آمریکا از لهستان خواسته است که رومن پولانسکی کارگردان سینما را به این کشور مسترد کند.
رومن پولانسکی در سال ۱۹۷۷ زمانیکه در آمریکا زندگی میکرد به داشتن رابطه جنسی با یک دختر نوجوان (زیر سن قانونی ۱۸ سال) متهم شد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز چهارشنبه ۱۷ دی به نقل از ماتئوس مارتینیک سخنگوی دادستان کل آمریکا گزارش داد که درخواست دادستانی شهر لس آنجلس به دادگاه شهر کراکوف در لهستان که به پرونده رومن پولانسکی رسیدگی میکند ارسال شده است.
اکتبر سال گذشته دادستان کراکوف درخواست آمریکا برای دستگیری رومن پولانسکی را رد کرد. با این حال این دادگاه از او بازجویی و او را ملزم کرد که در تمام جلسههای دادرسی حاضر شود.
رومن پولانسکی برای گشایش موزه تاریخ یهودیان لهستان به نام «پولین» به ورشو آمده بود و سپس به کراکوف شهر محل اقامت در دوران کودکی خود بازگشت.
این کارگردان ۸۱ ساله و برنده جایزه اسکار قرار است در ماههای فوریه و مارس در لهستان درباره پرونده دریفوس، رسوایی جاسوسی در فرانسه اوایل قرن بیستم، یک فیلم بسازد.
جرزی استاچوویز یکی از وکلای رومن پولانسکی روز چهارشنبه گفت تیم حقوقی او با درخواست استرداد مخالفت خواهد کرد.
در همین حال سخنگوی دادستان کل آمریکا نیز گفت لهستان بر اساس قوانین داخلی این کشور شهرواندان خود را مسترد نمیکند.
ماه دسامبر سال گذشته یک قاضی در لس آنجلس در خواست رومن پولانسکی برای بررسی مجدد پرونده را رد کرد.
رومن پولانسکی که فرزند پدر و مادری یهودی و متولد شهر پاریس است دوران کودکی و جوانی خود را در لهستان گذراند.
وی دارای تابعیت فرانسوی و لهستانی است، با این حال پس از صدور حکم بازداشت او از سوی اینترپول مسافرت پولانسکی به ۱۸۸ کشور ممنوع شده است.
رومن پولانسکی میتواند آزادنه بین کشورهای سوئیس، فرانسه و لهستان رفت و آمد کند.
رومن پولانسکی در دادگاهی که سالها پیش در آمریکا برگزار شد جرم رابطه جنسی غیرقانونی را پذیرفت و برای آزمایشهای روانپزشکی به یک دوره ۹۰ روزه زندان محکوم شد. او پس از گذراندن ۴۲ روز از دوران حبس، برای فرار از ادامه دوران زندان از آمریکا گریخت.
با طرح اولین مورد از اعلام جرم مجدد علیه او در سال ۲۰۱۰ سوئیس از استرداد رومن پولانسکی به آمریکا خوداری کرد. با این حال تا زمان ختم رسیدگی به این پرونده مجبور شد ۲۹۰ روز را در زندان و یا در حصر خانگی بگذراند.
رومن پولانسکی در سال ۲۰۰۲ برای کارگردانی فیلم «پیانیست» برنده جایزه اسکار بهترین کارگردانی شد.
فیلمهای او به نام «چاینا تاون (محله چینیها)» و «تس» به ترتیب در سالهای ۱۹۷۴ و ۱۹۷۹ نامزد دریافت اسکار بهترین کارگردانی شدند.
در سال ۱۹۶۳ نیز اولین فیلم بلند او به نام «چاقو در آب» برای اسکار بهترین فیلم به زبان خارجی نامزد شد.