گزارشها حاکی است همزمان صادرات نفت ایران، عراق و عربستان سعودی افزایش داشته و هر سه کشور تولید خود را بیشتر کردهاند.
به گزارش روز ۲۸ اردیبهشت خبرگزاری بلومبرگ، در حالی که صادرکنندههای نفت درگیر رقابت برای سهم خود در بازارهای بینالمللی هستند، فروش نفت عربستان به بیشترین میزان از نوامبر سال ۲۰۰۵ رسیده است.
این خبرگزاری بر اساس آماری که «سازمانهای مشترک اطلاعات پیشگام» منتشر کرده، مینویسد صادرات روزانه نفت عربستان در ماه مارس به هفت میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه رسیده است که نسبت به ماه قبل آن ۵۴۸ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.
این گزارش میگوید صادرات نفت خام عراق نیز به دو میلیون و ۹۸۰ هزار بشکه در روز رسیده است که از ژانویه ۲۰۰۷ تاکنون، بیسابقه بوده است.
به گزارش بلومبرگ، برای یازدهمین ماه متوالی کشورهای عضو اوپک بالاتر از سقف مورد تفاهم این سازمان (۳۰ میلیون بشکه در روز) تولید نفت داشتهاند.
این گزارش میافزاید از زمان برگزاری آخرین نشست ۱۲ عضو اوپک، رقابت آنها با کشورهای آمریکای لاتین، آمریکای شمالی و روسیه برای گرفتن سهم بیشتر در بازارهای آسیایی، شدیدتر شده است.
قرار است نشست آتی اعضای سازمان کشورهای صادر کننده نفت، اوپک، پنجم ماه ژوئن، کمتر از سه هفته دیگر، در وین برگزار شود.
دادههای سازمانهای مشترک اطلاعات پیشگام حاکی است که تولید نفت عربستان در ماه مارس به ۱۰ میلیون و ۲۹۰ هزار بشکه رسیده است، در حالی که این رقم در ماه قبل آن ۹ میلیون و ۶۴۰ هزار بشکه در روز بود. این حجم از تولید نفت از ژانویه ۲۰۰۲ بیسابقه بوده است.
ایران نیز که به خاطر تحریمهای بینالمللی طی چند سال گذشته تنها قادر به صادرات روزانه حدود یک میلیون بشکه نفت خام بود، در ماه ژانویه صادرات روزانه خود را به یک میلیون و ۲۳۰ هزار بشکه و در ماه قبل آن به یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه رسانده است.
ایران و شش قدرت جهانی اوایل ماه گذشته میلادی بر سر چهارچوب مفاد توافق جامع هستهای به توافق رسیدند و در تلاش هستند تا آخر ماه آینده میلادی این توافق حاصل شود.
افزایش صادرات نفت ایران در حالی است که «رکنالدین جوادی»، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران دوشنبه در حاشیه کنفرانس نفت و گاز آسیا در کوآلالامپور به خبرگزاری رویترز گفت: «تهران امیدوار است که صادرات نفت خام این کشور به محض نهایی شدن توافق هستهای با کشورهای عضو گروه ١+٥، ظرف سه ماه به سطوح پیش از اعمال تحریمها علیه ایران بازگردد».
وی ضمن امیدواری نسبت به بازگشت صادرات نفت ایران به سطح پیش از اعمال تحریمها، گفت: «ایران میتواند ظرف سه ماه، صادرات حدود روزانه ۲.۵ میلیون بشکه نفت را محقق سازد».
این در حالی است که اوپک در آخرین گزارش ماهانه خود که ۲۳ اردیبهشت ماه منتشر کرد، پیشبینی کرده که نیاز به نفت اوپک در بازارهای جهانی طی سال جاری حدود ۲۹ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه خواهد بود، در حالی که تولید نفت اعضای اوپک در ماه گذشته به رقم ۳۰ میلیون و ۸۴۳ هزار بشکه در روز رسیده است.