وزیر ارتباطات ایران از احتمال بروز مشکل برای فیلترینگ «تلگرام» خبر داد

آذری جهرمی (چپ) گفته است که «خود تحریمی از دنیای نوین عقب ماندگی را به دنبال خواهد داشت».

در حالی که به دنبال صدور دستور قضایی مسدودسازی پیام‌رسان «تلگرام» اخبار ضدونقیضی درباره استعفای وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران منتشر شده است٬ محمدجواد آذری جهرمی از احتمال بروز مشکل برای مسدودسازی این پیام‌رسان در ایران همچون روسیه خبر داد.

صبح روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت خبری مبنی بر استعفای محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایرانT منتشر شد.

آن‌طور که رسانه‌ها نوشته‌اند آقای آذری جهرمی پس از اعلام استعفاء، «در دفتر» حسن روحانی٬ رئیس‌جمهوری «حضور یافته تا برای ادامه راهش از او کسب تکلیف کند».

آقای روحانی نیز قرار بود صبح امروز در مراسم افتتاح نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران سخنرانی کند که در این مراسم حضور نیافته است. هنوز مشخص نیست که حضور نیافتن وی در نمایشگاه با استعفای وزیر ارتباطات مرتبط باشد.

این خبر پس از آن منتشر می‌شود که دادسرای فرهنگ و رسانه تهران عصر روز دوشنبه با صدور دستور مسدودسازی پیام‌رسان تلگرام٬ از ارائه‌دهندگان خدمات اینترنتی در ایران خواست این دستور را اجرا کنند.

Your browser doesn’t support HTML5

آخرین تحولات مسدودسازی تلگرام در گفت‌وگو با امیر رشیدی، پژوهشگر اینترنت و فضای مجازی

در حالی که روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به خبرگزاری شبستان گفته است که تایید یا تکذیب استعفای وزیر ارتباطات زمانی مشخص خواهد شد که از جلسه با روحانی بیرون بیاید٬ خود آذری جهرمی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری ایسنا خبر استعفایش را تکذیب کرده است.

وی گفته است: «اعلام نظرات کارشناسی لزوما به معنای استعفا نیست» و ما «چالش‌های فیلترینگ را مستند و مستدل اعلام کرده‌ایم. مراجع تصمیم‌گیر نظرات ما را شنیده‌اند و تصمیم گرفته‌اند».

آذری جهرمی در این زمینه به «بروز مشکلاتی در فیلتر تلگرام در روسیه» اشاره کرده و از احتمال بروز مشکلات مشابه در ایران خبر داده است.

اشاره وی به صدور حکم مسدودسازی تلگرام از سوی یک دادگاه روسی پس از آن است که مدیران این پیام‌رسان از به اشتراک گذاشتن اطلاعات رمزگذاری‌شده خود با مقامات روس خودداری کردند.

تلگرام که در روسیه نیز به شدت محبوب است٬ تمام اطلاعات و ارتباطات کاربران‌اش را رمزگذاری می‌کند و دسترسی به آن‌ها بدون داشتن کلیدهای رمزنگاری میسر نیست.

از آنجا که پاول دوروف، مدیر تلگرام، پیش‌تر وعده داده بود که در آینده نزدیک تغییراتی در این پیام‌رسان ایجاد کند که فیلترکردن آن را غیر ممکن سازد٬ به نظر می‌رسد و وعده وی محقق شده و به همین دلیل مقام‌های روسیه قادر به مسدودسازی کامل این پیام‌رسان نشده‌اند.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران٬ پس از انتشار خبر دستور قضایی فیلترینگ پیام‌رسان تلگرام٬ در توییتی نوشت که «دسترسی شهروندان به منابع اطلاعات، توقف‌ناپذیر است؛ هرچند استفاده از یک نرم‌افزار متوقف شود».

جهرمی افزوده که «نرم‌افزارهای بدیل، شناسایی و جریان آزاد اطلاعات، مجددا فعال و در گردش خواهد بود» و این «خاصیت و لازمه‌ دسترسی آزاد به اطلاعات در عصر ارتباطات است».

وی٬ فناوری را به خودی خود، «نه مجرم٬ نه مفسد و نه منحرف» دانسته و نوشته که با توجه به اینکه «توسعه فناوری پیوسته و توقف‌ناپذیر» است، «خود تحریمی از دنیای نوین عقب ماندگی را به دنبال خواهد داشت».

پیام‌رسان تلگرام از محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی در ایران است و بیش از ۴۰ میلیون کاربر ایرانی دارد. علاوه بر این شمار قابل توجهی از کاربران ایرانی از این شبکه استفاده اقتصادی می‌کنند و از طریق آن به کسب درآمد پرداخته‌اند.

با استفاده از گزارش‌های شبستان٬ ایسنا و رادیو فردا/ب.ب/ ک.ر