تصرف یک شهر مهم سومالی توسط اتیوپی

اسلامگرايان سومالی نسبت به شروع «فاز جديدی» در جنگ هشدار داده اند که شامل جنگ چريکی و همچنين بمبگذاری انتحاری در آديس آبابا، پايتخت اتيوپی خواهد شد.

نيروهای نظامی اتيوپی و دولت سومالی روز چهارشنبه، توانستند جنگجويان اسلامگرای سومالی را از آخرين شهر مهم در مسير پايتخت، موگاديشو، به عقب برانند .


براساس گزارش های رسيده، عبدالرحمان ديناری، سخنگوی دولت سومالی تصرف شهر «جوهر» را تاييد کرد و گفت که نيروهای وی در حال پيشروی به سوی «بالاد»، منطقه ای کشاورزنشين در ۱۸ مايلی موگاديشو هستند. اين شهر، کوچکتر از جوهر بوده و آخرين شهر قبل از پايتخت است .


يک فرمانده نظامی که کنترل شهر جوهر را تا پيش از تصرف آن در ماه ژوئن به دست اتحادیه محاکم اسلامی در اختيار داشت، فرماندهی نيروهای دولتی در ورود به اين شهر را به عهده داشت.


يکی از ساکنين اين شهر به خبرگزاری آسوشيتدپرس گفته است که نيروهای اتيوپی و محمد ديره، رييس جمهور سومالی وارد اين شهر شدند. صدها تن از مردم از شهر جوهر فرار کرده اند اما کسانی که باقی مانده اند به نظر می رسد که از خشکسالی دو سال گذشته رنج می برند .



« نمی دانيم به کجا فرار کنيم، در حال حاضر از خشکسالی ، گرسنگی و بيماری در عذاب هستيم. ما در انتظار مرگ به سر می بريم.»
یک سومالیایی

عبدالحاجی علی از ساکنين شهر جوهر می گويد که « ما نمی دانيم به کجا فرار کنيم، در حال حاضر از خشکسالی ، گرسنگی و بيماری در عذاب هستيم. ما در انتظار مرگ به سر می بريم.»


اتيوپی از روز يکشنبه با بمباران مناطق تحت کنترل شبه نظاميان اسلامگرا به یاری دولت به رسميت شناخته شده توسط سازمان ملل متحد آمده است. اتيوپی در اولين روز حمله هوايی خود دو فرودگاه مهم سومالی را بمباران و به نيروهای دولتی اين کشور کمک کرد تا چندين منطقه را تصرف کند.


روز سه شنبه ، يک سخنگوی وزارت خارجه امريکا از اقدام نظامی اتيوپی حمايت کرد و آن را در راستای « ملاحظات امنيتی واقعی» برای از بين بردن شبه نظاميان اسلامگرا در مرز شرقی این کشور ارزيابی کرد .


ملس زناوی، نخست وزير اتيوپی، روز سه شنبه گفت: نيروهای نظامی کشورش ممکن است به زودی به حملات خود عليه اسلامگرايانی که بخش های عمده ای از جنوب اين کشور را در کنترل داشتند پايان دهند .


اما در همين حال، اسلامگرايان سومالی نسبت به شروع «فاز جديدی» در جنگ هشدار داده اند که شامل جنگ چريکی و همچنين بمبگذاری انتحاری در آديس آبابا، پايتخت اتيوپی خواهد شد .


از سوی ديگر، رييس کميسيون اتحاديه آفريقا، روز چهارشنبه، خواستار برگزاری نشستی برای پايان دادن به درگيری ها و آغاز گفت وگو ميان طرف های متخاصم سومالی شد .



سومالی از سال ۱۹۹۱ که حکومت محمد زيادباره، ديکتاتور سابق اين کشور، در جريان درگيری های نظامی سقوط کرد فاقد دولت مرکزی قدرتمندی بوده است. اين کشور از آن سال تاکنون در هرج و مرج به سر می برد .

شورای امنيت سازمان ملل متحد روز سه شنبه درباره قطعنامه توزيعی قطر برای برقراری آتش بس و عقب نشينی نيروهای خارجی، با تاکيد بر اتيوپی، تشکیل جلسه داد ولی به توافقی نرسید.


ايالات متحده و برخی ديگر از کشورها می گويند قبل از خروج نيروهای خارجی، گفت و گو ها و تفاهم سياسی برای برقراری ثبات در سومالی ضروری است. قرار است که شورای امنيت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه بحث در اين زمينه را ادامه دهد .


سومالی از سال ۱۹۹۱ که حکومت محمد زيادباره، ديکتاتور سابق اين کشور، در جريان درگيری های نظامی سقوط کرد فاقد دولت مرکزی قدرتمندی بوده است. اين کشور از آن سال تاکنون در هرج و مرج به سر می برد .


دوسال پيش، سازمان ملل متحد دولتی مرکزی برای اداره اين کشور شاخ آفريقا تشکيل داد ولی از دوهفته پيش، اين دولت نفوذ کمی بر مناطق مجاور شهر محل استقرار خود يعنی «بايدوا» داشته است. اين شهر در ۱۴۰ مايلی شمال غربی موگاديشو، پايتخت، قرار دارد .


تا تابستان گذشته بخش های عمده ای از خاک سومالی در کنترل شبه نظاميان بود اما از آن زمان اسلامگرايان با عقب راندن آنها، بر پایتخت این کشور مسلط شده اند.