وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز سهشنبه ۲۷ تیر در بیانیهای ضمن انتقاد از تحریمهای جدید آمریکا علیه تهران به خاطر برنامه موشکی بالستیکیاش، اعلام کرد که دست به عمل متقابل میزند.
به گزارش وبسایت وزارت امور خارجه ایران، در این بیانیه با توصیف تحریمهای جدید آمریکا به عنوان «اقدامی سخيف و بیارزش» در اضافه كردن نام افراد جديد به «فهرست تحريمهای غيرقانونی» آمده است که تهران متقابلا «اقدام به تحريم تعدادی ديگر از اشخاص حقيقی و حقوقی آمريكايی كه در ضديت با مردم ايران و ساير ملل مسلمان منطقه گام برداشتهاند»، خواهد کرد.
در این بیانیه همچنین گفته شده که اقدام دولت آمريكا به منظور «جبران ناكامی در قانع كردن متحدين اروپايی برای خروج از برجام» صورت گرفته است.
وزارت امور خارجه ایران اشاره کرد که «اسامی اين اشخاص به زودی اعلام خواهد شد».
ایران پیش از این نیز در واکنش بهاعمال تحریم علیه برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی خود از سوی آمریکا، دست به اقدام متقابل زده و در فروردین و اردیبهشت سال جاری، ۲۴ شخص حقیقی و حقوقی آمریکایی را تحریم کرد.
بیانیه وزارت امور خارجه ایران چند ساعت پس از آن منتشر شد که وزارت خزانهداری آمریکا ۱۸ شخص حقیقی و نهاد دیگر را به دلیل حمایت از فعالیتهای موشکی بالستیک جمهوری اسلامی ایران در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
اعلام تحریمهای جدید یک روز پس از آن صورت گرفت که دولت دونالد ترامپ ضمن تایید پایبندی ایران به مفاد برجام، گفت که تهران به روح توافق اتمی یاد شده وفادار نیست.
تهران متهم است که به رغم قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، بارها دست به آزمایش موشکی بالستیک زده است که از آنها میتوان برای حمل کلاهک هستهای استفاده کرد.
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که پس از حصول توافق هستهای وین و با هدف تأیید آن صادر شد، از ایران خواسته است که از توسعه موشکهای بالستیک که قابلیت حمل کلاهک هستهای داشته باشند، خودداری کند.
ایران با تکیه بر همین موضوع میگوید که آزمایشهای موشکیاش در تضاد با توافق اتمی نیست، و «موشکهای آزمایششده با هدف حمل کلاهکهای هستهای مورد آزمایش قرار نگرفتهاند».
در این ارتباط، محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، روز ۲۶ تیر گفت که «قدرت موشکی جمهوری اسلامی ایران دفاعی است و هرگز قابل معامله و مذاکره در هیچ سطحی نیست».
تأکید رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی بر «دفاعی» بودن برنامه موشکی ایران در حالی است که یحیی رحیمصفوی، مشاور نظامی آیتالله علی خامنهای، روز دوم تیرماه از آمادگی موشکی حزبالله لبنان، از گروههای مورد حمایت ایران، برای شلیک به سوی اسرائیل خبر داد.
در همین حال، پیش از اعلام تحریم ۱۸ شخص حقیقی و حقوقی از سوی آمریکا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز سهشنبه با یک فوریت «طرح مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه» موافقت کردند.
به گزارش خبرگزاریها، یک فوریتی بودن این طرح در میان شعارهای «مرگ بر آمریکا» نمایندگان مجلس، با اکثریت مطلق تصویب شد.
علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، قبلا گفته بود این طرح در واکنش به طرح تازه سنای آمریکا علیه ایران تهیه شده است.
در ۲۵خردادماه سال جاری، مجلس سنای آمریکا طرح تحریم ایران در رابطه با برنامه موشکی و موارد حقوق بشری را تصویب کرد.