ايران خواهان تغيير سياست اوباما برای کوتاه‌شدن «ديوار بی‌اعتمادی» شد

جمهوری اسلامی ايران روز پنجشنبه در نخستين واکنش رسمی خود به انتخاب مجدد باراک اوباما به مقام رياست جمهوری آمريکا گفت که افکار عمومی در جهان اسلام و خاورميانه در انتظار تحقق وعده های باراک اوباما است.

رامين مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران، می‌گويد: «ديوار بی اعتمادی ملت ايران به دولت آمريکا فقط می تواند در پرتو احترام به اراده و حقوق ملت ايران و بازنگری اساسی و عملی در سياست های نادرست گذشته دولت آمريکا کوتاه گردد.»

وی با تفسير رای مردم آمريکا به آقای اوباما گفت که « پيام رای مردم آمريکا در انتخابات اخير رياست جمهوری اين کشور، پرهيز از سياست های افراطی و مطالبه وعده های داده شده مبنی بر تغيير اصولی در سياست های نادرست و رويکردهای پرهزينه يکجانبه گرايانه و لزوم توجه به وضعيت داخلی آمريکا و معيشت مردم» است.

سخنگوی وزارت امور خارجه ايران در عين حال سياست های روسای جمهوری آمريکا از دو حزب دموکرات و جمهوريخواه در «۳۳ سال گذشته» را مبتنی بر «اقدامات خصمانه» عليه منافع «ملت ايران» توصيف کرده و با اشاره به انتخاب باراک اوباما گفته است که «هر نوع ارزيابی از وعده تغيير، صرفا بر اساس سياست عينی و عملکرد مقامات آمريکا صورت خواهد پذيرفت.»

اظهارات رامين مهمانپرست يک روز پس از سخنان روسای قوای مقننه و قضاييه جمهوری اسلامی ايران بيان می شود که با انتقاد از سياست‌های باراک اوباما در قبال ايران، آمريکا را به «فشار و جنايت عليه مردم ايران» و «مسئله‌سازی» در رابطه با برنامه هسته‌ای تهران متهم کردند.

تهران و واشينگتن از سال ۱۳۵۸ که دانشجويان موسوم به پيرو خط امام سفارت آمريکا در تهران را اشغال کردند، روابط ديپلماتيک با يکديگر ندارند. دو کشور در بيش از سه دهه گذشته درباره موضوعات مختلفی چون تروريسم جهانی، برنامه هسته ای ايران، حملات نظامی آمريکا به عراق و افغانستان و موضوع حقوق بشر در ايران با يکديگر اختلاف های شديدی دارند.

همزمان با آغاز دور نخست رياست جمهوری باراک اوباما در سال ۲۰۰۸ و شعار وی مبنی بر «تغيير»، فضای جديدی بوجود آمد که انتظار می رفت تا روابط متشنج ميان دو کشور بهبود يابد.

آقای اوباما در مراسم تحليف خود در ژانويه سال ۲۰۰۹ اعلام کرد که «اگر کشورهايی نظير ايران بخواهند مشت گره کرده خود را بگشايند، دست گشاده ما را پيش روی خود خواهند ديد.»

رييس جمهوری آمريکا در پيام نوروزی خود برای سال ۸۸ نيز اشاره کرد که «دولت من اکنون به ديپلماسی متعهد است که طيف کاملی از مسائلی را که پيش روی ماست مورد بررسی قرار می دهد و در صدد ايجاد يک پيوند سازنده ميان ايالات متحده، ايران و جامعه جهانی است. اين فرايند با تهديد به پيش نمی رود. به جای آن ما خواستار برقراری ارتباطی صادقانه و مبتنی بر احترام متقابل هستيم.»

اظهارات آقای اوباما با واکنش آيت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی روبرو شد و او در سخنانی گفت: «آنها می ‌گويند به سوی ايران دست دراز کرده ‌ايم و ما می ‌گوييم اگر آمريکا در زير دستکش مخملی، دستی چدنی را پنهان کرده باشد اين اقدام هيچ معنا و ارزشی ندارد.»

روابط ايران و آمريکا در چهار سال گذشته دچار تنش های بيشتری شده است و به دنبال حل نشدن برنامه هسته ای ايران که غرب آن را دارای اهداف نظامی می داند، تحريم های سنگينی بر ضد جمهوری اسلامی ايران وضع شده است.

اين تحريم ها باعث کاهش شديد صادرات نفت ايران و به تبع آن، افت شديد درآمدهای ارزی شده است که در يکسال گذشته ارزش پول ملی ايران را تا ۶۰ درصد کاهش داده است.

در هفته های پيش از انتخابات روز ششم نوامبر در آمريکا گزارش هايی در رسانه های غربی منتشر شد که حاکی از مذاکرات ميان نمايندگان ايران و آمريکا و توافق برای حل و فصل اختلافات ميان دو کشور پس از انتخابات رياست جمهوری آمريکا بود.

با اين حال مقام های هر دو کشور ايران و آمريکا اين گزارش ها را رد کرده اند.