رئیس ستاد فرماندهی مرکزی: آمریکا به دنبال جنگ با ایران نیست

ژنرال وتل می‌گوید که رژیم ایران باید «از رفتار بی‌ثبات‌کننده خود در خاورمیانه دست بردارد».

رئیس ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا روز پنجشنبه ۱۲ مهر تاکید کرد که ایالات متحده به دنبال درگیری و جنگ با ایران نیست و مسیر استفاده از فشار دیپلماتیک و اقتصادی را دنبال می‌کند.

ژنرال جوزف ووتل به خبرنگاران در وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، گفت: «فکر نمی‌کنم که خواهان جنگ با ایران باشیم و اینکه الان تمرکزمان روی این مسئله باشد».

اظهارات این ژنرال آمریکایی یک روز پس از سخنان مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده بیان می‌شود که اعلام کرد واشینگتن «عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و کنسولی» بین ایران و آمریکا را فسخ می‌کند. این عهدنامه در سال ۱۹۵۵ بین دو کشور منعقد شده بود.

جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز هفته پیش گفته بود که نیروهای آمریکایی به حضور خود در سوریه ادامه می‌دهد حتی با وجود اینکه گروه حکومت اسلامی موسوم به داعش متحمل شکست شده‌اند.

وی اظهار داشت: «مادامی که نیروهای ایرانی در ورای مرزهای کشور خود هستند ما خاک سوریه را ترک نمی‌کنیم».

آقای بولتون به تهران هشدار داد که اگر نیروهای نظامی‌اش یا گروه شبه نظامی حامی جمهوری اسلامی به منافع آمریکا یا متحدانش ضربه بزنند، «بهای سنگینی» خواهد پرداخت.

در کارزاری که دولت دونالد ترامپ علیه جمهوری اسلامی به راه انداخته، به ژنرال وتل «اختیارات نظامی مستقیمی» داده نشده است، ولی وی گفت که‌ «اگر ضرورت اقتضاء کند پنتاگون آماده است به صورت گسترده واکنش نشان دهد».

دولت ترامپ که مناسبات نزدیکی با عربستان سعودی و اسرائیل دارد، روز ۱۸ اردیبهشت از توافق اتمی شش قدرت جهانی با ایران خارج شد و اواسط مردادماه هم دور نخست تحریم‌های تعلیق شده علیه تهران را بازگرداند.

دور دوم تحریم‌ها که هدف آن به صفر رساندن فروش نفت ایران است، از ۱۴ آبان اجرایی می‌شود.

رئیس ستاد فرماندهی ارتش آمریکا می‌گوید دولت ترامپ در این زمینه صریح بوده است که رژیم ایران باید «از رفتار بی‌ثبات‌کننده خود و سیاستی که به گسترش خشونت و رنج انسانی در خاورمیانه منجر می‌شود دست بردارد».

وی اظهار داشت: «مسیر اصولی که ما در حال حاضر دنبال می‌کنیم استفاده از فشار دیپلماتیک و اقتصادی است. و من از این روش حمایت می‌کنم، نیازی نمی‌بینم که لزوما مسیر جنگ با ایران را در پیش بگیریم».

آقای وتل همچنین به حمله موشکی روز دوشنبه ایران به مقر کسانی که آنها را «عاملان حمله مرگبار به رژه اهواز» خوانده است واکنش نشان داد.

وی درباره این حمله موشکی گفت اینکه ایران از پیش انجام حمله را به اتئلاف تحت رهبری آمریکا اطلاع نداد، به طور بالقوه نیروهای ائتلاف را در معرض خطر قرار داده است.

وی گفت: من «آنچه که آنها انجام دادند را بی‌ملاحظگی، ناایمن و از کنترل خارج شدن اوضاع ارزیابی می‌کنم».

انتقاد از تحویل اس- ۳۰۰ به سوریه

رئیس ستاد فرماندهی ارتش آمریکا در بخش دیگری از سخنانش، به صراحت از روسیه انتقاد کرد که چرا سیستم دفاع موشکی اس- ۳۰۰ را در اختیار حکومت سوریه قرار داده است.

آقای وتل گفت که انتقال این سیستم همچنین نشان دهنده تلاش مسکو برای کمک به سپر «فعالیت‌های شرورانه» ایرانی‌ها و رژیم سوریه است.

وی تاکید کرد که «اقدامات مخرب و زیانبار رژیم ایران در پشتیبانی از رژیم بی‌رحم و ستمگر اسد، ادامه جنگ داخلی هفت ساله در سوریه را تشدید می‌کند».

روسیه می‌گوید در جریان سقوط یک هواپیمای نظامی این کشور که هدف پدافند هوایی سوریه قرار گرفت، جنگنده‌های اسرائیلی مقصر بودند، چرا که برای در امان ماندن از آتش این پدافند هواپیمای روسی را سپر قرار دادند.

اسرائیل این اتهام را رد کرده است.

بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه و رادیو فردا/ ک.ر