دسترسی اینترنت ایران به جهان خارج همچنان «پنج درصد» است

به نظر می‌رسد هدف مقام‌های ایران از قطع اینترنت، ایجاد اختلال در هماهنگی معترضان برای برگزاری تجمعات و همچنین عدم انتشار فیلم‌ها در رسانه‌های خارج از کشور باشد.

دو روز پس از قطع سراسری اینترنت در ایران که به دستور شورای امنیت کشور صورت گرفت، میزان دسترسی به سایت‌های و شبکه‌های اجتماعی همچنان با اختلال شدید روبروست و مقام‌های ایران هنوز زمان دقیقی را برای بازگشت اینترنت اعلام نکرده‌اند.

یک روز بعد از آغاز اعتراض‌های گسترده در ایران به افزایش قیمت بنزین، شورای امنیت کشور که ریاست آن با عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور است دستور قطع تقریبا کامل اینترنت را صادر کرد.

شبکه ناظران اینترنت موسوم به «نت‌بلاکز» که اختلال و قطع اینترنت را در نقاط مختلف جهان رصد می‌کند، ساعاتی بعد از این تصمیم گزارش داد که شبکه‌های تلفن «همراه اول»، «رایتل» و «ایران‌سل» از ساعت شش عصر ۲۵ آبان به وقت ایران خاموش شده‌اند.

نت‌بلاکز ساعاتی بعد توئیت کرد که تنها هفت درصد از اینترنت ایران وصل است و ۹۳ درصد آن قطع است.

این شبکه روز دوشنبه ۲۷ آبان در گزارشی تازه‌ اعلام کرد که اینترنت در ایران تنها «پنج درصد» با دنیای خارج ارتباط دارد. نت‌بلاکز محدودیت‌های شدید اعمال شده بر اینترنت را خلاف امنیت و رفاه ایرانی‌ها دانسته است.

نت‌بلاکز شامگاه دوشنبه بار دیگر اعلام کرد ۵۲ ساعت است که حکومت ایران با توجه به اعتراضات گسترده، دسترسی به اینترنت را قطع کرده و ارتباط با جهان خارج تا حد «پنج درصد» است.

تا قبل از قطع کامل اینترنت در ایران فیلم‌های زیادی از سوی معترضان در شبکه‌های اجتماعی بارگذاری می‌شد که بیانگر دامنه گسترده اعتراضات، تیراندازی مستقیم ماموران امنیتی و انتظامی به سوی معترضان و به آتش کشیدن بانک‌ها و ساختمان‌های دولتی بود.

به نظر می‌رسد هدف مقام‌های جمهوری اسلامی ایران از قطع اینترنت، ایجاد اختلال در هماهنگی معترضان برای برگزاری تجمعات و همچنین عدم انتشار فیلم‌ها در رسانه‌های خارج از کشور باشد.

در همین حال، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباط ایران، روز دوشنبه گفت «اینترنت اختلال ندارد» بلکه «به دستور شورای امنیت کشور قطع شده است و از دیروز داریم پیگیری می‌کنیم که با عادی شدن شرایط مجوز بدهند که اپراتورها اینترنت را برقرار کنند».

وی که به یک نشست مجلس برای بررسی تاثیر پارازیت بر سلامت شهروندان به مجلس رفته بود، در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که پرسید چه زمانی اینترنت وصل می‌شود گفت: «من اینترنت را قطع نکرده‌ام که زمان بدهم».

برخی از خبرنگاران در ایران در صفحات توئیتر خود خبر داده‌اند که در روزنامه‌ها اینترنت «به صورت نیم‌بند» برقرار است.

زهرا چوپانکاره در این زمینه نوشته است: «دسترسى به اينترنت به صورت نيم‌بند و با قطع و وصل در روزنامه فراهم است چون ما رسانه‌ايم و بايد كار كنيم. كارى كه مى‌كنيم اين است كه بر حرفه مرده‌مان سوگوارى كنيم و نتوانستن‌هايمان را بفرستيم زير چاپ».

امید توشه از دیگر خبرنگاران فعال در ایران نیز در صفحه توئیتر خود نوشته که «برای چند دقیقه وصل شدم؛ خواستم بگم محرومیت از فضای آزاد اطلاعات، نقض حقوق بشره. بدون اینترنت آزاد، انگار همه زندانی شدیم. زندگی روزمره مردم مختل شده».

فائزه عبدی‌پور هم نوشت: «حالا که تونستم وصل بشم فقط یک چیز می‌گم: تمام خبرنگارهای ایران دسترسی به اینترنت دارن، اون هم بدون وی‌پی‌ان می‌تونن وصل بشن. می‌خوام بگم تو خونی که از مردم داره می‌ریزه پفیوزی این‌ها حد نداره و برای من با تقابل اسحله سپاه و مردم و کشته شدنشون هیچ فرقی نداره. لعنت به همتون».

فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران قطع اینترنت در ایران را «تلاشی برای از بین بردن خطوط ارتباطی و ساکت کردن گزارش رسانه‌ها از وضعیت جاری ایران» خواند و آن را محکوم کرد.

آنتونی بلانگر،‌ دبیرکل فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران، روز دوشنبه از مقامات جمهوری اسلامی خواست که «محاصره» اینترنت را برداشته و «سرکوب علیه معترضان را متوقف کنند».

وی همچنین گفت: «قطع اینترنت به طور فزاینده در حال تبدیل شدن به ابزاری برای دولت‌ها در سراسر جهان است تا گزارش رسانه‌ها را ساکت کرده و حق اساسی شهروندان برای دسترسی آزاد به اطلاعات را محدود کنند».

قطع اینترنت در حالی اتفاق می‌افتد که حسن روحانی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، ۲۸ آذر ۹۶ گفته بود که «فضای ارتباط مردم با جهان برقرار خواهد بود و اینجا وزیر ماست، قول می‌ده دستش روی دکمه فیلترینگ نخواهد رفت».

بر اساس گزارش سایت رادیو فردا، سایت نت‌بلاکز و شبکه‌های اجتماعی/ ک.ر