان ايرانی خود مهلت داده است تا حساب خود را به بانک ديگری انتقال دهند.

دويچه بانک و کامرز بانک، هر دو بزرگ ترين بانک های اروپایی هستند و اداره کنندگان اين هر دو بانک اخيرا تصميم گرفته اند تا عمده روابط بانکی خود با ايران را قطع کنند.

به نوشته وال استريت ژورنال، ايران برای آن که ضرر ناشی از قطع روابط بانکی را کاهش دهد بايد در جست و جوی ايجاد روابط بانکی با کشورهايی باشد که نفوذ ايالات متحده در آنها کمتر است.


دويچه بانک و کامرز بانک مهم ترين شرکای اقتصادی ايران در ميان ديگر بانک های اروپايی بودند.


فشارهای اقتصادی آمريکا بر ايران برای دست کشيدن از برنامه اتمی اش هر دوی بانک ها را ناگزير از اين شراکت منصرف کرد.



کامرز بانک یکی از مهم ترين شرکای اقتصادی ايران در ميان ديگر بانک های اروپايی بود که به صف تحریم کنندگان ایران پیوسته است.

ايالات متحده و متحدان غربی اش می گويند که برنامه اتمی ايران بهانه ای است تا به سلاح اتمی دست يابد. ايران اين اتهام را رد می کند و می گويد در پی توليد برق است.


آلمان يکی از مهم ترين شرکای اقتصادی ايران در اروپاست. منبع چهارده درصد واردات ايران در سال ۲۰۰۶ اين کشور بوده است.


ايران همواره مراودات بانکی فراوانی با کشورهای اروپايی داشت و پس از اعمال تحريم ها تلاش کرد تا بر اين مراودات بيافزايد.


اما از ميانه ماه ژوييه، دويچه بانک آلمان به بسياری از مشتريان ايرانی اش اطلاع داد که می خواهد به مراودات بانکی خود پايان دهد. اين بانک تا چهاردهم سپتامبر به مشتريان ايرانی خود مهلت داده است تا حساب خود را به بانک ديگری انتقال دهند.


به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، ايران هم اکنون به دنبال ايجاد روابط بانکی با کشورهايی است که نفوذ آمريکا در آنها کمتر است.


ونزوئلا و روسيه از جمله اين کشورها هستند. ايران و ونزوئلا اخيرا يک سيستم چرخش مالی چند مليتی ايجاد کرده اند به نام «بانک جنوب».


مقام های امور ضد تروريسم در ايالات متحده، معتقدند بخشی از دارايی های ايرانی در بانک های اروپايی از جمله در دويچه بانک و کامرزبانک، به دست گروه هايی می رسد که در ليست گروه های تروريستی آمريکا قرار دارند.


اين پول توسط سازمان های خيريه غير دولتی تاسيس شده در اروپا، که به وسيله ايران حمايت می شوند و تحت عنوان کمک های انسان دوستانه جا به جا می شود.


ارگان های آمريکايی ضد تروريسم می گويند، ۳۰۵ هزار دلار در ماه فوريه از طريق کامرز بانک به نوار غزه ارسال شده است.


در ماه سپتامبر گذشته نيز يک سازمان خيريه فرانسوی به نام کميته کمک های انسان دوستانه به فلسطينيان به وسيله دويچه بانک مبلغ زيادی پول را به فلسطين انتقال داده بود. اين سازمان غير دولتی نيز مشکوک به همکاری با گروه های تروريستی است.