آفريقای جنوبی واردات نفت از ايران را در ماه ژوئن قطع کرد

آفريقای جنوبی در آستانه سفر هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، به اين کشور اعلام کرد که در ماه ژوئن واردات نفت خام از ايران را قطع کرده است.

بر اساس گزارشی که خبرگزاری آسوشيتدپرس از آمارهای ماهانه دولت آفريقای جنوبی منتشر کرده است، اين کشور در اين ماه نياز خود به نفت خام را از طريق کشورهای عربستان سعودی، آنگولا و نيجريه تامين کرده است.

آمارهای ياد شده نشان می دهد که آفريقای جنوبی در فاصله مه ۲۰۱۱ تا مه ۲۰۱۲ حدود ۳۵ درصد واردات نفتی خود را از ايران انجام داده است که ارزش آن بالغ بر سه ميليارد و ۴۰۰ ميليون دلار بوده است.

اعلام اين آمار در زمانی صورت می گيرد که هيلاری کلينتون قرار است به زودی از آفريقای جنوبی ديدار کند.

اين کشور در حال حاضر در ليست معافیت ۱۸۰ روزه وزارت امور خارجه آمريکاست که بر اساس آن به دليل کاهش واردات نفت خام از ايران، از تحريم های واشینگتن بر ضد شرکت ها و دولت های طرف های معامله با تهران معاف شده است.

اين تحريم ها باعث شده است تا بانک های آفريقای جنوبی در خطر حذف از سيستم معاملات مالی با بانک های آمريکايی قرار گيرند.

باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، روز ۳۱ دسامبر ۲۰۱۱ قانونی را به امضاء رساند که شرکت ها و طرف های معامله با ايران را تهديد می کند در صورت همکاری نفتی و بانکی با جمهوری اسلامی ايران هدف تحريم های آمريکا قرار می گيرند.

اتحاديه اروپا نيز از اوايل ماه ژوئيه ضمن ممنوعيت واردات نفت خام از ايران، بيمه نفتکش هايی که حامل نفت صادراتی ايران هستند را ممنوع کرده است. شرکت های اروپايی بيمه بيش از ۸۵ درصد نفتکش های دنيا را انجام می دهند.

هدف از تشديد تحريم ها عليه ايران وادار کردن تهران به دست کشيدن از برنامه هسته ای خود و همکاری با آژانس بين المللی انرژی اتمی برای راستی آزمايی در زمينه صلح آميز بودن فعاليت های اتمی خود است. ايران می گويد که اين برنامه ماهيت صلح آميز دارد و اتهام کشورهای غربی مبنی بر تلاش برای ساخت سلاح هسته ای را رد می کند.

هنوز مشخص نيست که قطع واردات نفت آفريقای جنوبی از ايران موقتی بوده يا قرار است به طور دائم اين کار صورت گيرد. بر اساس آمارهای اين کشور، در ماه ژانويه نيز واردات نفت از ايران قطع شده بود ولی بعد در ماه فوريه واردات از سر گرفته شد. تاثير قطع واردات نفت از ايران بر بازار بنزين آفريقای جنوبی هنوز مشخص نشده است.

در ماه ژوئيه، ديپور پيترز، وزير امور انرژی آفريقای جنوبی اعلام کرد که به دنبال توقف بيمه کشتی های حامل نفت ايران از سوی اتحاديه اروپا، کشورش در حال مذاکره با تهران برای تبادل نظر در مورد امکان از سر گيری واردات نفت خام از ايران است.

عمده نفت خام صادراتی ايران از نوع نفت سنگين است که حاوی مقدار زيادی سولفور بوده و تصفيه آن در پالايشگاه ها هزينه بر است. به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، آفريقای جنوبی دارای پالايشگاه هايی است که برای تصفيه چنين نفتی طراحی شده اند.

آفريقای جنوبی تنها کشور قاره آفريقا نيست که واردات نفت خام از ايران را قطع کرده است. در ماه ژوئيه به دنبال هشدار آمريکا به کنيا در مورد خريد نفت از ايران، اين کشور اعلام کرد که به معاملات خود با ايران در اين زمينه پايان داده است.

تنها نفت محور اصلی همکاری تجاری و اقتصادی آفريقای جنوبی با ايران نيست. شرکت مخابراتی «ام تی ان» اين کشور در حال حاضر ۴۹ درصد از سهام شرکت ارتباطات موبايلی ايرانسل را در اختيار دارد.

اسکات فيرسينگ از کارشناسان موسسه امور بين المللی در آفريقای جنوبی، به خبرگزاری آسوشيتدپرس می گويد که به رغم معاملات نفت و ارتباطی آفريقای جنوبی با ايران، اقتصاد اين کشور وابسته به آمريکاست و هر گونه قطع ارتباطی با واشينگتن می تواند به اقتصاد آفريقای جنوبی آسيب بزند.

به گفته وی «نياز آفريقای جنوبی به آمريکا بسيار بيشتر است تا به ايران».