وزیر خارجه آلمان میگوید که اگر اتحادیه اروپا خواستار نجات برجام است، به «سیستم پرداخت مستقل از آمریکا» نیاز دارد.
هیکو ماس با اعلام این موضوع در یادداشتی در روزنامه اقتصادی «هندزبلادت» که قرار است روز چهارشنبه ۳۱ مرداد، منتشر شود، افزود: «به همین دلیل، ضرورت دارد که خودمختاری اروپا را با ایجاد کانالهای پرداخت مستقل از آمریکا تقویت کنیم».
او در این ارتباط بر ضرورت یک صندوق پولی و سیستم مستقل سویفت اروپایی تاکید کرد.
وزیر خارجه آلمان همچنین نوشت هر روز که توافقنامه هستهای با ایران به قوت خود باقی بماند، بهتر از بحران انفجاری گونهای است که میتواند خاورمیانه را تهدید کند.
هایکو ماس پیشتر هشدار داده بود که تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران، میتواند خاورمیانه را بیش از پیش بیثبات سازد و نیروهای تندرو را در منطقه تقویت کند.
آلمان همراه با بریتانیا، روسیه، چین، فرانسه و اتحادیه اروپا با انتقاد از خروج آمریکا از برجام در روز ۱۸ اردیبهشت، همچنان از توافقنامه هستهای با ایران حمایت میکنند و به دنبال یافتن راهحلهایی برای ادامه روابط اقتصادی با تهران، به رغم مجازاتهای احتمالی آمریکا هستند.
تحریمهای دور اول آمریکا علیه ایران با وجود درخواست متحدان این کشور برای به تعویق انداختن آنها، از روز ۱۶ مرداد اجرایی شد و دسترسی ایران به دلار، تجارت فلزات، زغالسنگ، نرمافزارهای صنعتی و صنایع خودرو را مورد هدف قرار داده است.
آمریکا اعلام کرده که در مرحله بعدی تحریمها که از روز ۱۳ آبان آغاز میشود، صنعت نفت ایران را هدف قرار خواهد داد و در حال حاضر تلاش میکند واردات نفت از این کشور از سوی متحدان خود را به صفر برساند.
کشورهای اروپایی بارها از ایران خواستهاند که به رغم خروج آمریکا از برجام، به مفاد این توافقنامه پایبند بماند و قول دادهاند که ضمن کم کردن اثرات تحریمهای آمریکا، شرکتهای خود را به ادامه روابط تجاری با ایران تشویق کنند.
این در شرایطی است که بسیاری از شرکتهای بزرگ اروپایی از ایران خارج شده و اعلام کردهاند که حاضر به پذیرش ریسک معامله با ایران و روبرو شدن با مجازاتهای احتمالی آمریکا نیستند.
در این ارتباط، شرکت راهآهن دولتی آلمان روز ۲۵ مرداد اعلام کرد که دو پروژه خود را در ایران تا یک ماه دیگر متوقف خواهد کرد.
پیش از آن هم شرکت خودروسازی دایملر آلمان اعلام کرده بود که در پی بازگشت دوباره تحریمهای واشینگتن علیه تهران، فعالیتهای تجاریاش را در ایران متوقف میکند.
پیشتر دونالد ترامپ یک روز پس از صدور دستور اجرایی شدن دور نخست تحریمها، در پیامی در صفحه توئیتر خود نوشت که «هر کس با ایران دادوستد کند، با ایالات متحده معاملهای نخواهد داشت».
خروج شرکت های بزرگ اروپایی از پروژههای ایران در شرایطی انجام میشود که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، چندی پیش گفت که «توقع از اروپاییها خیلی بیشتر از اینها است. آنها باید برای تداوم و حفظ برجام هزینه بدهند و این هنوز نبوده، یعنی فارغ از حمایتهای سیاسی باید اقدامات عملیاتی انجام دهند».
او تأکید کرد: «اروپاییها یکی دو ماه تا تحریمهای اصلی وقت دارند و همانطور که گفتم باید هزینه دهند و فعلاً روند مثبتی حاکم است».