فدریکا موگرینی، مسوول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا، میگوید که چارچوب زمانی دقیقی برای رفع تحریمهای ایران تعیین نشده است ولی این موضوع میتواند به زودی اتفاق بیفتد.
خانم موگرینی روز دوشنبه ۲۱ دی پس از ملاقات با لوبومیر زائورالک، وزیر امور خارجه چک، در یک نشست خبری گفت: «هنوز تاریخی تعیین نشده است. زمان (رفع تحریمها) منوط به اجرای کامل اقداماتی است که باید انجام شوند».
وی افزود: «میتوانم به شما بگویم که انتظار من است که این روز خیلی زود فراخواهد رسید. اجرای توافق به خوبی پیش میرود».
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز روز ۱۷ دی گفته بود که اگر کارها خوب پیش برود چند روز بیشتر با اجرای برجام فاصله نداریم.
اظهارات خانم موگرینی در حالی بیان میشود که برخی از مقامهای ایران از جمله سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفتهاند که «کمتر از یک هفته» تا روز اجرای برجام باقی مانده است.
بهروز كمالوندی در گفتوگو با روزنامه اعتماد که روز دوشنبه منتشر شد، با تاکید بر نزدیکی «روز اجرا»ی برجام و «لغو تحريمها»، گفته است: «كمتر از يك هفته تا اعلام اين خبر خوش به ايرانیها زمان باقي است».
برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام که به توافق وین نیز معروف است روز ۲۳ تیرماه امسال میان ایران و شش قدرت جهانی حاصل شد و بر اساس آن، تهران پذیرفت که بسیاری از فعالیتهای هستهایش را متوقف کند و در ازای آن تحریمهای آمریکا، اتحادیهاروپا و سازمان ملل علیه تهران لغو شود.
ایران میگوید که اورانیوم غنی شده خود را به روسیه فرستاده است و در ازای آن اورانیوم طبیعی دریافت کرده است. تهران همچنین از جمع آوری بسیاری از سانتریفوژهای خود در چارچوب توافق وین خبر داده است. این روندها بخشی از تعهدات ایران برای اجرای برجام و رفع تحریمهای بینالمللی است.
حسن روحانی، رییس جمهوری ایران، روز دوشنبه در آیین بهرهبرداری از فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی گفت: «از امروز به بعد با کمک خداوند خبرها و خبرهای خوشحال کننده برای ملت خواهد بود و تا چند روز دیگر خبر پایان تحریم ظالمانه علیه ملت ایران را شاهد خواهیم بود».
این در حالی است که مجید تخت روانچی، معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه ایران، روز دوشنبه گفت: «پیشبینی اینکه بتوانیم روز مشخصی را برای اجرای برجام اعلام کنیم بسیار دشوار است».
به گزارش خبرگزاری ایرنا، وی افزود: «ایران زمان مشخصی برای آغاز اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اعلام نکرده است و اخباری مبنی بر تاخیر و به تعویق افتادن زمان اجرای برجام صحت ندارد».
آقای روانچی با اشاره به «زمانبر بودن» اقدامات ایران برای اجرای برجام، یکی از مسائل را «نوسازی» راکتور آب سنگین اراک عنوان کرد و گفت: «در ارتباط با تغییرات انجام شده در راکتور اراک، سندی بین ایران و کشورهای غربی به امضا رسیده که مبنای کار قرار میگیرد و بر اساس آن سهم هر کشور مشخص شده است».
ایران در چارچوب برجام متعهد شده است که قلب راکتور اراک را بازطراحی کند به گونهای که از آن نتوان برای تولید پلوتونیوم که در مصارف نظامی و ساخت بمب اتمی کاربرد دارد، استفاده کرد.
معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه ایران همچنین از انتشار آیین نامههای اجرایی از سوی اتحادیه اروپا و آمریکا خبر داده و گفته است که «این آیین نامهها از اهمیت زیادی برخوردار است چون نقشه راهی است که بنگاههای اقتصادی بر اساس آن در زمان لغو تحریم عمل میکنند».
به گفته تخت روانچی، اتاق بازرگانی ایران قرار است که متن فارسی این آیین نامهها را منتشر کند.