وزيران امور خارجه هشت کشور صنعتی جهان، موسوم به گروه «جی۸» روز جمعه هفتم تير ماه در جريان اولین روز نشست خود در شهر کيوتوی ژاپن، ضمن استقبال از ارائه گزارش کره شمالی از برنامه هسته ای خود، از ايران خواستند غنی سازی اورانيوم را متوقف کرده و در باره پرونده هسته ای خود مسئولانه تر عمل کند.
شرکت کنندگان اين نشست دو روزه، همچنين بر نياز به اتخاذ سياست «گفت و گو و فشار» در رابطه با ايران تاکيد کردند تا به اين وسيله ايران را مجاب به توقف غنی سازی اورانيوم کنند.
نمايندگان جی ۸ همچنين در جريان اين نشست، بيانيه ای منتشر کردند که در بخشی از آن به سياست خارجی ايران اشاره شده است.
در این بیانیه آمده است: «ما به ايران هشدار می دهيم نقش سازنده تری در منطقه داشته باشد. به ويژه درمورد راه حل صلح اسراييل و فلسطينيان و کمک به ايجاد ثبات در عراق و افغانستان، موثرتر عمل کند.»
استقبال از گزارش کره شمالی
اقدام کره شمالی، که سرانجام پس از ماه ها تاخير، روز پنجشنبه ششم تير ماه گزارش برنامه هسته ای خود را به چين تحويل داد هم، اگر چه در اين نشست مورد استقبال قرار گرفت اما نمايندگان جی ۸ گفتند که کره شمالی راه درازی تا پيوستن به جامعه جهانی دارد.
- «ما به ايران هشدار می دهيم نقش سازنده تری در منطقه داشته باشد. به ويژه درمورد راه حل صلح اسراييل و فلسطينيان و کمک به ايجاد ثبات در عراق و افغانستان، موثرتر عمل کند.»
نمایندگان این کشورها کره شمالی را به رها کردن تمام سلاح های هسته ای اش فرا خوانده اند و در بيانيه مشترکی در اين باره گفته اند:« ما قويا به کره شمالی هشدار می دهيم که برای کاهش نگرانی های جامعه جهانی درباره مسايل امنيتی و حقوق بشر در کره شمالی اقدام کند.»
ارائه گزارش از سوی کره شمالی، روز پنجشنبه مورد استقبال جرج بوش رييس جمهوری آمريکا قرار گرفت. او اعلام کرده است که قصد دارد تحريم ها عليه کره شمالی را لغو کرده و نام اين کشور را از فهرست کشورهای حامی تروريسم خارج کند.
اما سخنان آقای بوش مورد انتقاد برخی چهره های جمهوریخواه از جمله جان بولتون، سفير سابق آمريکا قرار گرفته است.
در حاشيه اين نشست دو روزه، وزير امور خارجه ژاپن هم مستقلاً از ايران خواست در باره پرونده هسته ای خود با جامعه جهانی همکاری کند.
آمريکا و متحدانش از احتمال ارتباط برنامه هسته ای ايران با مطالعات نظامی اين کشور نگرانند. اين نگرانی ها از سال ۲۰۰۶ تا کنون موجب تصويب سه قطعنامه عليه ايران در شورای امنيت سازمان ملل متحد شده است.
ايران هدف برنامه هسته ای خود را توليد انرژی اعلام می کند و اتهامات غرب را رد می کند و حاضر نيست غنی سازی اورانيوم را به عنوان بخشی از برنامه هسته ای خود که می تواند کاربرد دوگانه در صنايع نظامی داشته باشد، متوقف کند این در حالی است که تعليق غنی سازی اورانيوم، خواست سه قطعنامه اخير شورای امنيت سازمان ملل است.
پنج قدرت اقتصادی جهان به همراه آلمان، موسم به گروه ۵+۱ پس از آنکه ايران حاضر نشد به خواست قطعنامه سوم که اسفند ماه گذشته تصويب شد گردن نهد، بسته ای حاوی مشوق های اقتصادی و سياسی را برای مجاب کردن ايران به توقف غنی سازی روز ۲۵ خرداد ماه به اين کشور ارائه کردند.
ايران اما هنوز به اين بسته پاسخ رسمی نداده است.
در همین حال، اتحاديه اروپا، روز دوشنبه سوم تير ماه، تحريم هايی بيشتری عليه ايران را تصويب کرد.
اين تحريم ها شامل توقيف اموال و دارايی های بانک ملی ايران ، بزرگترين بانک ايران در بريتانيا، فرانسه و آلمان و ممنوعيت صدور ويزا برای فهرستی از نام افرادی است که اتحاديه اروپا آنان را مرتبط با برنامه هسته ای ايرن خوانده است.
وزيران امور خارجه کشور های گروه جی ۸ شامل آمريکا، ژاپن، آلمان، فرانسه، بريتانيا، ايتاليا، روسيه و کانادا در روز اول نشست خود، علاوه بر ايران و کره شمالی به مسائل افغانستان هم پرداختند.
اين کشور ها اعلام کردند که برای ايجاد ثبات بيشتر در افغانستان تلاش خواهند کرد و از دولت حامد کرزای خواستند برای مبارزه با فساد در اين کشور کارهای بيشتری انجام دهد.
اعضای این گروه همچنین از ايران و پاکستان به عنوان دو همسايه افغانستان خواستند در اين زمينه با کابل همکاری کنند.